Ακροδεξιά «σταγονίδια» στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Γέρακα

Σε πεδίο δράσης ακροδεξιών ομάδων έχει μετατραπεί το 1ο Ενιαίο Λύκειο Γέρακα τις τελευταίες ημέρες μετά την κατάληψη που έκανε ομάδα μαθητών αντιδρώντας στην απόφαση του διευθυντή να
αποβάλει έξι συμμαθητές τους γιατί τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Χτες μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΣΑ (Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση) παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση των μαθητών, ζωγράφισαν φασιστικά σύμβολα στον τοίχο του σχολείου και μοίρασαν φειγ βολάν τα οποία έγραφαν "Οι αποβολές είναι τρομοκρατία, το αίμα μας θα δώσουμε για την Μακεδονία" χαιρετίζοντας την πρώτη "εθνικιστική κατάληψη", όπως την αποκαλούν στην ιστοσελίδα τους.
Μια ημέρα μετά, στο σχολικό συγκρότημα του Γέρακα εμφανίστηκαν και μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Κρυπτεία», τα οποία πέταξαν τρικάκια εξαπολύοντας ευθείες απειλές εναντίον των καθηγητών που απέβαλαν τους μαθητές. Η ΕΣΑ είχε κάνει την εμφάνισή της στην οδό Γλάδστωνος λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ του κοσμήματοπωλη ενώ η «Κρυπτεία», η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται παρακλάδι της Χρυσής Αυγής, έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για παλαιότερη επίθεση στο σπίτι ενός 11χρονου πρόσφυγα, του Αμίρ, καθώς και για εμπρησμούς και ξυλοδαρμό με ρατσιστικά κίνητρα σε διάφορα στέκια μεταναστών. 

Οι δύο οργανώσεις ερευνώνται ενδελεχώς το τελευταίο διάστημα από το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο παρακολουθεί και αναλύει τη δράση και τις προκηρύξεις τους. Την ίδια ώρα, οι καθηγητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου Γέρακα καταγγέλλουν πως δέχονται ανώνυμα, απειλητικά τηλεφωνήματα για την αποβολή και κάνουν λόγο για απόφαση που σχετίζεται με τον εσωτερικό κανονισμό του σχολείου και όχι με το περιεχόμενο των συνθημάτων που ακούστηκαν στην παρέλαση.

 Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής στην οποία αναφέρει ότι «η ανθρωποφαγική δημοσιοποίηση και οι υποκριτικές κραυγές εναντίον του σχολείου, προκειμένου να κερδίσουν λίγα λεπτά τηλεθέασης έχουν ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών, αλλά και των ανήλικων μαθητών από εθνικιστικούς πολιτικούς χώρους με τη Χ.Α να κάνει επερώτηση στη Βουλή. Η στάση αυτή συνοδεύεται από ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα στους εκπαιδευτικούς και αναγραφή δήθεν ‘πατριωτικών’ συνθημάτων στους τοίχους του σχολείου. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε ομάδα εξωσχολικών φωνάζοντας συνθήματα, σκορπίζοντας υλικό με απειλητικές αναφορές για τους εκπαιδευτικούς».

ethnos.gr

_