Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πότε θα μιλήσει το μωρό μας και ποιες είναι οι πρώτες λέξεις που θα πει;




Για να αρχίσει το μωρό μας να μιλάει υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες.

Από τη μία είναι η δεικτική χειρονομία, δηλαδή η ικανότητα του μωρού να δείχνει με το δάκτυλο και από την άλλη η από κοινού προσοχή, δηλαδή η ικανότητα του μωρού να απασχολείται μαζί μας σε μια δραστηριότητα.

Ποτέ μιλάνε τα μωρά;

Όλα τα βρέφη έχουν έμφυτη την ικανότητα επικοινωνίας και θέλουν να μοιραστούν μαζί μας κοινές εμπειρίες. Αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα αν προηγουμένως έχουμε δημιουργήσει μια σταθερή συναισθηματική σχέση όπου το βρέφος νιώθει ασφάλεια. Σε αρκετές έρευνες έχει αποδειχθεί, πως η καλή κοινωνική επικοινωνία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του λόγου.

Το μωρό από πολύ νωρίς μας κοιτάζει, χαμογελά σε πρόσωπα, παρακολουθεί αντικείμενα, εκφράζει αιτήματά μας φέρνοντας το αντικείμενο που του ζητήσαμε.

Ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou, επισημαίνει πως η έναρξη του λόγου σε ένα βρέφος σχετίζεται και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ποιοτικό χρόνο που αφιερώνει η μητέρα στο βρέφος.


Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς πριν και μετά τον πρώτο χρόνο όσο αναφορά την εξέλιξη του λογού και της ομιλίας στο μωρό τους;
  • Αν το βρέφος τους κατακτά τα αναπτυξιακά ορόσημα και κάνει αυτά που αναμένεται σύμφωνα με την ηλικία του.
  • Αν παρουσιάζει καθυστέρηση σε ένα ή περισσοτέρους τομείς της ανάπτυξης, αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι παρέχουν στο παιδί ποιοτικό χρόνο και συναισθηματικά ερεθίσματα. Τα βρέφη δεν κακομαθαίνουν, αντίθετα το μωρό που μεγαλώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον με στοργικούς και ευαίσθητους γονείς - φροντιστές αναπτύσσει ανώτερες κοινωνικές και νοητικές δεξιότητες σε σχέση με παιδιά που δεν έχουν τέτοιου είδους φροντίδα.


Ανησυχώ για την εξέλιξη του λογού και της ομιλίας σε βρέφος 1 έτους αν:
  1. Το βρέφος δεν μπορεί να καθίσει μαζί με εσάς να δει ή να γυρίσει τις εικόνες ενός βιβλίου, για 30‘’-60‘’ απερίσπαστο και χωρίς να φύγει από κοντά σας
  2. Του ζητάτε να κάνει κάτι και δύσκολα σας δίνει σημασία για να εκτελέσει την εντολή
  3. Δείχνει σπάνια με το δάκτυλο όταν εσείς του το ζητήσετε
  4. Δείχνει αντικείμενα ή λέει λεξούλες μόνο όταν το θέλει εκείνο


Πώς μπορείτε να βοηθήστε το μωρό σας να μιλήσει γρήγορα;
  • Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του κάθε μέρα
  • Κάντε μικρές σε διάρκεια δραστηριότητες (5-10 λεπτά) με πολλές επαναλήψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Πείτε διάφορα τραγουδάκια, όπως το «αχ κουνελάκι», επιδιώκοντας τη βλεμματική επαφή, τα λόγια και τις κινήσεις
  • Παίξτε κρυφτό μέσα στο σπίτι ή «κου-κου-τσα» τουλάχιστον 3 φορές συνεχόμενα
  • Καθίστε για 1 λεπτό και δείτε ένα βιβλίο μαζί, γυρίστε τις σελίδες και παρατηρήστε τις εικόνες
  • Βάλτε σε μια λεκάνη φασόλια, γεμίστε μικρότερα κουτάκια με τη χούφτα σας και στη συνέχεια αδειάστε τα πάλι μέσα στη μεγάλη λεκάνη τουλάχιστον 3 φορές συνεχόμενα



Πηγή: mothersblog.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια