Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διπλό «ψαλίδι» στα αναδρομικά πριν ακόμη αποφασιστεί εάν_πότε_ και_ πώς θα δοθούν

Τα θεωρούν εισόδημα και θα φορολογηθούν με 20%, ενώ θα συμψηφιστούν με τυχόν οφειλές στην Εφορία. Από το 1,2 δισ. € μεικτά θα πέσουν στα 800.000.000 €. Από διπλό ψαλίδι θα
περάσουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, βάσει των δικαστικών αποφάσεων, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ αλλά και οι δικαστικοί.
Πρόκειται για περικοπές μισθών που είχαν γίνει με τον νόμο 4093/2012, της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου από την 1η-8-2012, οι οποίες όμως κρίθηκαν αντισυνταγματικές και επομένως τα ποσά των περικοπών θα πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους.
Το ποσό που θα επιστραφεί υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ μεικτά. Ομως όλα τα αναδρομικά ποσά θεωρούνται εισόδημα και έτσι αμέσως θα πέσει ο πέλεκυς φόρου 20%.
Ετσι, μετά το πρώτο «ψαλίδισμα» το καθαρό ποσό των αναδρομικών συρρικνώνεται στα 800.000.000 ευρώ.
Κατόπιν, οι Αρχές εξετάζουν αν ο δικαιούχος έχει οφειλές προς την Εφορία οι οποίες μπορεί να είναι ληξιπρόθεσμες ή να μην έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες ή να έχουν ρυθμιστεί σε δόσεις. Πριν από την απονομή των αναδρομικών θα γίνει αυτόματος συμψηφισμός ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμη και με οφειλές που έχουν μπει σε ρύθμιση.
Στα ποσά που οφείλουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να υπολογίσουν δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν πληρώσει, τυχόν φόρο εισοδήματος που έχουν αποφασίσει να πληρώσουν σε 12 δόσεις, όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος, ή άλλες οφειλές από το παρελθόν που έχουν ρυθμίσει.
Σε συμψηφισμούς απαιτήσεων των φορολογουμένων από το Δημόσιο με μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους καθώς επίσης και με ρυθμισμένες σε μηνιαίες δόσεις οφειλές τους προς την Εφορία μπορούν να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Η σχετική διάταξη περιλαμβάνει και τις οφειλόμενες από το Δημόσιο αναδρομικές αυξήσεις μισθών ή συντάξεων, οι οποίες επιδικάστηκαν με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσίους λειτουργούς (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κ.λπ.).
Και οι ρυθμίσεις

Επίσης περιλαμβάνει και επιστροφές φόρων οφειλόμενες από τις ΔΟΥ σε φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις με απλήρωτες φορολογικές οφειλές των δικαιούχων, ακόμη κι αν οι οφειλές αυτές δεν έχουν καταστεί, μέχρι στιγμής, ληξιπρόθεσμες (για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 ή οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του φόρου εισοδήματος) ή ακόμη κι αν οι οφειλές τους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων ή στις πάγιες ρυθμίσεις των 12-24 μηνιαίων δόσεων.
dimokratianews


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια