Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έτσι πρέπει να καθαρίζετε τον αφαλό του μωρού σας!



Ένα υπόλειμμα 5-8 εκατοστών που προεξέχει από την κοιλιά του μωρού και ονομάζεται «κολόβωμα», μένει από τη στιγμή που κόβεται ο ομφάλιος λώρος αμέσως μετά τον τοκετό.

Τις επόμενες ημέρες, το κολόβωμα ξεραίνεται, συρρικνώνεται και τελικά πέφτει.

Ο καθαρισμός του αφαλού του μωρού αγχώνει τους γονείς, ειδικά τους νέους, καθώς φοβούνται μήπως δεν γίνει σωστά και προκληθεί μόλυνση στο νεογέννητο. Όμως, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Απαιτείται καθημερινή περιποίηση με καθαρό οινόπνευμα και αποστειρωμένο βαμβάκι και μετά κάλυψη της περιοχής με αποστειρωμένη γάζα. Ωστόσο, θα πρέπει να αερίζετε συχνά το σημείο για να επιταχυνθεί η συρρίκνωση και η διαδικασία επούλωσης.

Μόλυνση

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κοκκινίλα, έκκριση υγρού ή άλλα σημάδια μόλυνσης, ζητήστε αμέσως τη συμβουλή γιατρού. «Δεν χρειάζεται να περιμένετε να πέσει ο ομφαλός του μωρού για να το κάνετε μπάνιο», συμβουλεύει η γιατρός δρ Μίριαμ Στόπαρντ, μέλος του Royal College of Physicians, λέγοντας ότι πρέπει να τον σκουπίζετε (τον αφαλό) σχολαστικά και απαλά.

Μερικά μωρά εμφανίζουν ομφαλοκήλη, που υποχωρεί όμως σχεδόν πάντα μέσα σε 1-2 χρόνια. Αν το μωρό σας έχει ομφαλοκήλη που διογκώνεται ή υποχωρεί, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ομφαλοκήλη

Μερικοί γονείς, αρκετό καιρό μετά την πτώση του ομφάλιου λώρου, παρατηρούν ένα ογκίδιο που προεξέχει από τον αφαλό του μωρού. Αυτό το εξόγκωμα που συνήθως είναι πιο εμφανές όταν το μωρό κλαίει ή σφίγγεται, είναι η ομφαλοκήλη που εμφανίζεται συχνότερα στα πρόωρα βρέφη. Η κήλη προκαλείται από την πρόσπτωση ενός οργάνου της κοιλιάς, καλυμμένου με δέρμα μέσα από μια προσωρινή οπή του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή κάτω από τον αφαλό. Δεν προκαλεί δυσφορία στο μωρό, ενώ η οπή κλείνει κατά το 4ο με 5ο έτος. Παρόλο που ορισμένα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση, η ομφαλοκήλη σπάνια απαιτεί εγχείρηση, γι’ αυτόν το λόγο εξάλλου και δεν γεννά ανησυχία.

Επίσης, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:
  1. Την πάνα θα πρέπει να τη διπλώνετε κάτω από τον αφαλό, ώστε η περιοχή να αερίζεται.
  2. Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας, καλό είναι να αποφεύγεται να βρέχετε την περιοχή αυτή. Αμέσως μετά μην ξεχνάτε να βάλετε οινόπνευμα. Σε περίπτωση που το κολόβωμα δεν πέσει μέσα στις 15 ημέρες και το σημείο μυρίζει άσχημα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Πηγή: mothersblog.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια