Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιος είναι ο πιλότος του F-16 που συγκίνησε τους Έλληνες

Καλημέρα, Θεσσαλονίκη. Καλημέρα, Μακεδονία. Ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα». Με αυτό το μήνυμα αλλά και με τους μαγευτικoύς του ελιγμούς, ο επισμηναγός, Γιώργος
Παπαδάκης, άφηνε άφωνους όλους τους παρευρισκόμενους που παρακολουθούσαν την εντυπωσιακή επίδειξη του πολεμικού F-16 στη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Ο 38χρονος πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που υπηρετεί στη Σούδα από το 2007, όπως αποκαλύπτει στο ethnos.gr, από παιδί ακόμη ονειρευόταν να μπορέσει να πιλοτάρει. Έχοντας ως παράδειγμα τον πατέρα του, που ήταν μηχανικός αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία, μάθαινε για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ζούσε για να γίνει ένας από τους ιπτάμενους. «Με έπαιρνε ο πατέρας μου μαζί του στη δουλειά. Έτσι μου μπήκε το μικρόβιο από παιδί να γίνω πιλότος. Έβλεπα τα αεροπλάνα, έμπαινα μέσα σε αυτά, ώσπου τα κατάφερα», λέει σήμερα ο Επισμηναγός.
«Στόχος μου η ενότητα στους Έλληνες»
Ο 38χρονος ιπτάμενος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, την περασμένη Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, έσκιζε τους αιθέρες με το F-16. Στο καθιερωμένο κλείσιμο της παρέλασης, μάλιστα, απευθυνόμενος τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που συνοδευόταν από τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα, όσο και στον ελληνικό λαό που παρακολουθούσε με θαυμασμό την επίδειξή του, ανέφερε: «Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Μακεδονία. Το “ΌΧΙ” των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας όπως αποδεικνύει η παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, ως μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς», το μήνυμα που ήθελε να περάσει σε όσους τον έβλεπαν, είναι: «Στόχος μας είναι να δώσουμε ένα μήνυμα ενότητας σε όλους τους Έλληνες. Επίσης, θέλαμε να αναφερθούμε στη σημαντική παρουσία του Ιταλού Προέδρου στη χώρα μας», αναφέρει ο 38χρονος πιλότος.
Παράλληλα, μας μιλά για τις στιγμές που δεν θα ξεχάσει στον αέρα, με πιο σημαντική αυτή που πέταξε πρώτη φορά μόνος του. «Σίγουρα, οι στιγμές στον αέρα είναι πάρα πολλές. Όμως, μία από αυτές που δεν θα ξεχάσω ποτέ μου, ήταν όταν πέταξα μόνος μου με ένα F-16. Αυτό έγινε όταν ήρθα το 2007 στα Χανιά, όπου μόλις πέταξα τις πρώτες πτήσεις μαζί με έναν εκπαιδευτή σε ένα διθέσιο, μετά από λίγες πτήσεις ήρθε η στιγμή που έπρεπε να πετάξω μόνος μου το F-16. Ήταν κάτι ανεπανάληπτο», περιγράφει. Όμως, σύμφωνα με τους ιπτάμενους, για να μπορέσεις να πιλοτάρεις σωστά ένα αεροσκάφος, δεν χρειάζεται μόνον η όρεξη και το πάθος. Απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία.
Δηλαδή, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδάκης, η προετοιμασία γίνεται από την προηγούμενη ημέρα. «Πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις αλλά και πώς θα το κάνεις. Ο σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός. Φυσικά, παίζει ρόλο και ο ψυχολογικός παράγοντας. Να κοιμηθούμε νωρίς, ούτως ώστε να είμαστε ξεκούραστοι για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην πτήση μας».
Στο μεταξύ, ο Επισμηναγός αναφέρεται και στις παραβιάσεις του FIR, τονίζοντας ότι για τους πιλότους μας, το καθήκον είναι πάνω από όλα. «Όποτε καλεστούμε να αναχαιτίσουμε, τα συναισθήματα είναι ίδιο. Δεν ξεχωρίζουμε τη μία πτήση από την άλλη. Εμείς χαιρόμαστε που πετάμε. Εκείνη την ώρα έχουμε ευθύνη και τιμή προς όλους», συμπληρώνει.
Ποιος είναι ο Επισμηναγός 
Ο πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας που πραγματοποίησε την καθιερωμένη επίδειξη στο τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο της «Νύμφης του Βορρά», προκαλώντας δέος με τους ελιγμούς του είναι ο Επισμηναγός, Γιώργος Παπαδάκης. Πρόκειται για τον Ιπτάμενο Επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ». 
Ο Γιώργος Παπαδάκης εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1999. Το 2005, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/ΣΜΕΤ και το 2006 στην 335Μ σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ. Το 2007 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2008 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει πάνω από 1.700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.200 είναι σε αεροσκάφη F-16.
Πού ξεχωρίζει η ομάδα «Ζευς»
Η ομάδα «Ζευς» στο εξωτερικό συμμετέχει σε αρκετές επιδείξεις με πιο σημαντική αυτή που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για την εκδήλωση Royal International Air Tattoo», στο οποίο η ελληνική αποστολή το 2016 είχε καταφέρει να διακριθεί.
Στο εσωτερικό οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν σε πολλές εκδηλώσεις με το μεγαλύτερο να παραμένει το Athens Flying International AirShow, που πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.
Η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» (F-16 Demo Team) αποτελεί, όπως τονίζουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της ελληνικής κοινωνίας ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Και, όπως είναι διάχυτο στην κοινωνία, κάθε φορά που ένας ιπτάμενος κάνει μια επίδειξη, οι περισσότεροι παρακολουθούν με θαυμασμό...

ethnos.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια