Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Η Ντραγκέτα καταλαμβάνει την Ευρώπη"


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Εθνικός Εισαγγελέας κατά της μαφίας στην Ιταλία, Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ραχο όσον αφορά στην εξάπλωση του εγκληματικού δικτύου της «Ντραγκέτα» (μαφία
της Καλαβρίας). Ο κρατικός λειτουργός, αναφέρει πως αυτή τη στιγμή η «Νταγκέτα» πρόκειται για το πιο ισχυρό δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία, το οποίο διεισδύει σε ολόκληρη την Ευρώπη ιδρύοντας επιχειρήσεις τις οποίες χρησιμοποιεί για κάλυψη προκειμένου να διακινούνται ναρκωτικά. 

Όπως τονίζει ο εισαγγελέας, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση έχει πάψει εδώ και καιρό να δραστηριοποιείται μόνο σε πόλεις της Ιταλίας. Μάλιστα επισημαίνει ότι η μαζική καταδίκη μελών της δεν αρκεί αφού αποδεικνύεται πως «τα κύτταρα της "Ντραγκέτα" μπορούν να αναπτύσσονται παντού». 
«Η δύναμη της οργάνωσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω του ρόλου της στη διακίνηση ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη από τη Νότια Αφρική.Ο τρόπος με τον οποίο διεισδύει σε μια περιοχή εκτός της χώρας μας είναι ο ίδιος ακριβώς που χρησιμοποιείται και στην Ιταλία. Για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων διακίνησης κοκαΐνης, χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της Αμβέρσας, του Ρότερνταμ και του Άμστερνταμ, κυρίως για τις μεταφορές», προσθέτει σε δηλώσεις του ο Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ραχο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εθνικό εισαγγελέα, οι τοπικές κοινότητες έχει αποδειχθεί πως επωφελούνται οικονομικά από την άφιξη της οργάνωσης. «Κανείς σήμερα δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα από τις κοινωνίες πίσω από τη "Ντραγκέτα" και τις άλλες οργανώσεις της μαφίας», δηλώνει στο Εuronews.
«Για να μπορέσουν να διαφύγουν την επιβολή του νόμου, χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες κάλυψης, όπως η αγορά επιχειρήσεων στην Ολλανδία που εμπορεύονται λουλούδια διεθνώς. Μέσω αυτών των εταιρειών διακινούν ναρκωτικά και χρήματα. Σε έρευνες που έγιναν προέκυψε ότι μεγάλες σακούλες οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αποξηραμένων φύλλων, ήταν γεμάτες με χρήματα και διακινούνταν», αποκαλύπτει και συνεχίζει: 

«Η "Ντραγκέτα" εδραιώθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης διότι έχει δημιουργήσει ένα "κινέζικο κουτί" το οποίο δυσκολεύει τις Αρχές να παρακολουθήσουν την οικονομική δραστηριότητα ή να συνδέσουν τις εταιρείες με την οργάνωση. Από τις έρευνές μας έχουμε διαπιστώσει πως η οργάνωση από την Ολλανδία, όπου έχει ισχυρές διασυνδέσεις, επεκτάθηκε στη Γερμανία και στη συνέχεια στο Βέλγιο. Από το Βέλγιο επεκτάθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Ρουμανία. Ανακαλύψαμε επίσης πως κάποιες εταιρείες που άνοιξαν στη Ρουμανία, χρησιμοποιούσαν την κάλυψη των εργασιών ανακύκλωσης. Αυτές οι εταιρείες οι οποίες έκαναν δουλειά με την Ιταλία, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα από δύο χρόνια έκλεισαν». 


(Στον παραπάνω χάρτη με μπλε χρώμα οι χώρες όπου η Ντραγκέτα έχει ισχυρή παρουσία, ενώ με γαλάζιο χρώμα οι χώρες όπου δραστηριοποιείται κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών, ή συνεργάζεται με τοπικές μαφίες. Ο χάρτης είναι του 2015).

(Στον παραπάνω χάρτη, φαίνεται η εξάπλωση της "Ντραγκέτα" από το 2000 έως το 2011. Με γκρι χρώμα η Ιταλία, με μπλε σκούρο οι χώρες με ισχυρή παρουσία, ενώ με τα άλλα χρώματα, λιγότερη παρουσία αλλά διαφορετικές δραστηριότητες).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του FBI, η «Nτραγκέτα» αριθμεί περίπου 6.000 μέλη σήμερα, ενώ ελέγχει περίπου το 80% της διακίνησης της κοκαΐνης στην Ευρώπη. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε όλο τον κόσμο μπορεί να υπάρχουν περίπου 10.000 μέλη. Όσον αφορά στη χώρα μας, πλοκάμια της «Ντραγκέτα» διευκολύνουν τη διακίνηση μαριχουάνας, χασίς και ηρωίνης σε συνεργασία με την «Καμόρα»( μαφία της Νάπολη).

Εμπλοκή ακόμα και ποδοσφαιριστών 
Πριν από μερικές ημέρες, δικαστήριο στην περιοχή του Ρέτζιο Εμίλια επέβαλε ποινές φυλάκισης σε μέλη της οργάνωσης τα οποία είχαν παρεισφρήσει στην τοπική οικονομία. 

Ο πρώην ποδοσφαιρικός αστέρας Βιντσέντσο Ιακίντα  ήταν μεταξύ εκείνων που καταδικάστηκαν αφού κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή. Ο δικαστής αν και απέρριψε τις κατηγορίες ότι είχε ο ίδιος άμεση σχέση με την «Ντραγκέτα», δεν έκανε το ίδιο για τον πατέρα του ποδοσφαιριστή, Τζουζέπε Ιακίντα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκισης διότι αποδείχθηκε πως είχε δεσμούς με την εγκληματική οργάνωση.

«Κίνδυνος η αόρατη μαφία η οποία αποτελείται από επαγγελματίες»

Ο Εθνικός Εισαγγελέας όμως δεν στέκεται μόνο στο γεγονός της επέκτασης της «Ντραγκέτα» αλλά και στον κίνδυνο του ότι έχει μετατραπεί η μαφία σε μια αόρατη εγκληματική οργάνωση.
Στο περιθώριο της τελετής λήξης του εθνικού βραβείου, Πάολο Μπορσελίνο, ο κρατικός λειτουργός ανέφερε πως «από τη στιγμή που στη μαφία εισέρχονται λογιστές, δικηγόροι και θεσμοί, διευκολύνεται η διείσδυση στην οικονομία αλλά και στην πολιτική».

«Ο κίνδυνος τώρα δεν είναι η κλασσική μαφία την οποία ξέρουμε και αναγνωρίζουμε αλλά η αόρατη, η οποία με τα χρήματα αγοράζει, αλλά φαίνεται πως δεν είναι επικίνδυνη όπως μια φορά. Όμως στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη διότι εκεί που δεν μπορεί να αγοράσει χρησιμοποιεί την παράδοση, δηλαδή τον μηχανισμό βίας και εκφοβισμού, όπως την λέξη "εμείς είμαστε". Δύο λέξεις οι οποίες αρκούν για να καταλάβει ο συνομιλητής με ποιους έχει να κάνει και να αποσυρθεί ώστε να παραμείνουν μόνο αυτοί», αναφέρει. 

Ο Εθνικός Εισαγγελέας κατά της μαφίας έδωσε το παράδειγμα της διακίνησης κοκαΐνης: «Σκεφτείτε τους τόνους κοκαΐνης που εισέρχονται στη χώρα μας και στην Ευρώπη, μια διακίνηση η οποία ελέγχεται από τη "Ντραγκέτα" και την "Καμόρα"(μαφία της Νάπολι), που συχνά εργάζονται μαζί, στη συν-διαχείριση και στις συναλλαγές αυτού του τύπου. Φανταστείτε πόσα χρήματα βγαίνουν από αυτές τις δραστηριότητες, τα οποία εισάγονται στην οικονομία μας, μια νόμιμη οικονομία στην οποία διεισδύει η μαφία με άτομα που καταφέρουν να περνούν απαρατήρητα, να καμουφλάρονται».


zougla.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια