Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιθέσεις σε αστυνομικούς και οικονομικά στο ΔΣ της ΠΟΑΣΥ

Διαβάστε την ανακοίνωση τής ΠΟΑΣΥ: Συνεδρίασε στις 24 Οκτωβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με θέματα Ημερήσιας Διάταξης την ενημέρωσή του για τις
ενέργειες – πρωτοβουλίες της Εκτελεστικής Γραμματείας και τη συζήτηση θεμάτων που είχαν τεθεί εκ μέρους μελών του.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ξεκίνησε την ενημέρωση καταγγέλλοντας την άνανδρη επίθεση στο Α.Τ. Ομονοίας και σε όχημα της Δ.Α.Ε.Α. από ομάδες με ακραία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, καταγγέλλοντας παράλληλα όσους στοχοποιούν την Ελληνική Αστυνομία με διάφορα προσχήματα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατη συνάντηση της Ομοσπονδίας και των τεσσάρων πρωτοβάθμιων σωματείων μας με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Αριστείδη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ για το μεταναστευτικό, τονίζοντάς του με αφορμή και την έκδοση της σχετικής διαταγής για την αστυνόμευση, ότι είναι αδύνατον να ανταποκριθούν πλέον στα καθήκοντά τους οι συνάδελφοί μας, εξαιτίας της τρομερής έλλειψης προσωπικού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες, αλλά και την καταστρατήγηση των συνθηκών εργασίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Ζητήσαμε δε, από τον κ. Αρχηγό, να εκδώσει άμεσα ανάλογη διαταγή με την οποία να καλεί τους διοικούντες να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα των υφισταμένων τους και σε αντίθετη περίπτωση να ελέγχονται για τα παραπτώματά τους. Διαρκές αίτημά μας είναι άλλωστε η αστυνομία να υπηρετεί τον πολίτη και να βρίσκεται δίπλα του όταν τον χρειάζεται.
Επίσης, έκανε γνωστό στο ΔΣ ότι, το Υπουργείο προωθεί προεδρικό διάταγμα για την τροποποίηση των διατάξεων περί κρίσεων - προαγωγών Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Προώθηση για την οποία το συνδικαλιστικό μας κίνημα ενημερώθηκε μέσω του τύπου, ενώ, μετά από ιδία έρευνα, εντοπίσθηκαν οι επίμαχες διατάξεις αυτού, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, μας βρίσκουν απέναντι, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι ποτέ αυτές δεν μπήκαν σε διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Τέτοιου είδους τακτικές και πρακτικές, δήλωσε ο Πρόεδρος, δεν περιποιούν τιμή για τον οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και μας γυρίζουν, δυστυχώς, πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που κανείς μας δε θέλει να θυμάται.
Για τα τρέχοντα οικονομικά θέματα ακολούθησε ενημέρωση από το Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ και τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών κ. Βασίλειο ΠΑΝΤΑΖΗ, εφιστώντας την προσοχή όλων ειδικά στο θέμα της διεκδίκησης των περικοπών που είχαν ψηφιστεί μετά το πρώτο Μνημόνιο για τα δώρα και το επίδομα αδείας, τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία πρέπει να λάβει ομόφωνη απόφαση για την περαιτέρω ενωτική δράση της.
Ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, που είχε εκδικάσει την προηγούμενη ημέρα, 23-10-2018, τη γνωστή αίτηση της Ομοσπονδίας μας λόγω της παρέλευσης της οκτάμηνης προθεσμίας που είχε δώσει στο ελληνικό δημόσιο για την πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των ενστόλων. Το ελληνικό δημόσιο δεν ζήτησε αναβολή, ούτε παραστάθηκε, αντιθέτως κατέθεσε έγγραφο, υποστηρίζοντας ότι στο κατατεθέν προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού υπάρχει Κωδικός με εγγραφή 800.000.000 ευρώ και ότι αυτό θεωρείται έναρξη εκτέλεσης της επίδικης απόφασης και άρα έχει συμμορφωθεί. Τελούντες εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Συμμόρφωσης, θέση της Ομοσπονδίας, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ότι επισήμως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο νόμου ούτε υπουργική απόφαση βάσει των οποίων να προκύπτει η αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών και μάλιστα στα επίπεδα του 2012, γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζουμε το δικαστικό μας αγώνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με τις ήδη κατατεθείσες άλλες προσφυγές μας για το νέο μισθολόγιο κλπ.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε στη συνέχεια για το θέμα των ημερών –διεκδίκηση και εξασφάλιση της μη παραγραφής των περικοπών των δώρων και του επιδόματος αδείας- τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία, πρώτη και σε ανύποπτο χρόνο είχε ξεκινήσει τη διαδικασία διεκδίκησης συγκεκριμένων ποσών, της περιόδου από το 2016 και εντεύθεν, και μάλιστα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, επιλέγοντας συγκεκριμένη τακτική και σε συνεργασία με ορισμένα ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων – μελών μας, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των αστυνομικών, όπως έχει τονιστεί έκτοτε και σε άλλες  συνεδριάσεις, τόσο του ΔΣ της Ομοσπονδίας, όσο και των Γενικών Συμβουλίων αυτής. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παραγραφής, τονίστηκε επίσης ότι η τελευταία εξέλιξη δεν αποτελεί αιφνιδιασμό για εμάς, διότι υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια διεκδίκησης και διασφάλισης του μείζονος αποτελέσματος, έως τέλη Δεκεμβρίου 2018, αρκεί να υποβληθούν εγκαίρως οι απαιτούμενες αγωγές.
Για τον καλύτερο χειρισμό της υπόθεσης και με στόχο την κατοχύρωση των συμφερόντων όλων των συναδέλφων μας, όπως έγινε και με τις προσφυγές στο ΣτΕ για τα μισθολογικά, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να προβεί σε ομαδικές αγωγές υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας μας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση μεμονωμένων διεκδικήσεων.
Ακολούθησε ενημέρωση από τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών κ. Βασίλειο ΠΑΝΤΑΖΗ για τη συνάντηση που είχε στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.) & του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μ.Τ.Σ., κ. Χρήστο ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Ταμείου, Ταξίαρχο κ. Αθανάσιο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, προκειμένου να συζητηθούν τα  εκκρεμή ασφαλιστικά θέματα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων μας. Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε - επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των καταγγελιών και των επιχειρημάτων μας - ότι η κυβέρνηση επιχείρησε τους θερινούς μήνες και σε δυο φάσεις να θεσμοθετήσει περικοπές των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, και μάλιστα επικαλούμενη ψευδώς στη σχετική Αιτιολογική Έκθεση ότι δεν υπάρχουν μειώσεις, ενώ ο συγκυβερνήτης και Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωνε στη Βουλή των Ελλήνων ότι φωνάζουν οι συνδικαλιστές για ένα δυο ευρώ μειώσεις μόνο στο βαθμό του Ταξιάρχου. Για την κατατοπιστική συζήτηση που έγινε στο ΜΤΣ όσον αφορά τη χορήγηση του ΒΟΕΑ και τα άλλα αιτήματά μας (εκπροσώπηση στο ΔΣ, νοσηλεία στο ΝΙΜΤΣ, επιβίωση του ΜΤΣ, κλπ.) έχουμε εκδώσει λεπτομερή ανακοίνωση από τις 2 Οκτωβρίου 2018, Αρ. Πρωτ.: 505/1/28α).
Σε ό,τι αφορά το αίτημά μας για τη μη ηλεκτρονική επανυποβολή των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης των προηγουμένων ετών στην τασσόμενη προθεσμία του Σχεδίου Νόμου του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είχε εισαχθεί προς ψήφιση στην Βουλή, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών είπε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξήγησε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να υποστεί το αστυνομικό προσωπικό την περιττή αυτή διαδικασία. Επαναλαμβάνοντας ότι, η Ομοσπονδία μας, διαχρονικά, επιδιώκει τη διαφάνεια, απαιτεί την εντιμότητα και περιθωριοποιεί τυχόν φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο μας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα που τέθηκαν εκ μέρους μελών της ΕΓ και του ΔΣ, τονίστηκε ότι «κρούουν ανοικτές θύρες», διότι η Ομοσπονδία απαιτεί σε όλους τους τόνους όχι μόνο νέες προσλήψεις αλλά και επαναφορά των καταργηθέντων 6.700 κενών οργανικών θέσεων. Επίσης, είναι γνωστές και ξεκάθαρες οι θέσεις μας για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, πρόσφατα δε έχουν υπερψηφιστεί και με το Ψήφισμα του πανελλαδικού μας συνεδρίου.
Αλλά και για το μεταναστευτικό και τα μείζονα προβλήματα που έχουν ανακύψει τα τελευταία τρία χρόνια, από την αρχή, θέση του προεδρείου ήταν και είναι η άμεση αγωνιστική παρέμβασή του, όπως έγινε και γίνεται συστηματικά τόσο εντός της χώρας (βλέπε παρεμβάσεις στην Ειδομένη, Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο, Λέσβο κ.λπ.) όσο και στο εξωτερικό σε συνεργασία με τη EuroCop (ευρωπαϊκά κονδύλια – ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας, διασφάλιση εργασιακών συνθηκών, διάθεση ατομικού εξοπλισμού, οχημάτων κ.λπ.).
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια