Στη Βουλγαρία εντόπισαν το πιο σύγχρονο εργαστήριο πλαστών χαρτονομισμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)


Σε μια επιχείρηση των βουλγαρικών αρχών, με την υποστήριξη της Europol και σε συνεργασία με τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, κατέσχεσαν 11 εκατομμύρια ευρώ και 1,7 εκατομμύρια δολάρια
ΗΠΑ σε πλαστά χαρτονομίσματα των 50, 100 και 500 ευρώ, καθώς και των 100 και 50 πλαστά δολάρια ΗΠΑ.

Τα πλαστά χαρτονομίσματα βρέθηκαν σε ένα παράνομο εργαστήριο, που είχαν εγκαταστήσει στο υπόγειο ενός ξενοδοχείου στο Sunny Beach (Slantchev Briag), ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα τυπογραφεία που αποσυναρμολογήθηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Το τυπογραφείο χρησιμοποίησε έναν εξαιρετικά εξελιγμένο και σύγχρονο τυπογραφικό τυπογράφο που παρήγαγε τραπεζογραμμάτια υψηλής ποιότητας.

Στις 20 Οκτωβρίου 2018, περισσότερες από 30 υπηρεσίες σε όλη τη Βουλγαρία επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ως αποτέλεσμα, κρατήθηκαν τέσσερα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

Η Europol υποστήριξε την έρευνα παρέχοντας αναλυτική και επιχειρησιακή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών και διασταυρούμενων ελέγχων κατά των βάσεων δεδομένων της Europol και χρηματοδοτώντας ειδικά αστυνομικά μέτρα στο πλαίσιο της επιχορήγησης για την καταπολέμηση της παραχάραξης του ευρώ. Οι εμπειρογνώμονες της Europol παρέστησαν επίσης σε μια επιχειρησιακή συνεδρίαση στη Βουλγαρία


Σε αυτό το στάδιο της έρευνας και δεδομένου ότι το τυπογραφείο είναι ένα νέο εργοστάσιο, οι αρχές της Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν την πιθανότητα ότι τα πλαστά τραπεζογραμμάτια είναι ήδη σε κυκλοφορία εντός ή εκτός της Βουλγαρίας είναι μάλλον ελάχιστα.


europol.europa.eu

_