Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Λιβαδειά


Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δράσης του για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις πατρίδες τους και τα σχετικά μέτρα επανένταξης στις χώρες τους, διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, ενημερωτική ημερίδα στο Παλαιό Δημαρχείο Λιβαδειάς.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, μαζί με τον κ. Δανιήλ Εσδρά, Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Διευθυντή του Δ.Ο.Μ. στην Ελληνική Κυβέρνηση και Σύμβουλο του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, η Δήμαρχος Λεβαδέων κα Γιώτα Πούλου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Ταξίαρχος κ. Αστέριος Μαντζιώκας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Βοιωτίας κ. Νίκος Τρικαλίτης.

 

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή στο κοινό και σκοπό είχε να ενημερώσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων Αρχών, αλλά και ευρύτερα την τοπική κοινωνία, για τα αποτελέσματα και τα οφέλη της εφαρμογής των προγραμμάτων εθελούσιων επιστροφών.

 

Στην εισήγησή του, ο κ. Φιλιππάκος αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Δ.Ο.Μ, υπογράμμισε το εξαιρετικής σπουδαιότητας έργο που επιτελεί στη χώρα μας ο Οργανισμός και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι εθελούσιες επιστροφές αποτελούν βασικό εργαλείο για τη διαχείριση των ροών.

 

Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Φιλιππάκος έχει συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις του Δ.Ο.Μ. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Καλαμάτα και στα Ιωάννινα.

 


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Γενικός Γραμματέας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

«Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών έχουν αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος.

 

Πρέπει να σας πω ότι το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης πραγματοποιούν σε όλη την Ελλάδα ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως αυτή εδώ σήμερα στη Λιβαδειά, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ενδιαφερόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες για τις υποβοηθούμενες εθελούσιες επιστροφές.

 

Οι υποβοηθούμενες εθελούσιες επιστροφές, σε κάθε περίπτωση διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για διάφορους λόγους: είτε επειδή κουράστηκαν, είτε επειδή βλέπουν ότι δεν μπορούν να έχουν την πραγματοποίηση των προσδοκιών για τις οποίες έφυγαν από τον τόπο τους και ήρθαν στην Ελλάδα, με σκοπό να προχωρήσουν στην Ευρώπη.

 

Έτσι αποφασίζουν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Αυτή τη διαδικασία αναλαμβάνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, υπεύθυνος της οποίας είναι ο κ. Εσδράς, ο οποίος πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει, ώστε όλη αυτή η διαδικασία να προχωράει με ασφάλεια και με αξιοπρέπεια γι’ αυτούς τους ανθρώπους, τηρώντας πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε οι υπήκοοι τρίτων χωρών από τη στιγμή που αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

 

Τα οφέλη γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι πραγματικά θετικά διότι περιλαμβάνουν χρηματική ενίσχυση, ενίσχυση σε είδος και οπωσδήποτε και εκπαίδευση. Διότι τα προγράμματα που εφαρμόζονται από τη στιγμή που επιστρέφουν στην πατρίδα τους είναι πολύ σημαντικά και τους δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή, πάνω σε μια άλλη βάση.

 

Τα τελευταία 8 χρόνια, έχουμε εθελούσιες επιστροφές που υπερβαίνουν τις 45.000. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν είναι νόμιμα στην Ελλάδα, δεν έχουν έγγραφα, έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους ή κάποιοι εξ’ αυτών –αρκετοί θα έλεγα– έχουν παραιτηθεί από το αίτημά τους. Επίσης είναι και οι ευάλωτες ομάδες, όπως τα θύματα εκμετάλλευσης εμπορίας ανθρώπων, ασθενείς κ.α.

 

Ο κ. Εσδράς εργάζεται καθημερινά, προκειμένου αυτά τα προγράμματα να προχωρήσουν. Είναι πολύ σημαντικό γιατί πιστεύω ότι από τη μια πλευρά τηρούνται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ό,τι αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών – και μιλάμε πάντοτε για ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον πρόσφυγα. Άλλο θέμα ο πρόσφυγας, άλλο ο οικονομικός  μετανάστης. Από τη μία πλευρά λοιπόν αυτή η προσπάθεια που γίνεται εξυπηρετεί τους ανθρώπους αυτούς και, από την άλλη, όπως σας είπα ήδη, βοηθάει στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος».
 
 


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια