Άγνωστος “παρέδωσε” σε αρχαιολόγους ένα τσουβάλι με αρχαία

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Σκοτούσσα Φαρσάλων, στο πρώην σχολείο της οποίας εδρεύει πολυμελής ομάδα αρχαιολόγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.Άγνωστος άφησε ένα τσουβάλι γεμάτο αρχαία έξω από ταβέρνα στην οποία γευμάτιζαν οι Έλληνες αρχαιολόγοι και οι Ιταλοί συνάδελφοι τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», ο άγνωστος γνώριζε για την παρουσία των αρχαιολόγων στην περιοχή καθώς και ότι θα πηγαίναν στην ταβέρνα για φαγητό. Ομάδα που εργάζεται στο πλαίσιο του πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος στην Αρχαία Σκοτούσσα, που αναμένεται να αποκαλύψει μια σημαντική πόλη της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου της Αρχαίας Ελλάδας.

Στο λευκό τσουβάλι, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν: Όστρακα πήλινου τεφροδόχου αγγείου με χώμα και θραύσματα ανθρώπινων οστών, ζεύγος χρυσών ενωτίων με κεφαλή ζώου, μία χρυσή ταινία, 13 χρυσά φύλλα, ένα τμήμα χεριού μαρμάρινου αγάλματος, δύο κεφαλές πήλινων γυναικείων ειδωλίων ελληνικών χρόνων, 46 όστρακα αγγείων κλασσικών και ελληνικών χρόνων, 16 απροσδιόριστα μολύβδινα αντικείμενα, ένα τμήμα λαβής γυάλινου αντικειμένου, μία λίθινη σφραγίδα Νεολιθικών χρόνων, ένα χάλκινο περίαπτο, ένα τόξο χάλκινης πόρπης, τρία χάλκινα δαχτυλίδια, ένα πήλινο σφονδύλι, μία χάλκινη περόνη, τμήμα εγχάρακτης πήλινης πλάκας παιχνιδιού, μία μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνύθα, τέσσερις λίθινοι τριπτήρες και αρκετά ακόμα αρχαία αντικείμενα.

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες στο ανασκαφικό πεδίο της Αρχαίας Σκοτούσσας, είχε προηγηθεί ανοιχτή ξενάγηση, παρουσία επισήμων και πολιτών.

Με τους αρχαιολόγους – όπως και στο παρελθόν έχει πράξει τόσο ο Δήμος Φαρσάλων όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας – να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες που έχουν βρει στα χωράφια τους αρχαία ευρήματα να τα παραδώσουν στην Αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας.

Η υπόθεση αναφέρθηκε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων, αφού προηγήθηκε η εκτίμηση των αντικειμένων.

πηγή: ant1news.gr
_