Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα όσα μπορεί να σου προκαλέσει το μάσημα μιας τσίχλας!



Στις περισσότερες τσάντες, ή και σε σακάκια ανδρών, οι πιθανότητες να βρείτε ένα πακετάκι με τσίχλες είναι πάρα πολλές.

Γιατί όχι άλλωστε, αφού η τσίχλα χαρίζει δροσερή αναπνοή, ανανεώνει τη γεύση μας και ξεγελά έστω και για λίγο την πείνα.

Μπορεί στις ημέρες μας η τσίχλα να κατασκευάζεται εργαστηριακά, όμως η χρήση της μετρά πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, στην πιο φυσική μορφή της, αφού υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν πως οι αρχαίοι Έλληνες μασούσαν τσίχλα από μαστιχόδεντρο.

Πολλές από εμάς γνωρίζουμε σίγουρα ένα άτομο το οποίο αρέσκεται να μασάει συνεχώς τσίχλα, είτε από συνήθεια, είτε από αμηχανία. Ίσως μάλιστα να είμαστε και εμείς ένας από αυτούς.

Το γνωρίζατε, όμως, ότι το υπερβολικό μάσημα της τσίχλας μπορεί να οδηγήσει σε αναπάντεχες παρενέργειες;

Μια από τις πιο πρόσφατα αναγνωρισμένες αρνητικές επιδράσεις της τσίχλας φαίνεται πως είναι η πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων. Δυστυχώς οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν. Το συνεχόμενο μάσημα της τσίχλας μπορεί να δημιουργήσει γρηγορότερα ρυτίδες γύρω από το στόμα ή να τονίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου μας οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν τις επονομαζόμενες «ρυτίδες έκφρασης». Οι ρυτίδες έκφρασης δημιουργούνται από την επαναλαμβανόμενη χρήση των μυών του προσώπου και έτσι με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε ρυτίδες στην εξωτερική γωνία του ματιού, ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από το στόμα.


Μερικοί γιατροί μάλιστα υποστηρίζουν ότι το έντονο μάσημα τσίχλας για πολλές ώρες της ημέρας συνεχόμενα, μπορεί να αλλάξει ακόμη και την κατανομή και το σχήμα του προσώπου. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο μασάμε την τσίχλα, τόσο περισσότερο γυμνάζονται οι μύες γύρω από το σαγόνι μας με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται με τον καιρό πιο τετραγωνισμένο. Φυσικά δεν υπάρχει κάτι κακό στο να έχει κάποιος τετράγωνο σαγόνι, όμως είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή συνήθεια μπορεί να αναδιαμορφώσει το σχήμα του προσώπου.

Η τόσο εμμονικά λατρεμένη συνήθεια για κάποιους, έχει ακόμη μια αρνητική επίδραση στον οργανισμό μας και αυτή είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες από την επαναλαμβανόμενη κίνηση του σαγονιού.

Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν αν απολαμβάνετε μια τσίχλα την ημέρα, αλλά στις περιπτώσεις που μασάτε τσίχλα από συνήθεια χωρίς να έχετε αίσθηση του χρόνου.

Φυσικά το μάσημα της τσίχλας δεν έχει μόνο αρνητικές επιδράσεις, αλλά έχει και μερικές πολύ καλές για την ακρίβεια. Σύμφωνα με έρευνες, βοηθά στη μνήμη, στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων, καθώς προκαλεί γρηγορότερη κυκλοφορία της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.


Πηγή: marieclaire.gr

_ br />


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια