Οι λόγοι για τους οποίους η μύτη σας τρέχει παρόλο που δεν είστε άρρωστοιΗ πτώση της θερμοκρασίας μάς οδηγεί να ντυνόμαστε ακόμη πιο ζεστά, αλλά ό,τι κι αν κάνουμε, ακόμα και το πιο ελαφρύ αεράκι κάνει τη μύτη μας να «τρέχει», παρόλο που δεν έχουμε αρρωστήσει.

Τι είναι τελικά αυτό που κάνει τη μύτη να τρέχει κάθε φορά που βγαίνουμε στο κρύο;

Στο παρακάτω βίντεο του SciShow, ο παρουσιαστής Michael Aranda μας εξηγεί ότι αυτό το φαινόμενο είναι μέρος της βιολογίας και της φυσικής, γνωστό και ως θερμοδυναμική.Τι περιγράφει το βίντεο

Από την πλευρά της βιολογίας, η μύτη μας αρχίζει να παράγει περισσότερη βλέννα για να ζεσταθεί και να παραμείνει ενυδατωμένη ενάντια στον κρύο, ξηρό αέρα, έτσι ώστε η ρινική κοιλότητα να μη στεγνώσει, να μη δημιουργηθούν μικρορωγμές και να μην προκληθεί αιμορραγία. Μερικές από τις εκκρίσεις βλέννας από τη μύτη μας, είναι αυτό που οι γιατροί αποκαλούν απλή ρινόρροια. Αυτή η βλέννα που στάζει από τη μύτη μας προέρχεται από τη βλεννώδη μεμβράνη, η οποία είναι ένα λεπτό, προστατευτικό κυτταρικό στρώμα, που καλύπτει το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας. Η βλέννα αποτελείται κυρίως από νερό, αλάτι, λευκά κύτταρα του αίματος και γλυκοπρωτεΐνες, ή πρωτεΐνες που συνδέονται με υδατάνθρακες.

Επιπλέον, η βλέννα που εκκρίνει η μύτη παγιδεύει τα σωματίδια του αέρα, σταματώντας πολλά επιβλαβή πράγματα από το να εισέλθουν στους πνεύμονές μας. Από εκεί και πέρα, αφότου εισπνεύσουμε, έχουμε πνεύμονες γεμάτους με ζεστό αέρα, έτοιμους να τον εκπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο μπαίνει η φυσική και η θερμοδυναμική.

Μέρος του αέρα που εισπνέουμε είναι υδρατμοί και, όταν εκπνέουμε, ουσιαστικά σπρώχνουμε ζεστό αέρα στο κρύο περιβάλλον. Αυτή η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας προκαλεί τη συμπύκνωση των υδρατμών σε μορφή σταγονιδίων νερού στην άκρη της μύτης. Είναι η ίδια αρχή που δημιουργεί σταγόνες νερού από υδρατμούς στον καθρέφτη του μπάνιου, όταν κάνουμε ζεστό ντους!

Πηγές: medicaldaily.com, iatropedia.gr
_