Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Ελ Τσάπο δωροδόκησε με 100εκατ. δολάρια τον πρόεδρο του Μεξικού


Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο δωροδοκήθηκε με 100εκτ. Δολάρια από τον διάσημο αριχαβαρόνο του μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν,

σύμφωνα με όσα κατέθεσε μάρτυρας.


Ο Άλεξ Σιφουέντες, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήταν στενός συνεργάτης του Γκουζμάν, είπε σε αίθουσα δικαστηρίου ότι είχε ενημερώσει τις αρχές για την υπόθεση δωροδοκίας από το 2016.

Ο Πένια ήταν προεδρος της χώρας από το 2012 μέχρι και το 2018. Παράλληλα ο Γκουζμάν, ετών 61, δικάζεται στο Μπρούκλιν από το Νοέμβριο, αφού εκδόθηκε από το Μεξικό για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εμπόριο κοκαίνης, ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών ως ο ηγέτης του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο, κατά τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού είχε ζητήσει αρχικά 250 εκατομμύρια δολάρια και κατόπιν συμβιβάστηκε με 100 εκατομμύρια.

Ο Σιφουέντες ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η παράδοση των χρημάτων έγινε στην πρωτεύουσα της χώρας τον Οκτωβριο του 2012 από ένα φίλο του Ελ Τσάπο.

Το δεξί χέρι του Ελ Τσάπο, όπως θέλει να αυτοαποκαλείται ο Σιφουέντες είναι κι αυτός έμπορος ναρκωτικών κολομβιανής καταγωγής και εργάστηκε επί δύο χρόνια ως γραμματέας του αρχιβαρώνου, ενώ πέρασε δύο χρόνια στα μεξικάνικα βουνά για να κρυφτεί καταζητούμενος από τις αρχές.

Τελικά συνελήφθη το 2013 στο Μεξικό και κατόπιν εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου και δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, αφού ήλθε σε συμφωνία με τους εισαγγελείς.

Ο Πένια δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη δήλωσε σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ωστόσο στο παρελθόν είχε διαψεύσει κατηγορηματικά σχετικές αναφορές που ήλθαν στην επιφάνεια, όταν ξεκίνησε η δίκη το Νοέμβριο.


πηγή: eleftherostypos.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια