Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι δέκα καλύτερες κουζίνες του κόσμου από το CNN! Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η ελληνική!



Το αμερικανικό δίκτυο CNN έκανε αφιέρωμα στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου και μεταξύ αυτών δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική.

Από τα διάσημα burger των ΗΠΑ, τα τάκος του Μεξικού, το σούσι της Ιαπωνίας, το ινδικό κάρι, το χαμόν της Ισπανίας και την πίτσα ή τα σπαγγέτι μπολονέζ της Ιταλίας και την σπανακόπιτα και το γύρο της Ελλάδας, αυτές είναι οι καλύτερες κουζίνες του κόσμου, που αξίζουν σίγουρα μια δοκιμή στη ζωή μας.

Ας δούμε, όμως, ποιες είναι οι 10 καλύτερες κουζίνες του κόσμου, τι πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε σε κάποια από τις χώρες αυτές, αλλά και τι να αποφύγετε.

10. Ηνωμένες Πολιτείες

Οι ΗΠΑ ίσως να βρίσκονται στη θέση αυτή από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα πιο δημοφιλή πιάτα τους προέρχονται από κάποια άλλη χώρα. Η πίτσα είναι ιταλική. Οι τηγανιτές πατάτες είναι βελγικές ή ολλανδικές. Χάμπουργκερ και λουκάνικα Φρανκφούρτης; Γερμανικά. Αλλά στις κουζίνες των ΗΠΑ, τα πιάτα αυτά έχουν βελτιωθεί και έχουν προστεθεί νέα υλικά, για να γίνουν τελικά παγκοσμίως γνωστά και λατρεμένα από όλο τον κόσμο.


Τι να δοκιμάσετε:
  • Cheeseburger: Ένα τέλειο παράδειγμα της βελτίωσης των καλών πραγμάτων.
  • Μπισκότα σοκολάτας: Ο κόσμος θα ήταν μισός χωρίς αυτό το κλασικό αμερικάνικο γλυκό.


Τι να αποφύγετε:
  • Όλες τις υπερβολικά κατεργασμένες τροφές που σερβίρουν διάσημες εταιρείες fast food.

9. Μεξικό

Εάν σας επέτρεπαν να τρώτε το φαγητό μόνο μιας χώρας για το υπόλοιπο της ζωής σας, θα ήταν έξυπνο να επιλέξετε τη μεξικανική κουζίνα, γράφει το CNN. Η κουζίνα αυτή έχει λίγο απ’ όλα και ποτέ δεν θα βαρεθείτε.

Μέσα από τα enchiladas, τα τάκος και των quesadillas, θα βρείτε τη ζεστασιά της ελληνικής σαλάτας και τον πλούτο του ινδικού κάρι, αλλά και τη ζεστασιά των ταϊλανδέζικων φαγητών. Θα νιώσετε σαν μια φιέστα στο στόμα σας!


Τι να δοκιμάσετε:
  • Μόλε: Αρχαία σάλτσα από πιπεριές τσίλι, καρυκεύματα, σοκολάτα και μαγικές γεύσεις.
  • Tamales: Ένα αρχαίο φαγητό των Μάγια.


Τι να αποφύγετε:
  • Tostadas: Σχεδόν ίδιο με ένα τάκο ή μπουρίτο, αλλά σερβίρεται με τηγανιτή τραγανή τορτίγια που σπάει σε κομματάκια μόλις τη δαγκώσετε. Αδύνατον να το φάτε.

8. Ταϊλάνδη

Το φαγητό δρόμου είναι ένα ταϊλανδέζικο αξιοθέατο. Αν ανοίξετε ένα βιβλίο μαγειρικής της Ταϊλάνδης, θα δείτε αμέτρητα συστατικά σε κάθε πιάτο. Ο συνδυασμός τόσων βοτάνων και μπαχαρικών παράγει πολύπλοκες γεύσεις που κατά κάποιον τρόπο συναντιούνται σαν μια ορχηστρική μουσική. Σε ένα πιάτο θα συναντήσετε πικάντικα, ξινά, αλμυρά, γλυκά, τραγανά και γλιστερά πράγματα.


Τι να δοκιμάσετε:
  • Tom yam kung: Ένα ρέιβ πάρτι στο στόμα σας. Οι λουλουδένιες νότες του λεμονόχορτου, το γήινο γκάλανγκάλ, η φρεσκάδα των φύλλων λάιμ και η κάψα του τσίλι.
  • Som tam: Η δημοφιλής πράσινη σαλάτα παπάγιας που είναι ξινή, ιδιαίτερα πικάντικη, γλυκιά και αλμυρή.


Τι να αποφύγετε:
  • Pla som: Ένα ψάρι που έχει υποστεί ζύμωση και καταναλώνεται άψητο.

7. Ελλάδα

Το να ταξιδεύει και να τρώει κανείς στην Ελλάδα είναι σα να ξεδιπλώνονται μπροστά του οι λαμπερές σελίδες ενός περιοδικού, αλλά χωρίς το photoshop. Οι γαλάζιες θάλασσες και τα λευκά σπίτια, οι ελιές Καλαμάτας, η φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες και τα ψητά κρέατα μοιάζουν όλα με τέλειες postcards.

Το μυστικό; Το λαμπερό παρθένο ελαιόλαδο. Δώρο των θεών, το ελαιόλαδο είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη εξαγωγή της Ελλάδας, επηρεάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκέφτονται για την υγεία των τροφίμων και της διατροφής. Το φαγητό στην Ελλάδα είναι επίσης ένας τρόπος «κατανάλωσης» της ιστορίας. Μια μπουκιά ντολμά ή μια κουταλιά σούπας με φακές, δίνει μια μικρή γεύση ζωής στην αρχαία Ελλάδα, όπου και εφευρέθηκαν.


Τι να δοκιμάσετε:
  • Ελαιόλαδο: Επάνω σε άλλα φαγητά ή κάνοντας βουτιές σε ελαιόλαδο με το ψωμί σας, είναι σχεδόν τόσο ποικίλο όσο το κρασί στις γεύσεις του.
  • Σπανακόπιτα: Κάνει το σπανάκι να είναι εύγευστο με ένα μίγμα φέτας και ένα λαχταριστό και τραγανό φύλλο.
  • Γύρος: Το φαγητό αργά τη νύχτα μετά από ποτά δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς το γύρο με πίτα και ψητό κρέας και τζατζίκι.


Τι να αποφύγετε:
  • Λαχανόρυζο: Βασικά πρόκειται για λάχανο και κρεμμύδι μαγειρεμένα και αναμεμειγμένα με ρύζι. Άγευστο και μονοδιάστατο για πολλούς.

6. Ινδία

Όταν μια κουζίνα χρησιμοποιεί μπαχαρικά σε τέτοια αφθονία που το κρέας και τα λαχανικά αποτελούν δεύτερη σκέψη, ξέρεις ότι έχεις να κάνεις με μάγειρες αφοσιωμένους στη γεύση. Δεν υπάρχουν κανόνες για τη χρήση των μπαχαρικών εφόσον οδηγεί σε κάτι υπέροχο. Το ίδιο μπαχαρικό μπορεί να προσθέσει ζωντάνια σε αλμυρά και γλυκά πιάτα ή μπορεί μερικές φορές να καταναλωθεί μόνο του. Ο σπόρος μάραθου θεωρείται τέλειος για την αναπνοή στο τέλος των γευμάτων.


Τι να δοκιμάσετε:
  • Dal: Η Ινδία κατάφερε να κάνει τις βραστές φακές ενδιαφέρουσες
  • Dosa: Ένα pancake γεμάτο με οτιδήποτε από τυρί και πικάντικα λαχανικά, ιδανικό για μεσημεριανό ή δείπνο.
  • Chai: Δεν αρέσει σε όλους ο καφές ούτε και το τσάι, αλλά είναι δύσκολο να αντισταθείς στο chai.


Τι να αποφύγετε:
  • Κοτόπουλο Balti: Μια εφεύρεση για το βασιλικό βρετανικό ουρανίσκο, που θα έπρεπε να είχε πεθάνει μαζί με την αποικιοκρατία.

5. Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες εφαρμόζουν την ίδια ακρίβεια στο φαγητό τους όπως και στη μηχανική τους. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πλούσιο μαγειρικό γεύμα kaseiki που παρουσιάζει τις εποχές τόσο οπτικά όσο και μέσω της μαγειρικής ποίησης. Ή να δοκιμάσετε σούσι. Ή κάτι που δεν έχετε ξανακούσει ποτέ από τα ράφια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Είναι αδύνατον να φάτε χάλια στην Ιαπωνία.


Τι να δοκιμάσετε:
  • Miso σούπα: Παρουσιάζει μερικές από τις βασικές γεύσεις της ιαπωνικής κουζίνας, απλή και υγιεινή.
  • Sushi και sashimi: Ποιος να το φανταζόταν ότι τα ωμά ψάρια σε ρύζι θα μπορούσαν να γίνουν τόσο δημοφιλή;


Τι να αποφύγετε:
  • Fugu: Είναι κάτι τόσο πολύ νόστιμο που αξίζει να διακινδυνεύσεις τη ζωή σου για να το φας; Αποφύγετε καλύτερα αυτό το ψάρι, αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία.

4. Ισπανία

Ας φάμε κι ας πιούμε, μετά να κοιμηθούμε, μετά να δουλέψουμε για άλλες δύο ώρες και μετά να φάμε και να πιούμε πάλι. Viva Espana, εκείνη τη χώρα της οποίας η ηδονιστική κουλτούρα του φαγητού, θα θέλαμε να ήταν δική μας.

Η ισπανική γαστρονομία μπορεί κάλλιστα να παρομοιαστεί με το φλαμένγκο, καθώς και τα δύο έχουν αχαλίνωτο πάθος. Από τους καρπούς της Μεσογείου, τις νότες σαφράν και κύμινου των Μαυριτανών, μέχρι τα τρελά μοριακά πειράματα του Φεράν Αντριά, το ισπανικό φαγητό είναι διαχρονικό, αλλά πρωτοποριακό.


Τι να δοκιμάσετε:
  • Jamon Iberico: Ένα ζαμπόν που κόβεται από ένα μπούτι χοίρου που έχει καπνιστεί και τοποθετείται επάνω σε ξύλινη βάση, θυμίζει μεσαιωνικό τελετουργικό.
  • Churros: Η καλύτερη έκδοση στον κόσμο της γλυκιάς τηγανισμένης ζύμης.


Τι να αποφύγετε:
  • Gazpacho: Είναι αναζωογονητικό, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για μια υγρή σαλάτα.

3. Γαλλία

Εάν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να τρώνε γιατί «υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη ζωή από το φαγητό», επισκεφθείτε το Παρίσι. Τα προσγειωμένα φαγητά θα ξαφνιάσουν, πάντως, όσους πιστεύουν πως οι Γάλλοι είναι οι σνομπ του φαγητού (είναι η γενέτειρα του οδηγού Michelin εξάλλου).


Τι να δοκιμάσετε:
  • Escargot: Εμπιστευτείτε τους Γάλλους που μετέτρεψαν αυτό το γλοιώδες πλάσμα σε μια λιχουδιά. Μεγάλος σεβασμός που τα κάνουν τόσο νόστιμα.
  • Macarons: Στην πραγματικότητα οτιδήποτε από ένα ζαχαροπλαστείο στη Γαλλία είναι τέλειο.
  • Μπαγκέτα: Το πρώτο και τελευταίο πράγμα που θα θέλετε να φάτε στη Γαλλία. Δεν μπορείτε να φύγετε από τη Γαλλία χωρίς να φάτε μπαγκέτα.


Τι να αποφύγετε:
  • Foie gras: Έχει γεύση σαν 10.000 πάπιες να έχουν ψηθεί σε βούτυρο και στη συνέχεια να έχουν μετατραπεί σε μια βελούδινη πουτίγκα.

2. Κίνα

Οι άνθρωποι που χαιρετούν ο ένας τον άλλον με τη φράση «έχεις φάει ή όχι ακόμα;», είναι αναμφισβήτητα αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη εμμονή με το φαγητό στον κόσμο. Το φαγητό αποτέλεσε μια μορφή διαφυγής για τους Κινέζους σε όλη την ταραχώδη ιστορία τους.

Το κινεζικό επιχειρηματικό πνεύμα και η εκτίμηση για τα λεπτότερα σημεία της λιτότητας -οι Κινέζοι είναι παθιασμένοι και εφευρετικοί με το φαγητό- οδηγούν σε μία από τις πιο γενναίες φυλές ανθρώπων που λατρεύουν το φαγητό στον κόσμο. Αλλά οι Κινέζοι δεν μαγειρεύουν και πωλούν τα πάντα, τα κάνουν να έχουν και ωραία γεύση. Οι περιφερειακές κουζίνες της Κίνας είναι τόσο ποικίλες, που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι προέρχονται από το ίδιο έθνος.



Τι να δοκιμάσετε:
  • Γλυκό και ξινό χοιρινό: Μια ένοχη ευχαρίστηση που έχει λάβει διάφορες μορφές.
  • Dim sum: Μια μεγάλη παράδοση από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Νέα Υόρκη.


Τι να αποφύγετε:
  • Σούπα από πτερύγιο καρχαρία: Η μάχη για την απαγόρευση του συγκεκριμένου πιάτου είναι μεγάλο θέμα για τους οικολόγους τα τελευταία χρόνια.

1. Ιταλία

Το ιταλικό φαγητό έχει υποδουλώσει τους λάτρεις της γεύσης σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, με τις σάλτσες ντομάτας, αυτά τα πράγματα που φτιάχνουν με το αλεύρι, αλλά και τα επιδόρπιά του. Είναι πολύ απλό. Πάρτε μερικά ζυμαρικά, πάρτε λίγο ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο, ίσως μια ντομάτα ή μια φέτα μπέικον. Και ιδού, έχετε ένα πάρτι στο πιάτο σας.


Τι να δοκιμάσετε:
  • Ragu alla bolognese: Το αγαπημένο πιάτο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
  • Πίτσα: Νόστιμο, απλό, αλλά ικανοποιητικό πιάτο.
  • Ιταλικό σαλάμι: Έρχεται δεύτερο στον εθισμό μετά το τσιγάρο
  • Καφέ: Ο καπουτσίνο είναι μόνο για το πρωί; Ξεχάστε το, το θέλουμε όλη την ημέρα.


Τι να αποφύγετε:
  • Βουβαλίσια μοτσαρέλα: Αυτές οι σπογγώδες μπάλες. Η γεύση είναι τόσο λεπτή που πρέπει να την φανταστείτε.


Πηγή: iefimerida.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια