Συχνά βλέπουμε και κίτρινες, αλλά και πράσινες μπανάνες,
αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι ίδιες ή αν διαφέρουν.
Και οι δύο είναι σούπερ υγιεινές για διαφορετικούς, όμως,
λόγους. Έχουν και θρεπτικές διαφορές πέρα από διαφορές στη γεύση και την
εμφάνιση.
Η μπανάνα όσο ωριμάζει αποκτάει διαφορετική διατροφική αξία
και αυτό σημαίνει πως καλό είναι να έχετε και δύο είδη μπανάνας στη διατροφή
σας.
Τα θετικά της
πράσινης μπανάνας:
- υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και σε προβιοτικά βακτήρια
- χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που είναι σημαντικό και θετικό για κάποιον που έχει θέματα διαβήτη
- υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει πως σε χορταίνει για πολύ περισσότερο
Τα αρνητικά της
πράσινης μπανάνας:
- η υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, καθώς είναι πιο δύσκολη η συγκεκριμένη μπανάνα στην πέψη
- έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά
Τα θετικά της
κίτρινης μπανάνας:
- είναι πιο εύκολη στην πέψη μιας και η πλειοψηφία του αμύλου μετατρέπεται σε σάκχαρα
- υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών
- πολύ πιο γλυκιά
Τα αρνητικά της
κίτρινης μπανάνας:
- έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την πράσινη
- μερικά μικροθρεπτικά συστατικά χάνονται όσο η μπανάνα ωριμάζει
Εσύ πώς προτιμάς την μπανάνα σου;
Πηγή: Emily Vagia - keepup.gr
_
0 Σχόλια