Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αναδρομικά: Πότε θα πληρωθούν τα Ειδικά Μισθολόγια-Συνταξιούχοι (Απόστρατοι). Έτοιμες οι αποφάσεις


Πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι δημόσιοι λειτουργοί και οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται στο ακέραιο καθώς δεν θα γίνει κανένας συμψηφισμός με τυχόν ληξιπρόθεσμα ή ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος)

 

 

 

 

Έτοιμες είναι οι κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα ξεκλειδώσουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου την επιστροφή των αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους στρατιωτικούς - ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη των κρατικών ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής.

 

 

Οι αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν εντός της εβδομάδας και αμέσως μετά θα αρχίσει να τρέχει ο χρόνος για την εφάπαξ καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. Υπολογίζεται ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου οι εν ενεργεία υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα έχουν δει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τα αναδρομικά ποσά για τις περικοπές που είχαν γίνει στις αποδοχές τους.

 

 

Οι υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζουν τη διαδικασία επιστροφής των ποσών ενώ θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα συμψηφισμών των ποσών με τυχόν οφειλές των δικαιούχων στην Εφορία.

 

 

 

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι δημόσιοι λειτουργοί και οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται στο ακέραιο καθώς δεν θα γίνει κανένας συμψηφισμός με τυχόν ληξιπρόθεσμα ή ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος).

 

 

Και αυτό γιατί, όπως λένε στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές, τα αναδρομικά που επιστρέφονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφορούν μισθολογικές διαφορές και όχι ποσά φόρων που επιστρέφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα οποία συμψηφίζονται με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων.

 

 

 

 

Κατά τις ίδιες πηγές, μοναδική περίπτωση δικαιούχος αναδρομικών να δει μειωμένο το ποσό που δικαιούται στον τραπεζικό του λογαριασμό είναι η Εφορία να έχει μπλοκάρει τον λογαριασμό του για ληξιπρόθεσμες οφειλές και να έχει δοθεί εντολή κατάσχεσης. Στην περίπτωση αυτή, μόλις κατατεθούν τα αναδρομικά, η τράπεζα θα προχωρήσει στην κατάσχεση του ποσού που αντιστοιχεί στην ληξιπρόθεσμη οφειλή για να το αποδώσει στο Δημόσιο. Έτσι, για παράδειγμα, εάν έχει δοθεί εντολή κατάσχεσης 2.000 ευρώ και τα αναδρομικά είναι 6.000 ευρώ, στον λογαριασμό του δικαιούχου των αναδρομικών θα μείνει το ποσό των 4.000 ευρώ καθώς το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στο ταμείο της Εφορίας.

 

 

 

Το συνολικό κόστος της επιστροφής των αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Το γεγονός όμως ότι τελικώς στις τσέπες των δικαιούχων θα φθάσει το ποσό των 820 εκατ. ευρώ σημαίνει ότι θα παίξει ρόλο σε αυτό το κούρεμα και η Εφορία, αφού στα ποσά αυτά θα επιβληθεί καταρχήν παρακράτηση με συντελεστή 20%. Τα μεικτά ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι αρχίζουν από 1.400 και υπερβαίνουν ακόμη και τα 21.000 ευρώ.

 

 

Για παράδειγμα, τα ακαθάριστα ποσά που δικαιούται ένας διευθυντής γιατρός του ΕΣΥ με 27 χρόνια προϋπηρεσία στο σύστημα Υγείας ανέρχονται σε 21.843,56 ευρώ, ενώ τα μεικτά ποσά που θα επιστραφούν σε έναν άγαμο αστυνομικό υποδιευθυντή με 28 έτη προϋπηρεσίας, έχοντας προαχθεί στον βαθμό του ταξίαρχου, ανέρχονται σε 11.713 ευρώ και καλύπτουν το διάστημα από 1-8-2012 έως 31-12-2016.

 

 

Υψηλά ποσά αναδρομικών δικαιούνται και οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μολονότι το χρονικό διάστημα κάλυψης (1-1-2015 έως 31-12-2016) είναι μικρότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, τα προς επιστροφή αναδρομικά για έναν μουσικό με 21 χρόνια προϋπηρεσίας ανέρχονται σε 11.109,95 ευρώ. Ένας αναπληρωτής καθηγητής με 23 χρόνια υπηρεσίας δικαιούται 10.333 ευρώ, ενώ ένας Λοχαγός με 13 χρόνια υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούται μεικτό ποσό αναπλήρωσης 4.532,56 ευρώ.

 

 

 

 

Ποιες περιόδους αφορούν τα ποσά

 

 

 

 

Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο των δικαιούχων.

 

 

 

 

Ειδικότερα:

 

 

 

 

1. Στρατιωτικοί - Ένστολοι. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά τις 31-7-2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 έως και 31-12-2016.

 

 

 

 

2. Γιατροί του ΕΣΥ. Στους γιατρούς του ΕΣΥ, γιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς γιατρούς και ειδικευόμενους γιατρούς καταβάλλεται, πλην της αποζημίωσης εφημεριών, εφάπαξ χρηματικό ποσό που υπολογίζεται στο χρονικό διάστημα από 13-11-2014 έως και 31-12-2016. Οι γιατροί θα μοιραστούν 140 εκατ. ευρώ καθαρά (190 μεικτά). Αυτό σημαίνει ότι ένας διευθυντής ΕΣΥ, ανάλογα και με τα υπόλοιπα επιδόματα και τον τόπο όπου υπηρετεί, θα λάβει καθαρά από 11.500 έως 12.000 ευρώ.

 

 

 

 

3. Πανεπιστημιακοί. Στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στα μέλη του Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, στους ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13α του Ν. 4310/2014 (Α» 258), καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-12-2016.

 

 

 

 

4. Μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-12-2016.

 

 

 

 

5. Δικαστικοί λειτουργοί – μέλη κύριου προσωπικού του ΝΣΚ. Καταβάλλεται εφάπαξ ποσό για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 έως και 30-6-2014.

 

 

 

 

Τι προβλέπεται για τους συνταξιούχους

 

 

 

 

Για τους συνταξιούχους η τροπολογία προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών για περιόδους αντίστοιχες αυτών που προβλέπονται για τους εν ενεργεία. Δηλαδή τα αναδρομικά καλύπτουν:

 

 

 

 

– την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2016 για τους απόστρατους

 

 

 

 

– την περίοδο από 1-1-2015 έως 31-12-2016 για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και μουσικούς κρατικών ορχηστρών

 

 

 

 

– την περίοδο από 13-11-2014 έως 31-12-2016 για τους συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ

 

 

 

 

– την περίοδο από 1-8-2012 έως 30-6-2014 για τους συνταξιούχους δικαστικούς και τους συνταξιούχους του ΝΣΚ.

 

 

ΠΗΓΗ: TA NEA 20/11/2018 - Μαρία Βουργάνα - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια