Μπορούμε να φτιάξουμε στοματικό διάλυμα στο σπίτι;


Πολλά προϊόντα ομορφιάς και καθημερινής περιποίησης υπάγονται στον κατάλογο των τοξικών ουσιών.

Στην πραγματικότητα, εκτίθεστε σε διάφορες χημικές ουσίες καθημερινά όταν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά, σπρέι και στοματικά διαλύματα.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ δεν πρέπει, καταπίνουμε αρκετό στοματικό διάλυμα κατά λάθος. Αυτό είναι επικίνδυνο, επειδή περιέχει χημικές ουσίες, όπως η γλυκονική χλωρεξιδίνη, η αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) και το σαλικυλικό μεθύλιο που μπορεί -σε μεγάλες ποσότητες- να γίνουν δηλητηριώδη. Αν και τα βακτήρια που προκαλούν οσμή στο στόμα σας, μπορεί να μειωθούν από αυτές τις χημικές ουσίες, οι υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν πραγματικά να διαταράξουν την κυτταρική μεμβράνη. Χημικά όπως η αιθανόλη και το αλκοόλ έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

Αλλά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φυσικό διάλυμα στο σπίτι και να αποφύγετε αυτές τις ουσίες, ειδικά αν έχετε παιδιά.

Οφέλη από σπιτικό διάλυμα

Ένα στοματικό διάλυμα DIY (Do It Yourself ή φτιάξ’ το μόνο σου) μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για το στόμα και τη γενική υγεία. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα πλεονεκτήματα.
  1. Κόστος: Τα σπιτικά διαλύματα είναι φθηνά και θα κοστίσουν ελάχιστα σε σχέση με του εμπορίου. Ωστόσο, σας δίνουν τα ίδια ή καλύτερα οφέλη.
  2. Αβλαβές: Τα διαλύματα του εμπορίου είναι συχνά γεμάτα με βαφές, συντηρητικά, τεχνητά γλυκαντικά και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς. Ένα DIY στοματικό διάλυμα είναι σαφώς πιο ελαφρύ.
  3. Χωρίς οινόπνευμα: Τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου περιέχουν αλκοόλ που στεγνώνει πραγματικά το στόμα σας και προκαλεί κακή αναπνοή. Μπορείτε να μη συμπεριλαμβάνετε το αλκοόλ στο στοματικό σας διάλυμα.
  4. Ποιότητα των συστατικών: Ενώ κάνετε το δικό σας στοματικό διάλυμα, μπορείτε να επιλέξετε τα συστατικά της καλύτερης ποιότητας. Οι παραγωγοί συχνά μειώνουν το κόστος παραγωγής χρησιμοποιώντας αμφίβολη ποιότητα συστατικών.


Συνταγές για σπιτικό πλύσιμο στόματος

Τώρα που γνωρίζετε τα μειονεκτήματα ενός τεχνητού στοματικού διαλύματος και των οφελών ενός σπιτικού, ίσως να θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας. Εδώ είναι μερικές εύκολες συνταγές που περιλαμβάνουν συστατικά που βρίσκονται εύκολα σε κάθε κουζίνα.

Κανέλα, μέλι και χυμό λεμονιού

Πάρτε ½ κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας σε ένα μπουκάλι ή ένα βάζο με ένα καπάκι και προσθέστε το χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια μαζί με 1 ½ κουταλάκια του γλυκού μέλι. Τώρα, ρίξτε 1 φλιτζάνι ζεστό (σχεδόν ζεστό) νερό το οποίο θα πρέπει να λιώσει το μέλι μέσα στο βάζο και στη συνέχεια ανακατέψτε καλά. Όταν χρειάζεται να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, αφήστε το στο στόμα σας για ένα λεπτό.

Στοματικό διάλυμα μέντας

Βάλτε 1 φλιτζάνι νερό να βράσει και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ολόκληρα γαρίφαλα, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας σε αυτό. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε τα μπαχαρικά μέσα στο μείγμα για περίπου 10 λεπτά. Σουρώστε το μείγμα δύο φορές με ένα λεπτό πλέγμα, τοποθετήστε το σε ένα μπουκάλι με το καπάκι και κρατήστε το σε ψύξη.

Μαγειρική σόδα και τσάι

Αναμείξτε μαζί ½ φλιτζάνι φιλτραρισμένου ή αποσταγμένου νερού, 2 κ.γ. μαγειρική σόδα, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τσαγιού και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας σε βάζο μασίφ για να πετύχετε ένα αντιβακτηριακό φυσικό διάλυμα στοματικής πλύσης. Ανακινήστε καλά το μείγμα κάθε φορά που θέλετε να ξεπλύνετε το στόμα σας, επειδή η σόδα μπορεί να καθίσει στο κάτω μέρος του βάζου.


Πηγή: iatronet.gr
_