Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καρδιαγγειακά, διαβήτης και καρκίνος: Οι τρεις μάστιγες του σύγχρονου κόσμου



Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και το σακχαρώδη διαβήτη ως μάστιγες του σύγχρονου κόσμου.

Σοβαρότατη απειλή για την υγεία συνιστούν επίσης και οι οφθαλμολογικές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, παρά τις διαθέσιμες νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους. Επιπλέον, οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και της οικονομικής δυσπραγίας που κυριαρχεί, επηρεάζουν την ψυχική υγεία και ευθύνονται για την αύξηση των ψυχιατρικών διαταραχών.

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια του 27ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται σήμερα για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.

Εξάλλου, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος αποτελεί στις μέρες μας μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το 2010 η νόσος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα), αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, με περίπου 13,1 εκατομμύρια θανάτους το 2030 σε διεθνές επίπεδο.

Στην Ελλάδα, διαγιγνώσκονται άνω των 20.000 νέων περιπτώσεων νεοπλασματικών ασθενειών σε άνδρες και άνω των 15.000 σε γυναίκες ετησίως. Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι οι καρκίνοι του πνεύμονα, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του ήπατος, ενώ μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.


Σε ό,τι αφορά το σακχαρώδη διαβήτη, η νόσος υπολογίζεται ότι σήμερα αποτελεί τη 12η αιτία θανάτου παγκοσμίως και προβλέπεται ότι το 2030 θα είναι η 7η, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη εμφανίζουν διπλάσια θνησιμότητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην Ελλάδα, αναμένεται ότι τις επόμενες δεκαετίες οι επιστημονικές προβλέψεις συνηγορούν υπέρ της μεγάλης αύξησης του επιπολασμού της νόσου στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, είναι χαρακτηριστικό ότι οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως εκείνες της ωχράς κηλίδας, συνιστούν, πλέον, μια σοβαρότατη «απειλή» για την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των πασχόντων ηλικίας άνω των 60 ετών, το διαβητικό οίδημα της ωχράς αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ και το οίδημα της ωχράς, που οφείλεται σε θρόμβωση φλεβών του αμφιβληστροειδούς, αποτελεί συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης για τους ενήλικες.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και της οικονομικής δυσπραγίας που κυριαρχεί στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, φαίνεται ότι θα ακολουθούν την παθούσα γενιά και θα την επηρεάζουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, καθώς οι σημερινοί Έλληνες πολίτες διακατέχονται από συναισθήματα παραμέλησης και μη σεβασμού, τα οποία εξαπλώνονται όλο και περισσότερο και δημιουργούν το κλίμα της «ατομικής και κοινωνικής ψυχικής διαταραχής».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια