Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέος νόμος περί όπλων - Πάλι οι ένστολοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό;

Νέος διευκρινιστικός νόμος περί όπλων βρίσκεται στα σκαριά. Για την ακρίβεια, αφού εκτέθηκε επί δεκαήμερο για διαβούλευση μέσω διαδικτύου, πήρε τον δρόμο για δημοσίευση στο ΦΕΚ, πράξη που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη εφαρμογής του.

Η πολιτική ηγεσία εικοσιπέντε χρόνια ακριβώς τώρα, και ανεξάρτητα από την ουσιαστική βούλησή της, δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέο νόμο περί όπλων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει με οδηγίες, κυρίως από το 2008 και εντεύθεν, για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, κυρίως στον τομέα ιχνηλασιμότητας και παρακολούθησης της διακρατικής διακίνησης των όπλων.

Η χώρα μας όφειλε να έχει εναρμονιστεί νομοθετικά ως τις 14 Δεκεμβρίου 2018, πράγμα το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει. Αντ' αυτού, προχωράει για δημοσίευση στο ΦΕΚ ένα τερατώδες νομοσχέδιο, σαφώς χωρίς κακοπροαίρεση κανενός, αλλά από προχειρότητα και πιθανή άγνοια.

 

Οι παρενέργειες και οι ενστάσεις άρχισαν ήδη, πριν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος.

Είναι από τις λίγες φορές που ένα νομοσχέδιο καταφέρνει να έχει τόσες παρενέργειες πριν καλά - καλά τεθεί σε εφαρμογή. Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου το αφιερωμένο στους κυνηγούς ένθετο «Δημοκρατία - Κυνήγι» κυκλοφόρησε με τίτλο εξωφύλλου «Αφοπλίζουν τους Έλληνες κυνηγούς».

 

Ανάστατοι οι έμποροι κυνηγετικών όπλων.

Σε εκτεταμένη έρευνα που έκανε για το θέμα αυτό το BLOKO.gr εντόπισε ανάστατους επιχειρηματίες και πολλαπλάσιους αγωνιούντες κυνηγούς. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται ουσιαστικά με ποινικοποιημένη την εμπορία μεταχειρισμένων όπλων, αφού τα περισσότερα από τα παλαιά κυνηγετικά όπλα δεν φέρουν πλήρη σήμανση σύμφωνα με τις νέες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες είναι ότι στο ελληνικό νομοσχέδιο «ξεχάστηκε» να εξαιρεθούν τα παλιά όπλα της υποχρέωσης πλήρους σήμανσης.

 

Στον «αέρα» οι Άδειες Κατοχής Όπλων 200.000 κυνηγών.

Όσο για τους κυνηγούς, που υποχρεούνται κάθε δέκα χρόνια (και πολύ σωστά) να ανανεώνουν τις άδειες νόμιμης κατοχής των όπλων τους, ώστε να επαληθεύει ο κρατικός μηχανισμός πού βρίσκονται τα όπλα αυτά, αγωνιούν για την πιθανή αδυναμία διατήρησης των όπλων τους.

Όσον αφορά τα καινούργια όπλα που εισάγονται και προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πράγματα είναι απλά. Για τα όπλα που εισάγονται από τρίτες χώρες, θα μπορούν όπως δυστυχώς γινόταν μέχρι τώρα, να εισάγονται με μία ενδιάμεση ευρωπαϊκή χώρα (τα αμερικάνικα όπλα εισάγονται συνήθως μέσω Γερμανίας).

 

Πάλι οι ένστολοι θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά;

Όσον αφορά τα προϋπάρχοντα στα οπλοπωλεία όπλα, όσα πρόκειται να εισαχθούν ως μεταχειρισμένα και κυρίως όσα βρίσκονται ήδη στα χέρια κυνηγών και πρέπει να ανανεωθούν οι άδειες κατοχής τους, φοβάμαι ότι θα αποτελέσουν έναν επιπλέον πονοκέφαλο για τους ήδη επιβαρυμένους πέρα από τα όρια ένστολους των κατά τόπους τμημάτων. Και τότε δεν ξέρω ποιος θα δώσει στους εργαζόμενους των τμημάτων τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις αντιφάσεις και παραλείψεις του νόμου και ποιος θα βρεθεί την κρίσιμη στιγμή υπόλογος.

Ας γίνει κάτι όσο υπάρχει καιρός! Ας μην αφήνουμε την ουσία των νόμων σε μελλοντικές διευκρινιστικές εγκυκλίους. Είναι θέμα δημοκρατίας.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια