Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ΔΕΠΑ, ο πρώην «διευθύνων», ο Λούα Λούα και τα… ξεχασμένα εκατομμύρια!

Η ποινική δίωξη στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της  ΔΕΠΑ  Θεόδωρο Κιτσάκο, ήταν (σύμφωνα με τα στελέχη της  Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου), η αυτονόητη κατάληξη. Όπως λένε, επί δύο
χρόνια  που παρέμεινε στο τιμόνι της εταιρείας  η ανοχή που έδειξε για το χρέος των εκατομμυρίων ευρώ της Λιπασματοβιομηχανίας  ELFE (συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη), ήταν σχεδόν «προκλητική». Ίσως , υποστηρίζουν, επειδή στο παρελθόν είχε διατελέσει  διευθύνων σύμβουλος της γνωστής ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ αλλά και γενικός διευθυντής της ίδιας της  ELFE…
Αν και μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2015  υποσχέθηκε ότι θα επιλύσει το «πρόβλημα»  ELFE που «σερνόταν» χρόνια, επί δικής του θητείας, όπως προέκυψε και από την δικαστική έρευνα,   συμφωνείται η παράδοση μεταχρονολογημένων επιταγών από την  Λιπασματοβιομηχανία αντί της προπληρωμής  του αερίου που είχε ζητήσει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ, καθώς και η παροχή  διάφορων άλλων  διευκολύνσεων. 
Η αίολη διαπραγμάτευση
Επιπλέον,  μέχρι το καλοκαίρι 2017, ο κ. Κιτσάκος  διαπραγματευόταν  με τους ανθρώπους της EFLE  ρύθμιση της οφειλής μέσω «ανταλλαγής» με ακίνητα αυτής, τα οποία όμως ήταν όλα δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος  από το 2014. Επιπλέον  ήταν και πολλαπλώς υποθηκευμένα σε τράπεζες με υποθήκες εκατομμυρίων, ενώ χρειάζονταν και η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου διότι είχαν παραχωρηθεί από αυτό στην πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.
Όλο αυτό το διάστημα όμως, που υποτίθεται ότι γινόντουσαν προσπάθειες να διευθετηθεί το χρέος,  συνεχιζόταν  η αποψίλωση όλων των περιουσιακών στοιχείων της ELFE και η μεταβίβασή τους σε άγνωστες εταιρείες  που ξεφύτρωναν  η μία μετά την άλλη στην Κύπρο και αλλού με εκπροσώπους, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων  και διαχειριστές, Ρουμάνους υδραυλικούς ή  δημοτικούς εργάτες στην Πάφο  που  όλοι εμφανίζονται να διαμένουν  στην ίδια  μονοκατοικία  της οδού Κωλέττη 8Α!
Παρόλα αυτά κ. Κιτσάκος συνέχιζε να διαπραγματεύεται με τους ανθρώπους της Λιπασματοβιομηχανίας συμψηφισμό των χρεών έναντι των δεσμευμένων-υποθηκευμένων ακινήτων.
Οι μεταχρονολογημένες επιταγές
Παράλληλα ξεκίνησε και  η  πρακτική με τις μεταχρονολογημένες επιταγές συνδεδεμένων με την ELFE επιχειρήσεων οι οποίες «ανακυκλώνονται» και καταλήγουν στην ΔΕΠΑ. Ήταν τον Φεβρουάριο του 2016 που ο κ. Κιτσάκος, σε αντίθεση με τις αποφάσεις προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων και των  μετόχων της ΔΕΠΑ, υπέγραψε σύμβαση με την ELFE (ή ακριβέστερα με ένα «κουφάρι» πλέον αφού δεν διέθετε ούτε εργαζόμενους) για συνέχιση της παροχής αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές ακόμη και συνδεδεμένων με την ELFE εταιρειών –φαντασμάτων.
Καθώς τα χρέη παρέμεναν,  οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ ζήτησαν  με έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους το καλοκαίρι του 2017 από την εταιρεία να προχωρήσει επιτέλους σε ενέργειες. Τότε, η ELFE  προσφεύγει στα δικαστήρια της Καβάλας ζητώντας να μην διακοπεί η τροφοδοσία της με αέριο επικαλούμενη τις συμφωνίες Κιτσάκου. Το Πρωτοδικείο Καβάλας κάνει δεκτό το αίτημα της ELFE αλλά στη συνέχεια αποφασίζει ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει τη διαφορά και παραπέμπει  προς κρίση την υπόθεση στην  Αθήνας. Η ΕLFE προσφεύγει εκ νέου ζητώντας να ισχύσει η συμφωνία Κιτσάκου αλλά οι Δικαστές του πρωτοδικείου Αθηνών απορρίπτουν τα αιτήματά της. Τελικά ο τέταρτος κατά σειρά δικαστής , ανατρέποντας τις προηγούμενες αποφάσεις των τριών συναδέλφων του, επαναφέρει τη  διάταξη του πρωτοδικείου Καβάλας,  παρόλο που  αυτό είχε δηλώσει αναρμόδιο…
Ο «αποκεφαλισμός» και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα
Όταν πλέον συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις όπως η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (ΟΕΧΒΕ) και η Πανελλήνια Οργάνωση Ενέργειας (ΠΟΕ) αλλά και ο Τύπος αρχίζουν να καταγγέλλουν τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, δρομολογείται  η αντικατάσταση του κ. Κιτσάκου τον  Νοέμβριο του 2017. Είχαν  προηγηθεί η έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στη ΔΕΠΑ και κατεπείγον έγγραφο του τότε Προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος κ. Παντελή προς τον κ. Κιτσάκο με το οποίο ζητούσε να ενημερωθεί για τις δοσοληψίες της ΔΕΠΑ με την ELFE και τις παρένθετες εταιρείες της.
Ο κ. Κιτσάκος «καρατομήθηκε»  τελικώς από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τον Νοέμβριο του 2017. Η νέα διοίκηση υπό τον διευθύνοντα Σύμβουλο Δημήτριο Τζώρτζη  ήταν αυτή που κατέθεσε την  μήνυση  των 100 και πλέον σελίδων η οποία  κατέληξε  στην πρόσφατη ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Η υπόθεση όμως συνεχίζει να εκκρεμεί στην Αρχή Νομιμοποίησης Ελέγχου από Παράνομες Δραστηριότητες  αλλά και στην Οικονομική Αστυνομία μετά από  εισαγγελική  παραγγελία .


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια