Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Από πότε αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα το έμβρυο και τι μπορεί να ακούσει;


Όσο το έμβρυο βρίσκεται μέσα στη μήτρα, επηρεάζεται από ερεθίσματα που δέχεται και παράλληλα αναπτύσσει ένα σύνολο αισθήσεων.

Από τα πρώτα πράγματα που αρχίζει να αντιλαμβάνεται το έμβρυο, καθώς μεγαλώνει, είναι η γεύση, οι ήχοι, αλλά και η φωνή.

Ήδη, από την 6η εβδομάδα της κύησης, όταν δηλαδή το έμβρυο είναι μικρότερο κι από μπιζέλι, τα κύτταρα στο εσωτερικό του κεφαλιού του, έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται σε μοναδικούς ιστούς που τελικά θα δημιουργήσουν τον εγκέφαλο, το πρόσωπο, τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη. Τα αυτιά του εμβρύου αρχίζουν να σχηματίζονται περίπου στους 4 μήνες της εγκυμοσύνης. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα το μωράκι αρχίζει και ακούει κάποιους ήχους, έστω και αμυδρά.

Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι ο ρυθμός της καρδιάς του εμβρύου αυξάνει όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του! Όσο περνάει ο καιρός, η ακοή του εμβρύου οξύνεται και είναι σε θέση να ακούει και πιο ιδιαίτερους εξωτερικούς ήχους, ενώ από τον 5ο μήνα το έμβρυο φαίνεται να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως είναι ρυθμοί και μελωδίες!

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Φινλανδία έκανε ένα πείραμα σε δύο ομάδες εγκύων γυναικών, όπου η μία άκουγε νανουρίσματα καθημερινά και η άλλη καθόλου.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα μωρά από την πρώτη ομάδα αντέδρασαν στα τραγούδια, ενώ η άλλη ομάδα των βρεφών ήταν αδιάφορη. Το έμβρυο, αρχικά, ακούει μόνο τους θορύβους, κυρίως αυτούς που κάνει το αίμα καθώς κυκλοφορεί στο σώμα της μητέρας, τον καρδιακό παλμό της και τους ήχους από το στομάχι της.

Καθώς μεγαλώνει αρχίζει να αντιλαμβάνεται ήχους σε πιο υψηλές συχνότητες, ενώ από τις 23-24 εβδομάδες αντιδρά σε κάποιους από αυτούς (μπορεί για παράδειγμα να αρχίσει να έχει λόξυγκα αφού ακούσει ένα δυνατό κρότο). Έτσι, ακούγοντας τη φωνή των γονιών του, το γαύγισμα ενός σκύλου και άλλους έντονους ήχους μέσα στο σπίτι, αρχίσει να αποκτά μια εικόνα του πώς είναι ο κόσμος έξω από τη μήτρα. Ωστόσο, η αίσθηση της ακοής συνεχίζει να αναπτύσσεται και μετά τη γέννηση και για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Ενισχύστε τα ερεθίσματα του μωρού:
  1. Σκουντήστε ελαφρώς το μωρό και δείτε αν θα κλοτσήσει ως απάντηση στο δικό σας ερέθισμα.
  2. Τοποθετήστε ένα ζευγάρι ακουστικά στην κοιλιά σας και βάλτε μουσική. Νιώστε πώς κινείται και «χορεύει» μέσα σας.
  3. Μιλήστε και τραγουδάτε στο μωρό σας. Αγαπά τον ήχο της φωνής σας, γι’ αυτό διαβάστε του μία ιστορία ή τραγουδήστε του ένα νανούρισμα. Βάλτε και το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Δείτε αν αντιδράσει διαφορετικά στο άκουσμα της δικής του φωνής.
  4. Ανοίξτε έναν εσωτερικό διάλογο με το μωρό σας. Ξαπλώστε σ’ ένα ήσυχο δωμάτιο και φέρτε στη φαντασία σας το μωρό σας. Μεταδώστε του νοερά την αγάπη σας.


Πηγή: mothersblog.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια