Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Brostela: Το βιβλίο του αστυνομικού Παναγιώτη Βαρβατσούλη


Ο Παναγιώτης Βαρβατσούλης γεννήθηκε στις 07 Ιουλίου 1978 στην Καλαμάτα. Μεγάλωσε στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας και από το 1999 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Είναι παντρεμένος με τη Ηρακλειώτισσα Μαριλένα Κυριακάκη και μαζί έχουν μία κόρη, τη Σοφία. Το 1997-1998 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων  (πρώην Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων) στα ΤΕΙ Λάρισας, αλλά σε πολύ λίγους μήνες διέκοψε προκειμένου να υπηρετήσει τη θητεία του. Το έτος 2000 όμως προσλαμβάνεται στην Ελληνική Αστυνομία, όπου υπηρετεί έως και σήμερα. Μεγάλη του αγάπη και η μουσική. Από  9 χρονών έως και σήμερα παίζει αρκετά μουσικά όργανα , όπως μπουζούκι, κιθάρα, πιάνο, τρομπόνι κ.α. , αλλά και πολλά χρόνια μουσικός παραγωγός- συνθέτης και  dj. Επίσης από το 1997 γράφει στοίχους τραγουδιών και ποιήματα, τα οποία τα κρατάει καλά κρυμμένα στο συρτάρι του! Μιλάει άριστα την Αγγλική γλώσσα και το Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 έλαβε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πιστοποιήσεις στα επιμορφωτικά εκπαιδευτικά αντικείμενα: «Εγκληματολογική Ψυχολογία», «Δικαστική Ανθρωπολογία» και «E-Shop Development».Το βιβλίο «Brostela» είναι το πρώτο του βιβλίο και εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο bookstars.

To βιβλίο:
Η «μπροστέλα» (brostela) είναι ένας παλιός ελληνικός ιδιωματισμός και σημαίνει «ποδιά». Σε αυτή την ιστορία όμως αυτή η μπροστέλα, μεταξύ άλλων πρωταγωνιστεί σε μια πορεία ζωής. Είναι ένα μικρό κομμάτι μαύρου υφάσματος που δένει στη μέση της η γιαγιά Σοφία για πολλά χρόνια και στις τσέπες, εν αγνοία της, κρύβεται ένα μοιραίο, ανατρεπτικό και αναπάντεχο μυστικό που ενδέχεται για πολλούς να είναι και το λίκνο της ζωής. Το λίκνο και η ζωή όμως εμπεριέχουν αρκετή υποκειμενικότητα στην έννοια τους. Για κάποιους είναι λύτρωση, για κάποιους δυστυχία και για άλλους εξουσία. Στιγματίζει καταστάσεις και ανατρέπει τη ζωή κάποιων ανθρώπων. Ο Βίκτωρας, ο εγγονός της γιαγιάς Σοφίας, μετά από χρόνια ανακαλύπτει το μυστικό, καλείται να διαχειριστεί κάποιες δύσκολες ισορροπίες και τελικά να πάρει και δύσκολες αποφάσεις, αφού όμως περιπλανηθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Αγωνία, μυστήριο, έρωτες και παιχνίδια κατασκόπων συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό.


 Πως προέκυψε το βιβλίο Brostela;
Η Brostela είναι ένα μικρό διήγημα, μεταξύ άλλων δύο διαφορετικών ιστοριών που ξεκίνησα να γράφω ταυτόχρονα στις αρχές του 2015 σε μορφή σεναρίου ταινίας. Μία ιστορία που ξεκινάει από την παραλιακή ζώνη της Μεσσηνίας και κορυφώνεται στο κεντρικό Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Γενικότερα μου αρέσει πολύ να γράφω. Από παιδική ηλικία γράφω στοίχους τραγουδιών, αλλά και μικρά κείμενα και άρθρα.   Η πρώτη ιδέα της έκδοσης ξεκίνησε από μια μυρωδιά. Τη μυρωδιά από ένα βιβλιοπωλείο, που ενώ είχα πάει να αγοράσω δυο μελάνια για το γραφείο, τυχαία ξεφύλλισα ένα βιβλίο και ο αέρας που βγήκε από το ξεφύλλισμα, μου μύρισε το χαρτί και ένιωσα ότι κάτι σπουδαίο αναφέρεται εκεί μέσα. Βέβαια μου αρέσει πολύ και ο κινηματογράφος και η Brostela ουσιαστικά προοριζόταν για ένα σενάριο ταινίας.
Αστυνομικός και συγγραφέας, γίνεται;
            Φυσικά και γίνεται. Όλοι μας είμαστε δυνητικοί συγγραφείς. Ο κάθε άνθρωπος έχει σκέψεις, φαντασιώσεις, όνειρα και μυθοπλασίες στο μυαλό του, ασχέτως με το τι επαγγέλλεται. Το θέμα είναι ποιος επιθυμεί να εκθέσει τις σκέψεις του στον γραπτό λόγο και ποιος θα ενδιαφερθεί να διαβάσει αυτά που γράφει ο άλλος. Στην Ελλάδα νομίζω ότι η λέξη συγγραφέας μας παραπέμπει εννοιολογικά σε λογοτέχνες, ποιητές, πανεπιστημιακούς και ιστορικούς. Εγώ λοιπόν δεν είμαι ούτε λογοτέχνης, ούτε ποιητής. Είμαι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος που τις ελεύθερες ώρες μου σκέφτομαι και γράφω. Τώρα για το εάν ενδιαφέρει κάποιον τι είναι αυτά που γράφω είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο ουσιαστικά υπόκειται στην ελευθερία της έκφρασης και της επιλογής και φυσικά όλα αυτά είναι άκρως υποκειμενικά και υπό κρίση. Αυτονόητο όμως είναι ότι, εάν θέλεις να εκφραστείς με τον γραπτό λόγο, οφείλεις να τηρήσεις του κανόνες και τα καλούπια της ελληνικής γραμματικής, αλλά και την ορθή χρήση λέξεων και προτάσεων.
 Πολλοί αναγνώστες του βιβλίου σας, σχολίασαν ότι δεν μπορούσαν να το αφήσουν στη μέση και από την αγωνία τους, ολοκλήρωναν την ανάγνωση του μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό ήταν στις επιδιώξεις σας, ή απλώς προέκυψε;
            Να σας πω την αλήθεια ποτέ δεν σκέφτηκα τον τρόπο που θα διαβαζόταν το βιβλίο από έναν αναγνώστη. Το διήγημα γενικότερα δεν είναι τόσο εύκολο, όσο φαίνεται. Πολλοί λόγω της μικρής έκτασης του, πιστεύουν ότι είναι απλό στην δομή του, αλλά τελικά έχει πολύ περίπλοκα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πάντως ήθελα κάτι μικρό και καταιγιστικό. Όταν τυπώθηκε το πρώτο βιβλίο και το διάβασα πλέον ολοκληρωμένο και τυπωμένο, ένιωσα σαν να ήμουν σε μία κινηματογραφική αίθουσα και παρακολουθούσα μία ταινία που είχα αγωνία να δω τι θα γίνει στο τέλος.  Αυτό με ενθουσίασε και εμένα.  

Η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, με σημείο αναφοράς όμως την Μεσσηνία, τον τόπο καταγωγής σας. Σε αυτό περιέχονται και άλλα βιωματικά χαρακτηριστικά;
            Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω ακριβώς τι είναι δικό μου και τι ξένο, όπως και ο κάθε άνθρωπος δεν ξέρει τι είναι απόλυτα δικό του και τι ανήκει στη βιολογική του καταβολή και τι στην κοινωνική του φύση. Το Νοτιοδυτικό Μεσσηνιακό παραλιακό τμήμα της Πελοποννήσου, που βρίσκεται ο Δήμος Τριφυλίας είναι ένα μοναδικό τοπίο με πολλές νοσταλγικές παιδικές αναμνήσεις και ήθελα πολύ να συμπεριλάβω την τοποθεσία αυτή στην ιστορία μου. Όπως και στο επόμενο βιβλίο θέλω πολύ να συμπεριλάβω την Κρήτη, που είναι ο τόπος καταγωγής της συζύγου μου και έχω μαγευτεί αφάνταστα από τα τοπία και τις ακτογραμμές της. Η πλοκή του υπόλοιπου βιβλίου νομίζω όμως είναι φανταστική. Βέβαια και η φαντασία έρχεται από τα εκ γενετής ερεθίσματα  του εγκεφάλου, οπότε τα όρια της φαντασίας και των βιωμάτων ίσως τελικά να είναι πολύ κοντά.    

 Βλέπουμε το βιβλίο σας να έχει πολύ σημαντική παρουσία στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα σας brostela.com αλλά  και στα Social Media. Πιστεύετε πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση η προβολή αυτή για το ταξίδι προς την επιτυχία;
            Δεν θα το έλεγα ακριβώς απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά ως ένα σημαντικό βοήθημα και μία επικοινωνιακή αμεσότητα. Μέσω του internet, το βιβλίο αυτή τη στιγμή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επικοινωνούν μαζί μου συγγενής και φίλοι του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν παραγγείλει το βιβλίο μου και το έχουν διαβάσει. Επίσης είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να λαμβάνεις τις καλές και τις κακές κριτικές από τους αναγνώστες και πιστέψτε με αυτές είναι πάρα πολλές.
Έχετε κάποια συγγραφικά μελλοντικά σχέδια;
               Φυσικά! Αυτή τη περίοδο γράφω μαζί με την κόρη μου Σοφία ένα παιδικό παραμύθι με τίτλο «ο ασβός αρωματοποιός». Είναι μία βαθυστόχαστη παραμυθένια ιστορία που αναφέρεται στη αποδοχή της διαφορετικότητας και στην περιπέτεια ενός ασβού με άσχημη μυρωδιά, ο οποίος προσπαθεί να βρει τρόπο για να γίνει αποδεκτός από άλλα ζωάκια του δάσους. Ταυτόχρονα δημιουργώ μόνος μου την εικονογράφηση του παραμυθιού.
 Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν εκκολαπτόμενο συγγραφέα; 
            Επινοήσεις, φαντασιώσεις, όνειρα, ατελείωτοι τόποι, έρωτες και ιστορίες που έχετε μέσα σας, γράψτε τα όλα σε ένα χαρτί και μοιραστείτε τα.  Όλα τα βιβλία κουβαλάνε το πνεύμα μας και την ψυχή μας και ίσως κάποιοι να αναζητούν την δική σας ψυχή. Μέσα από το δημιούργημα σας θα διασταυρωθούν ρεύματα ιδεών και κοσμοθεωριών, θα μεταλλαχτούν  δόγματα και πολιτιστικές βεβαιότητες, θα δεχτείτε κακές και καλές κριτικές, όμως στο τέλος θα είστε κερδισμένοι, γιατί εκφραστήκατε.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε ...

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε ...

πηγή: cretalive
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια