Να επιλέξω αχλάδι ή μήλο και γιατί;Το μήλο και το αχλάδι είναι οι κυρίαρχοι των φθινοπωρινών φρούτων και τα πιο δημοφιλή.

Ωστόσο, μπορεί να πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό σας αν είναι καλύτερο το μήλο ή το αχλάδι. Είναι καιρός να δώσουμε μία απάντηση σε αυτό το «αιώνιο» δίλημμα!

Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων λαχανικών ή φρούτων, επισημαίνει η Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ. Καθώς οι επιλογές το χειμώνα λιγοστεύουν, είναι πολύ σημαντικό να διευρύνετε τον κύκλο των φρούτων που σας αρέσουν και τα οποία εντάσσετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.  Έτσι τόσο το μήλο, αλλά και το λιγότερο τετριμμένο αχλάδι, σας βοηθούν να αυξήσετε την ποικιλία και να μην ξεμείνετε από επιλογές τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Τρία σημεία στα οποία υπερτερεί το αχλάδι

Τα μήλα και τα αχλάδια δημιουργήθηκαν πριν 35-50 εκατομμύρια χρόνια από τον ίδιο πρόγονο. Μέσα στους αιώνες τα πρώτα φρούτα διαφοροποιήθηκαν, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τη βοτανική οικογένεια των Ροδοειδών. Σε αυτήν ανήκουν όχι μόνο τα μήλα και τα αχλάδια, αλλά και τα ροδάκινα, οι φράουλες και τα βερίκοκα. Όλα τα φρούτα της ίδιας οικογένειας μοιράζονται κοινά διατροφικά χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό οι επιστήμονες δεν τα ξεχωρίζουν όταν μελετούν τις δράσεις τους στον οργανισμό. 


Υπάρχουν, όμως, σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου, κάποια διατροφικά χαρακτηριστικά που κάνουν το αχλάδι να «υπερτερεί» διατροφικά από το μήλο:
  1. Φουλ του καλίου: Το κάλιο είναι ένα παραμελημένο θρεπτικό συστατικό, το οποίο λαμβάνει κανείς κυρίως μέσα από τα λαχανικά και τα φρούτα. Η σημασία του είναι τεράστια στην ομαλή σύσπαση των μυών, στη ρυθμική λειτουργία της καρδιάς, αλλά και στην ενυδάτωση των κυττάρων. Την ίδια στιγμή, το κάλιο είναι απαραίτητο για να εξισορροπήσει το σώμα την υπερβολική κατανάλωση αλατιού που παρατηρείται στη σύγχρονη διατροφή.
  2. Κάτι παραπάνω από φυτικές ίνες: Οι φυτικές που περιέχουν τόσο το μήλο, όσο και το αχλάδι, ανήκουν στην κατηγορία των διαλυτών φυτικών ινών. Το αχλάδι υπερτερεί ελάχιστα έναντι του μήλου και βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Οι φυτικές οι ίνες «διαλύονται» στο έντερο και επιβραδύνουν τη δίοδο της τροφής από αυτό.
  3. Και βιταμίνη Κ: Η πολύ σημαντική αυτή βιταμίνη κρατά δύο μοναδικούς ρόλους στο σώμα. Ο πρώτος αφορά την πήξη του αίματος, για παράδειγμα μετά από ένα κόψιμο. Η δεύτερη λειτουργία της βιταμίνης Κ έχει αναδειχθεί την τελευταία δεκαετία και συνδέεται με την υγεία των οστών.

Έξυπνες ιδέες για συνταγές με αχλάδι

Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει ξεκινώντας από μερικές απλές ιδέες για να αξιοποιήσετε τα αχλάδια στην κουζίνα:
  • Χρησιμοποιήστε τα στο τοστ μαζί με λιωμένο, σκληρό, κίτρινο τυρί.
  • Κόψτε τα στη μέση και ψήστε τα στο φούρνο με μέλι και καρύδια.
  • Ανακατέψτε μικρούς κύβους από αχλάδι σε μία ζουμερή σαλάτα με ρόδι και άλλα λαχανικά.
  • Τα αχλάδια «αγαπούν» τις γλυκές τάρτες και τα κέικ.
  • Τυλίξτε φέτες αχλαδιού bluecheese και προσούτο για ένα διαφορετικό ορεκτικό ή σνακ.
  • Δώστε πράσινο χρώμα στο χειμωνιάτικο smoothie σας.

Τόσο το αχλάδι, όσο και το μήλο έχουν μελετηθεί για τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία. Ανάμεσα σε αυτά είναι η προστασία της καρδιάς, ο καλύτερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου, αλλά και η υγεία του εντέρου και των μικροβίων που ζουν σε αυτό. Βρείτε την ισορροπία στη διατροφή σας δοκιμάζοντας όσα περισσότερα «χειμωνιάτικα» φρούτα μπορείτε. «Φροντίστε το σώμα σας και χαρίστε στον εαυτό σας την ευεξία που ψάχνετε μέσα από τις καθημερινές διατροφικές επιλογές σας», καταλήγει η κ. Παπαϊωάννου!

Βιβλιογραφία
Holly Reiland. and Joanne Slavin. Systematic Review of Pears and Health. Nutr Today. 2015 Nov; 50(6): 301–305.


Πηγή: healthview.gr
_