Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιστολή σε Πέππα-Δημητρίου: «Ψάξτε ποιος φταίει και μπορεί να παραγραφούν αδικήματα της Χρυσής Αυγής»

Επιστολή προς τον πρόεδρο Β. Πέππα και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου απέστειλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) σχετικά με τον φόβο
παραγραφής αδικημάτων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του Ηλία Κασιδιάρη.
Το αδίκημα είχε τελεστεί στις 3 Σεπτεμβρίου του 2011 και αφορούσε στο αδίκημα της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια». Έκτοτε (και μετά την πρωτόδικη καταδίκη σε φυλάκιση με αναστολή) οι αναβολές διαδέχονταν η μία την άλλη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος παραγραφής
Στην επιστολή προς τους δύο Ανώτατους Λειτουργούς το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι πέραν από την απαίτηση για επιτάχυνση  ζητείται και η διενέργεια έρευνας για τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των λειτουργών της δικαιοσύνης που έχουν συντελέσει ώστε οι δύο αυτές ποινικές διώξεις να αντιμετωπίζουν κίνδυνο παραγραφής.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Κύριο Βασίλειο Πέππα – Πρόεδρο Αρείου Πάγου
Κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου – Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
Θέμα: Κίνδυνος παραγραφής ποινικών διώξεων Νίκου Μιχαλολιάκου – Ηλία Κασιδιάρη
πρωτόδικα καταδικασμένων για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων

Κύριε Πρόεδρε, κυρία Εισαγγελέα
Σας γνωρίζουμε πως δύο ποινικές διώξεις για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων των ηγετών της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και Ηλία Κασιδιάρη, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα και άσκησαν έφεση, κινδυνεύουν με παραγραφή, προφανώς με ευθύνη εισαγγελέων και δικαστών, οι οποίοι/ες πρέπει και να ελεγχθούν για την απαράδεκτη (τουλάχιστον) ολιγωρία τους. ΟΙ δικογραφίες είχαν σχηματισθεί μετά από μηνυτήριες αναφορές από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε από το Δ’ Μονομελές Πρωτοδικείο στις 9 Φεβρουαρίου 2018, μετά από 4 αναβολές, για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων στις 3 Σεπτεμβρίου 2011. Ενώ η πράξη παραγράφεται στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, η καθαρογραφή της απόφασης εκκρεμεί στον Πρόεδρο από 15 Φεβρουαρίου 2018, και έτσι δεν έχει προσδιορισθεί η κατ’ έφεση δίκη.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικάστηκε από το Γ’ Μονομελές Πρωτοδικείο στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, επίσης μετά από 4 αναβολές, για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων στις 15 Μαΐου 2011. Η κατ’ έφεση δίκη ενώπιον του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείουέγινε στις 21 Μαΐου 2018 και ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε ερήμην. Στη συνέχεια το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ακύρωσε την ερήμην καταδίκη, προφανώς γιατί θεώρησε πως ευθύνη για την ερημοδικία φέρει κάποια δικαστική υπηρεσία.
Η δίκη ενώπιον του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου προσδιορίστηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου 2018 αλλά ο κατηγορούμενος επικαλούμενος τότε την παρουσία του δικηγόρου του στη γνωστή δίκη της Χρυσής Αυγής ζήτησε και πήρε αναβολή για τη 1 Νοεμβρίου 2018. Σήμερα με το ίδιο αιτιολογικό ο κατηγορούμενος πήρε αναβολή για τις 3 Δεκεμβρίου 2018, παρόλο που η πράξη παραγράφεται στις 15 Μαΐου 2019.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή των δύο αδικημάτων, γεγονός που θα πλήξει το κράτος δικαίου και θα εκθέσει διεθνώς την Ελλάδα. Αιτούμεθα επίσης να διερευνήσετε τις πειθαρχικές ευθύνες των λειτουργών της δικαιοσύνης που έχουν συντελέσει ώστε οι δύο αυτές ποινικές διώξεις να αντιμετωπίζουν κίνδυνο παραγραφής.
Με τιμή
Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ 


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια