Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σκληρό μήνυμα Γεροβασίλη για τις κρίσει ς στην ΕΛ.ΑΣ - Κανονικές και τον Ιανουάριο


Διαβάστε την ανακοίνωση τής ΠΟΑΞΙΑ: Συνάντηση με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη, παρουσία και του Γ.Γ. του Υπουργείου κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ Δημήτρη είχε χθες
αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας μετά από αίτημά μας, προκειμένου να της θέσουμε υπόψη όλα τα εκκρεμή αιτήματά μας, όπως αυτά έχουν ιεραρχηθεί από το ΔΣ και τα ψηφίσματα των συνεδρίων μας, αλλά και να την ενημερώσουμε δια ζώσης για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν καθημερινά το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού και ιδίως αυτά που ενέσκηψαν το τελευταίο διάστημα.
Κατ’ αρχήν στην κυρία Υπουργό, εκφράσαμε τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις μας για την απόφασή της να διενεργηθούν έκτακτες κρίσεις, οι οποίες όπως τονίσαμε και αχρείαστες ήταν και αναστάτωση προκάλεσαν στις τάξεις των αξιωματικών, αναστάτωση η οποία όχι μόνο δεν έχει εκτονωθεί αλλά αντιθέτως παραμένει και συνεχίζεται, με δεδομένο ότι σε δύο μήνες θα πραγματοποιηθούν οι τακτικές κρίσεις έτους 2019. Μάλιστα, την ενημερώσαμε ότι το εν λόγω προεδρικό διάταγμα βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων και για αυτό το λόγο από την πλευρά μας θα προσβληθεί εντός των προσεχών ημερών στο ΣτΕ. Για το θέμα αυτό η κ. Υπουργός δήλωσε ότι η διενέργεια των έκτακτων κρίσεων ήταν δική της πολιτική απόφαση και ότι οι επόμενες τακτικές κρίσεις θα διενεργηθούν κανονικά το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Και όλα αυτά την ώρα που η Ομοσπονδία μας είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ότι θα διασφαλιστεί η 35ετής τουλάχιστον παραμονή των αξιωματικών στην ενέργεια, δικαίωμα το οποίο παρέχεται στο χαμηλόβαθμο προσωπικό, ενώ οι αξιωματικοί οδηγούνται παρά τη θέλησή τους στην αποστρατεία. Θέσαμε δε εκ νέου το αίτημά μας αυτό, επισημαίνοντας ότι έχει υιοθετηθεί από την αρμόδια επιτροπή του Αρχηγείου, που είχε συσταθεί προς τούτο πριν από δυο χρόνια. Γι’ αυτό την καλέσαμε να το ανασύρει από τα συρτάρια που αραχνιάζει, συνδέοντας την υπουργική της θητεία με ένα θετικό για τους αξιωματικούς και την Ελληνική Αστυνομία, μέτρο, όταν αποτελεί μείζονα ανάγκη η αξιοποίηση όλων των στελεχών του Σώματος στην ενεργό υπηρεσία και όχι στην αποστρατεία. Κανείς δεν έχει σήμερα την πολυτέλεια να εγκαταλείπει την επαγγελματική του σταδιοδρομία σε παραγωγική ηλικία οδηγούμενος ουσιαστικά στην εξαθλίωση και στερώντας από το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. των εμπειριών και της προσφοράς του. Το εν λόγω πόρισμα, όπως τονίσαμε, περιλαμβάνει και προτάσεις για την προαγωγή των ανθυπαστυνόμων, των αξιωματικών του Ν 3686/2008, των αξιωματικών του ΤΕΜΑ, καθώς και την αύξηση των ορίων ηλικίας παραμονής στο σώμα των Αξιωματικών.
Η κ. Υπουργός είδε θετικά τις θέσεις μας και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει άμεσα τα αιτήματα μας, ζητώντας το πόρισμα της επιτροπής και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μας απαντήσει.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων που αφορούσαν:
  • Τις διαχρονικές μας προτάσεις για την αντικειμενικοποίηση του συστήματος κρίσεων – προαγωγών, καθώς και τη συμμετοχή μας στα υπηρεσιακά συμβούλια που εξετάζουν κρίσιμα θέματα του προσωπικού και δη στα συμβούλια κρίσεων. Επ’ αυτών η κ. Υπουργός μας είπε ότι μια τέτοια θεσμική αλλαγή απαιτεί χρόνο, που αυτή τη στιγμή όμως εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει.
  • Το αίτημα της συνυπηρέτησης των συζύγων στρατιωτικών με αστυνομικούς, για το οποίο είπε ότι επειδή έχει να κάνει με τις ανάγκες του στρατεύματος και τις ιδιαιτερότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να δεσμευτεί.
  • Την κατάργηση του αρθ. 26 του Π.Δ. 6/2018 που αφορά τις μεταθέσεις των αστυνομικών υποδιευθυντών. Η κ. Υπουργός θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει θεσμοθέτηση κριτηρίων, ώστε να μην είναι έωλη η μετακίνηση των αξιωματικών.
  • Την επέκταση της μάχιμης πενταετίας σε όλο το προσωπικό, αίτημα για το οποίο είπε ότι το βλέπει θετικά.
  • Την ελεύθερη μετακίνηση με τα ΜΜΜ, για το οποίο μας είπε ότι υπεγράφη τελικά η σχετική ΚΥΑ, σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων και εντός των προσεχών ημερών το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. θα εφοδιαστεί με κάρτα ελεύθερης μετακίνησης.
  • Για την άρση της διάταξης που στερεί την δυνατότητα επανεξέτασης των Αξιωματικών που τέθηκαν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου από την Α.Υ.Ε, η κ. Υπουργός μας δήλωσε ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί υπό προϋποθέσεις η εν λόγω διάταξη.
  • Για το επίδομα των ΕΚΑΜ είπε ότι είναι γνώστης της αδικίας που συντελέστηκε και γι’ αυτό βρίσκεται σε συνεχής διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών ώστε σύντομα να αρθεί η αδικία αυτή.
Τέλος στην κα. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ τέθηκε και το θέμα του ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη Κέρκυρας και της καθημερινής ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συνάδελφοι μας για ένα θέμα που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κα Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα απεμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο του ΧΥΤΥ Λευκίμμης.
Συνάδελφοι,
Η Ομοσπονδία μας θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη όλων των ζητημάτων που θέσαμε υπόψη της κα Υπουργού ώστε να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις στα χρονίζοντα αιτήματα μας.
Παράταση στην αγωνία των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να υπάρξει.
2014 poaxia no ypografes
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια