Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιες καθημερινές μας συνήθειες βλάπτουν την υγεία των οστών μας;



Όσο είμαστε νέοι δεν ασχολούμαστε καθόλου με την υγεία των οστών μας, καθώς αυτά αρχίζουν να μας ενοχλούν, καθώς μεγαλώνουμε.

Ωστόσο, μπορεί να μην το συνειδητοποιείς, αλλά υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία των οστών σου. Παρόλο που ίσως να μην αισθάνεσαι τις επιπτώσεις τώρα, δεν θα θέλεις να υποφέρεις από τις συνέπειες αργότερα. Σίγουρα, ο πόνος στα οστά δεν είναι κάτι που θες να νιώσεις και σίγουρα δεν είναι ωραίος.

Είναι σημαντικό να προστατεύσεις την υγεία των οστών σου από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και πιθανών καταγμάτων ή σπασιμάτων των οστών, το οποία μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σου.

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία τα κόκκαλα με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα. Η οστεοπόρωση μειώνει την πυκνότητα και την ποιότητα των οστών. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιο εύθραυστα οστά που μπορεί να είναι πιο πιθανό να σπάσουν ή να ραγίσουν. Ένα σπασμένο οστό επηρεάζει την κινητικότητα ενός ανθρώπου, την ποιότητα ζωής του και την ικανότητά του να κάνει τα πράγματα που θέλει ή πρέπει να κάνει.

Για να σιγουρευτείς ότι μειώνεις τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, καθώς και κάποιου τραυματισμού, θα πρέπει να ξέρεις αυτά τα έξι καθημερινά λάθη που μπορούν να βλάψουν την υγεία των οστών σου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κάθεσαι πολύ ώρα στον καναπέ σου

Εάν κάνεις καθιστική ζωή, τα οστά σου καταστρέφονται. Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τα οστά σου με τον ίδιο τρόπο που ενισχύει τους μυς. Για να χτίσεις δυνατά οστά, χρειάζεσαι σωματική άσκηση και άσκηση ενίσχυσης μυών. Κάποιες τέτοιες ασκήσεις είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός και η αερόβια γυμναστική.


Μειωμένη έκθεση στον ήλιο

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο χρόνος που περνάνε εκτός σπιτιού τούς δίνει μια ώθηση της βιταμίνης D, γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, η οποία είναι μια κρίσιμη θρεπτική ουσία, όταν μιλάμε για την υγεία των οστών.

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των οστών σας, βοηθώντας το σώμα σου να απορροφήσει ασβέστιο και υποστηρίζοντας τους μυς που απαιτούνται για την αποφυγή πτώσεων. Εάν δεν παίρνεις αρκετή βιταμίνη D από το φως του ήλιου και τα τρόφιμα, μίλα με το γιατρό σου για τη λήψη συμπληρώματος. Βεβαιώσου ότι έχεις πάρει την συνιστώμενη ποιότητα για να υποστηρίξεις την υγεία των οστών.

Το κάπνισμα

Η συνήθεια αυτή δεν καταστρέφει μόνο τους πνεύμονες. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, καθώς και για κατάγματα οστών. Το κάπνισμα συνδέεται με την αύξηση της παραγωγής της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία αποδυναμώνει τα οστά και παρεμποδίζει την παραγωγή της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη του οστού.


Το αλκοόλ

Όταν πίνεις πολύ αλκοόλ, αυτό παρεμβαίνει στην ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα. Επιδρά, επίσης, στην παραγωγή ορμονών που έχουν προστατευτική επίδραση στα οστά και στις βιταμίνες που πρέπει να έχουμε για να απορροφήσουμε το ασβέστιο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες πτώσεις και σχετίζεται με κατάγματα.

Η σόδα

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η σόδα δεν είναι ακριβώς ό,τι πιο υγιεινό μπορείς να καταναλώσεις. Το σημαντικό είναι ότι επίσης να εμποδίσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Το φωσφορικό αλάτι που εμπεριέχει δεσμεύει το ασβέστιο και το σώμα μας δεν μπορεί να το απορροφήσει.

Η έρευνα επί του θέματος είναι διφορούμενη, καθώς δεν υπάρχει καμία καλή ένδειξη ότι μια υψηλή πρόσληψη φωσφορικών αλάτων επηρεάζει το μεταβολισμό των οστών ή την πυκνότητα των οστών, σύμφωνα με το Harvard Health. Ωστόσο, τα ανθρακούχα ποτά έχουν συσχετιστεί από καιρό με τη χαμηλή οστική πυκνότητα και τα κατάγματα, οπότε είναι καλύτερο να μην πίνεις συχνά σόδα.

Μια μη ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή σου μπορεί να επηρεάσει τα οστά σου. Η λήψη επαρκής ποσότητας ασβεστίου είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ισχυρών, πυκνών οστών όταν είσαι νέος και η διατήρησή τους καθώς μεγαλώνεις.

Όταν δεν τρως μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των οστών σου και στην αναδιαμόρφωσή τους. Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για τα οστά.


Πηγή: ipop.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια