Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία

«Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία» ήταν η θεματολογία της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε
σήμερα (Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018) στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην έναρξη της Ημερίδας ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, στο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«… Βασική ευθύνη, λοιπόν, κάθε σύγχρονης κοινωνίας, πολλώ μάλλον ενός Κρατικού Οργανισμού παραγωγής κοινωνικού έργου όπως η Ελληνική Αστυνομία, αποτελεί ο σεβασμός των ατόμων αυτών και η παροχή προς αυτά, πέραν της δεδομένης καθολικής προστασίας και ασφάλειας, κάθε δυνατής διευκόλυνσης, με έμφαση στην ενίσχυση της προσβασιμότητάς τους σε κάθε χώρο και ειδικότερα στους φορείς παροχής υπηρεσιών. Η προσβασιμότητα, άλλωστε, αποτελεί καθοριστική παράμετρο για τη συμμετοχική τους δράση, καθώς με αυτόν τον τρόπο προωθείται η ένταξή τους στην κοινωνία.
Η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας ως βασική αποστολή την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, σέβεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου και πρωτίστως των μελών της κοινωνίας μας, για τα οποία η εξασφάλιση και η διατήρηση των όρων για αξιοπρεπή διαβίωση δεν είναι πάντοτε δεδομένη…
… Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι - αξιωματικοί του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας συνεργάζονται με εκπροσώπους του επισπεύδοντος Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διαμόρφωση της Πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού…
…Το μήνυμα, λοιπόν, αυτής της Ημερίδας είναι και πρέπει να είναι ακριβώς αυτό. Πως είμαστε πάντοτε δίπλα σε αυτούς συνανθρώπους μας, έτοιμοι και πρόθυμοι να τους διευκολύνουμε, ώστε να απολαμβάνουν μαζί μας όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που ως άτομα και ως μέλη της ίδιας κοινωνίας απαιτούμε και δικαιούμαστε…
…Η Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της είναι εδώ, θα είναι πάντοτε εδώ, έτοιμοι να προσφέρουν, να στηρίξουν και να διευκολύνουν κάθε συνάνθρωπό μας και πρωτίστως τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας… »
Στη συνέχεια, στο χαιρετισμό της η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα – Σιδηροπούλου, τόνισε:
«… Η Ελληνική Αστυνομία είναι χρήσιμη και προσφέρει στον κοινωνικό ιστό με ευαισθησία
ιδιαίτερα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες… Οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας πολλές. Μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερες…
…θέλουμε από την εκπαιδευτική κοινότητα, το Υπουργείο Παιδείας και έχουμε την καλή συνεργασία και την πρόσβαση, ώστε να ενημερώνουμε δια των εκπαιδευτικών αλλά και δια των δικών μας υπηρεσιακών, των Αξιωματικών, των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, πως τα παιδιά, οι μαθητές μας, τα παιδιά μας πρέπει και αυτά να αντιμετωπίζουν τους αναπήρους συμμαθητές τους και συμμαθήτριές τους και πως πρέπει να τους διευκολύνουν στην καθημερινότητά τους ώστε να είναι λειτουργική η καθημερινότητά τους…
…ανάπηρος δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποστερηθείς από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα που σου αποδίδει η ανθρώπινη προσωπικότητα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και η αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας, ούτε να απομειωθούν αυτά στο παραμικρό. Σημαίνει να μπορέσουμε εμείς οι υπόλοιποι και ειδικά η Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όλα τα στελέχη του και σε όλες τις εκφάνσεις της, να διευκολύνουμε την ζωή σας… »
Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος, στην ομιλία του σημείωσε:
« Η Ελληνική Αστυνομία ως εκ της αποστολής της, οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις. Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια ευπαθή κοινωνική ομάδα, και η Ελληνική Αστυνομία –όπως άλλωστε και όλες οι Αρχές, οι Φορείς, αλλά η κοινωνία στο σύνολό της– οφείλει να ανταποκρίνεται με σεβασμό και ευαισθησία στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, με σκοπό την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι…
Βασικός δείκτης πολιτισμού μια χώρας είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η συμπεριφορά απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Ας μην εθελοτυφλούμε, σε αυτό το κομμάτι, στην Ελλάδα, έχουμε δυστυχώς πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, για να φτάσουμε στα επίπεδα άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, που βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς στην προσπάθεια για δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς…
Η ασφάλεια αποτελεί αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες. Η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της έχει σημειώσει ορισμένα σημαντικά βήματα, ώστε τα άτομα με αναπηρία να αισθάνονται –και να είναι– ασφαλή. Αναφέρω, χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα δράσεων σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, που σκοπό έχει τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών με τις αστυνομικές Αρχές της χώρας…
Το σημαντικό είναι να υπάρχει βούληση, να υπάρχει συνεργασία και να γίνονται δράσεις. Προφανώς και υπάρχουν εμπόδια, όμως δεν είναι ανυπέρβλητα, όταν υπάρχει υπευθυνότητα »
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώτος Έλληνας μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε με τεχνητό μέλος, Αρχιφύλακας Γεράσιμος Κορδάτος, ο οποίος τόνισε:
«…Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται καθημερινά έμπρακτα και με πολλούς τρόπους και δράσεις στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων με αναπηρίες δείχνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό της πρόσωπο, αυτό της αλληλεγγύης και της αληθινής αγάπης.
Επιτρέψτε μου όμως σας παρακαλώ να πω ότι η αναπηρία δεν είναι αρρώστια, η αναπηρία είναι τρόπος ζωής και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα πρέπει να το βάζουμε ποτέ κάτω και να θυμόμαστε πως με επιμονή, υπομονή, θέληση και κυρίως πίστη στον εαυτό μας όλα είναι δυνατά και πραγματικά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
Επίσης να θυμόμαστε και το λέω συχνά αυτό, λόγω και της δικής μου αναπηρίας, ότι όταν θέλουμε κάτι πάρα πολύ αν το ονειρευτούμε, το πιστέψουμε πραγματικά και το τολμήσουμε είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε.
Ας φτάνουμε λοιπόν εκεί που νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε και να μην ξεχνάμε να χαμογελάμε γιατί τότε όλα τα πράγματα στη ζωή μας ακόμα και μια αναπηρία, γίνονται πιο όμορφα και πιο εύκολα…»
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Ανάπηρων Μιχάλη Κορωναίο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γεώργιο Φουντουλάκη, την Εκπρόσωπο της Πανελληνίας Συνομοσπονδίας Γονέων Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Κυριακή Ιωάννου, τον Προϊστάμενο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Παναγιώτη Κασσιανό, τη Διευθύντρια Διεύθυνσης Πολιτικών ατόμων με αναπηρία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παναγιώτα Μάνου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικό Διευθυντή Σπυρίδων Λάσκος.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε:
«… Η Ελληνική Αστυνομία δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της και το κάνει συνεχώς εντείνοντας μία πλευρά της κοινωνικής ζωής που χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα. Διότι πράγματι η Ελληνική Αστυνομία που προστατεύει τον πολίτη δεν μπορεί να μην δει και αυτές τις παραμέτρους, που αποτελούν πράγματι έλλειμμα συνολικά στην κοινωνική συνείδηση για το πώς αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους οι οποίοι συμβαίνει να μην έχουν την τύχη άλλων. Πρέπει να συμβάλλουμε ώστε όλοι οι άνθρωποι, ανεμπόδιστα , να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους…
…Χαίρομαι που η Ελληνική Αστυνομία υπό τη σημερινή ηγεσία της - την πολιτική και τη φυσική - αναφέρομαι στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και σε όλο το επιτελείο - δίνει το παράδειγμα της συνένωσης όλων των δυνάμεων του λαού μας και είναι πολύ σημαντικό. Στηρίζει κάθε άνθρωπο και κυρίως εκείνους που υφίστανται διακρίσεις, για να πάψουν αυτές οι διακρίσεις να υπάρχουν και να έχουμε όλοι το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και της προόδου και της ευημερίας...
…Πρέπει να είμαστε σε διαρκή συνεργασία όλοι για να πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα για τους συνανθρώπους μας που δεν είχαν την ίδια τύχη με άλλους, ως προς το σκέλος αυτό, των φυσικών ικανοτήτων... »
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνος Σίμψης, ο οποίος τόνισε:
« Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση στη σημερινή ημερίδα. Είναι μια πολύ σημαντική ημερίδα γιατί στόχο έχει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής. Το σημαντικό είναι τα άτομα με αναπηρία να νιώθουν ασφάλεια στην καθημερινή τους ζωή. Πραγματικά έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την αστυνομία. Με τον κ. Φιλιππάκο είχαμε στην αρχή μια συνεργασία και ο ίδιος τότε δεσμεύτηκε για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Φτιάξαμε πραγματικά υλικό στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, ένα οπτικοποιημένο βίντεο με διάφορες πληροφορίες μεταφρασμένες στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Επιπλέον δημιουργήσαμε έναν ειδικό αριθμό κινητής τηλεφωνίας ώστε οι κωφοί να μπορούν να επικοινωνούν με την αστυνομία μέσω Viber ή What ’ s Up . Το σημαντικό βεβαίως είναι ότι όταν ένα κωφό άτομο του συμβαίνει κάτι θα πρέπει να έχει μια απευθείας εξυπηρέτηση με την αστυνομία, γι΄αυτό λοιπόν και τώρα διεκδικούμε να υπάρχει ειδική εφαρμογή στο κινητό. Η ειδική αυτή εφαρμογή χρησιμοποιείται ήδη σε άλλες χώρες και προσπαθούμε να την ενσωματώσουμε και εδώ στην Ελλάδα.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι τα μέλη της αστυνομίας να ξέρουν τον τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης των κωφών και βαρήκοων ατόμων. Θα θέλαμε στο μέλλον σε συνεργασία φυσικά με την αστυνομία να παράσχουμε μια βασική εκπαίδευση όλων των αστυνόμων για να γνωρίζουν πως ακριβώς μπορούν να επικοινωνούν με τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες.
Πραγματικά χαιρόμαστε πάρα πολύ γι’ αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζω στο μέλλον να συνεχίσουμε αυτή τη γόνιμη συνεργασία για την αναβάθμιση των υπηρεσιών σας προς εμάς.»
Στην Ημερίδα παρέστησαν, ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας Δημήτριος Καρέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας – Ανδρέας Παπαγεωργίου, ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Συνομοσπονδιών, Επιτροπών και Συλλόγων των ατόμων με αναπηρία, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Σωματείων εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού καθώς και η Διευθύντρια, εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές της 6ης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές Διευθύνσεων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, καθώς και άλλοι Αξιωματικοί και αστυνομικό προσωπικό.



_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια