Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

O Τζανέτος Φιλιππάκος σε εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Καλαμάτα


Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), διοργάνωσε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 στην Καλαμάτα, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις πατρίδες τους και τα σχετικά μέτρα επανένταξης στις χώρες τους.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ ήταν μεταξύ των κεντρικών ομιλητών της ημερίδας, μαζί με τον κ. Δανιήλ Εσδρά, Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Διευθυντή του Δ.Ο.Μ. στην Ελληνική Κυβέρνηση και Σύμβουλο του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος κ. Ευάγγελος Φωτόπουλος.

 

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή στο κοινό και σκοπό είχε να ενημερώσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων Αρχών, καθώς και τους τοπικούς πληθυσμούς, για τα αποτελέσματα και τα οφέλη της εφαρμογής των προγραμμάτων εθελούσιων επιστροφών.

 

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ευχαρίστησε τον Δ.Ο.Μ για την πολυετή συνεργασία και αναφέρθηκε στο πραγματικά σπουδαίο έργο που επιτελεί στη χώρα μας.

 

Ειδικότερα, για τις εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις πατρίδες τους, ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει πολύ σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

 

Αναφορικά με τις ροές προς τη Μεσσηνία και τους γειτονικούς νομούς, ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε ότι τα περιστατικά εντοπισμού υπηκόων τρίτων χωρών αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και συνεχάρη τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τον επαγγελματισμό και τον ανθρωπισμό τους.

 

Σε ερώτηση για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών που υπάρχουν ανά την επικράτεια, την δεδομένη χρονική στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού απάντησε ότι έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο, ενώ παρατηρούνται κάποια θέματα στα νησιά, καθώς λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας υπάρχουν ζητήματα με τη μετακίνηση των μεταναστών προς την ενδοχώρα. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τη βελτίωση διαχείρισης των προσφύγων-μεταναστών στα νησιά.

 

Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ συνέστησε οργανωμένες δράσεις με περισσότερη αλληλεγγύη, ειδικά σε επίπεδο Ε.Ε. και τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να δει συνολικά το ζήτημα κατανομής των μεταναστών και προσφύγων, αλλά και να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να δοθούν αποτελεσματικότερες λύσεις.

 

Τέλος, για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου στην περιοχή, ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ δήλωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος και τόνισε ότι δεν υπάρχει σκέψη να δημιουργηθούν νέες δομές σε Μεσσηνία και Λακωνία.

 

Όπως εξήγησε πάντως, αναλυτικά, τα τυχόν εντοπισθέντα άτομα παραμένουν προσωρινά στην περιοχή του εντοπισμού τους και μετά την παροχή πρώτων βοηθειών και τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, υποβάλλονται στη διαδικασία καταγραφής/ ταυτοποίησης, για να μεταφερθούν στη συνέχεια (με ευθύνη των αρμοδίων Φορέων) στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας, για τις περαιτέρω διοικητικές διαδικασίες.

 

Μέσα από το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών και μέτρων επανένταξης, το οποίο βρίσκεται σε δράση, το γραφείο του ΔΟΜ στην Ελλάδα παρέχει βοήθεια σε μετανάστες χωρίς έγγραφα, των οποίων η παραμονή στην Ελλάδα δεν είναι νόμιμη, σε αιτούντες άσυλο, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί, ακόμα και σε άτομα που έχουν αποσύρει την αίτηση τους, καθώς και σε θύματα εμπορίας ανθρώπων και ευπαθείς ομάδες.

 

Στόχος είναι, όπως υπογράμμισε και ο κ. Γενικός Γραμματέας, αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις πατρίδες τους, διασφαλίζοντας μάλιστα την βιωσιμότητα της επιστροφής τους μέσα από τα παρεχόμενα μέτρα επανένταξης.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Καλαμάτα, ο Γενικός Γραμματέας κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ επισκέφθηκε υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, καθώς και υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Λιμενικής Ακτοφυλακής,  συναντήθηκε με τους διοικούντες Αξιωματικούς, καθώς και προσωπικό των Υπηρεσιών και ενημερώθηκε για θέματα της αρμοδιότητάς του, όπως και για γενικότερα θέματα αστυνομικής φύσεως.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια