Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρωτοποριακή υπολογιστική μεθοδολογία Ελλήνων ερευνητών για το Αλτσχάιμερ έλαβε κατοχύρωση ως ερευνητικό προϊόν



Η πρωτοποριακή ολοκληρωμένη υπολογιστική μεθοδολογία «AD Blank Spot» (από το Alzheimer Disease) για τη μελέτη νευροεκφυλιστικών νόσων, αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η μεθοδολογία αυτή, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα Νευροεκφυλιστικών Νόσων που διεξήχθη στον Καναδά, έλαβε κατοχύρωση 4 εμπορικών σημάτων ως ερευνητικό προϊόν.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, ο οποίος  ηγείται του εγχειρήματος, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη  μεθοδολογία μελέτης αργά εξελισσόμενων, μη γενετικών νόσων, βασίζεται στη διασύνδεση με εντυπωσιακό τρόπο, ενός μικρόκοσμου με ένα μακρόκοσμο.

Ο μικρόκοσμος αφορά τις υπομοριακές μετρήσεις βιοδεικτών ενδοκυτταρικά και εξωκυτταρικά, ενώ ο μακρόκοσμος στην ευπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτή η διασύνδεση επιτυγχάνεται μέσω ενός «φανταστικού» διανυσματικού χώρου βιοδεικτών, δημιουργώντας μεταβλητές που εξελίσσονται στο χρόνο, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα καινοτόμο μοντέλο βάσει ενός συνόλου παραμέτρων που προσδιορίζουν μοναδικά τον ανθρώπινο οργανισμό με ακρίβεια, προσεγγίζοντας τους στόχους της Ιατρικής Ακριβείας.

Οι ειδικοί ενσωματώνουν τα δεδομένα που διαθέτουν στο υπολογιστικό μοντέλο, το οποίο καταγράφει τις περιοχές ευστάθειας και αστάθειας που παρατηρούνται κατά την εξέλιξη της νόσου. Η πορεία εξέλιξης της νόσου σε εξατομικευμένο επίπεδο αποκαλείται AD Blank Spot.  Στόχος τους είναι η ασφαλής  χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, έτσι ώστε το AD Blank Spot να αποφεύγει τις περιοχές αστάθειας, όπου ο οργανισμός καταρρέει.

Μελλοντικός στόχος των ερευνητών είναι η ανάπτυξη ενός Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (decision support system, DSS) για ιατρικές και κλινικές εφαρμογές.  Τα Συστήματα Υποστήριξης των Αποφάσεων (ΣΥΑ) είναι υπολογιστικά συστήματα τα οποία συνδυάζουν μαθηματικά μοντέλα και βάσεις δεδομένων σε μια ενιαία εφαρμογή για την υποστήριξη διαδικασιών λήψης απόφασης σε ατομικό, αλλά και σε ομαδικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα δηλαδή, το εν λόγω σύστημα θα βοηθάει στο να λαμβάνει ο επιστήμονας την καλύτερη απόφαση κατά τη διάγνωση νευροεκφυλιστικών νόσων.


Πηγή: Ανθή Αγγελοπούλου - naftemporiki.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια