Συναισθηματική υπερφαγία: Πότε συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε;Η συναισθηματική διατροφή ως ένα βαθμό είναι φυσιολογική, καθώς συχνά συνδέουμε το φαγητό με βιώματα, αναμνήσεις, φροντίδα, απόλαυση.

Δεν τρώμε μόνο για να ζήσουμε, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι ζουν μόνο για να τρώνε. Το φαγητό μπορεί να γίνει ο καλύτερός τους φίλος όποτε νιώθουν άγχος, μοναξιά, ανία. Και μπορεί να εκτονώνουν την πλήξη τους στο φαγητό. Η καταναγκαστική διατροφή εξυπηρετεί την αποφυγή αρνητικών, ανεπιθύμητων σκέψεων και συναισθημάτων, τονίζει η Δήμητρα Τσώλα, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια & Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus.

Η συναισθηματική υπερφαγία λοιπόν προέρχεται από:

εκλυτικός παράγοντας (π.χ. άβολη εσωτερική ή εξωτερική εμπειρία) → αντίδραση (αρνητικό συναίσθημα) → ερμηνεία («δεν μπορώ να το διαχειριστώ, είμαι αδύναμος, γιατί να νιώθω έτσι) → συνέπεια (συναισθηματική υπερφαγία)

Τα άτομα συνήθως εθίζονται σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, καθώς οι τροφές αυτές, όπως λέει η κ. Τσώλα, απελευθερώνουν τις ενδορφίνες που με τη σειρά τους ενεργοποιούν την ντοπαμίνη και προσφέρουν μια αίσθηση απόλαυσης, αν και μόνο για λίγο. Και το φαγητό γίνεται η μόνη τους ευχαρίστηση.


Όταν λοιπόν η συναισθηματική υπερφαγία παίζει ένα ρόλο ασφάλειας στη ζωή σας, τότε, σύμφωνα με την κ. Τσώλα, θα πρέπει να:
  1. Διερευνήσετε τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξει στη ζωή σας
  2. Αναρωτηθείτε τι πραγματικά χρειάζεστε το οποίο πιθανόν να αντικαθίσταται με το φαγητό
  3. Σκεφτείτε πώς αντιδράτε συνήθως στα αρνητικά σας συναισθήματα όταν νιώθετε δυσάρεστα
  4. Παρατηρείτε και αναγνωρίζετε το συναίσθημά σας. Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο λιγότερο θα καταφεύγετε στο φαγητό προκειμένου να το διαχειριστείτε
  5. Μιλήσετε για τα προβλήματά σας και μην τα αποφεύγετε
  6. Διαχωρίσετε τα συναισθήματα από την πραγματική πείνα, γεγονός που θα σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με τις ανάγκες του εαυτού σας


Πηγή: kontasou.com
_