Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Tί προβλέπει για τις συντάξεις


Στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικόλαο Βούτση, κατατέθηκε λίγο μετά τις 18:00 σήμερα, πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το άρθρο 121, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2019, το οποίο θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

 

Με φλέγον θέμα την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και την λήψη αντιμέτρων, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, κάνει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού δύο προβολές για τις συντάξεις, ελπίζοντας ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα έχει πείσει τους δανειστές ό,τι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα δημοσιονομικά της χώρας, εάν δεν κοπούν οι συντάξεις έως και 18%.

 

Στο πρώτο σενάριο, τονίζεται ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος αν μειωθούν το 2019 κατά 2,1 δις ευρώ οι συντάξεις και ληφθούν αντίμετρα ύψους 1,9 δις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, κοινωνικά επιδόματα, σχολικά γεύματα και μείωση συμμετοχής στα φάρμακα.

 

Στο δεύτερο σενάριο, καταδεικνύεται – σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο - ότι υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος, ώστε και να μην κοπούν οι συντάξεις και να ληφθούν μικρότερης κλίμακας μέτρα στήριξης, ύψους έως 700 εκ. ευρώ, τα οποία εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ, όπως: μείωση εισφορών και φόρου επιχειρήσεων, επιδότηση ενοικίου και ελαφρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ.

 

Όπως τόνισε το μεσημέρι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «ακόμη και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ».

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup κι σύσσωμη η Κυβέρνηση, σε κάθε επίπεδο, τις επόμενες 50 ημέρες, θα επιδιώξουν να πάρουν την έγκριση των δανειστών, ώστε το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, στις 21 Νοεμβρίου, να προβλέπει την ακύρωση της περικοπής συντάξεων.

 

Αυτό θα στηριχθεί στις εκτιμήσεις για υψηλή ανάπτυξη το 2019 και πρωτογενές πλεόνασμα - κατά πληροφορίες άνω του 4% του ΑΕΠ - σημαντικά μεγαλύτερο του στόχου του 3,5% που έχουν θέσει οι πιστωτές– καθώς μένει μεγάλο υπόλοιπο από τις προβλέψεις για κρατικά έσοδα και δαπάνες.

 

Πηγή: ant1news.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια