Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η επόμενη μέρα μετά από τα μνημόνια – Άρθρο της Ρένας Δούρου

Άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής στην εφημερίδα Νέα Σελίδα


 

«Σήμερα, με το τέλος της επιτροπείας, δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι προκειμένου να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση παράγοντα κοινωνικής προόδου, προϋπόθεση ενός νέου, αποκεντρωμένου προτύπου ανάπτυξης». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην μπει τέλος, για παράδειγμα, στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες χωρίς την ανάλογη μεταφορά πόρων». Αυτά τονίζει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μεταξύ άλλων, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» με τίτλο «Κρίσιμο στοίχημα για το μέλλον της δημοκρατίας».

Όπως η ίδια επισημαίνει «το πρόσφατο παράδειγμα της αρμοδιότητας του ‘καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων’ από τις περιφέρειες είναι ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης: πολυνομίας, παράλληλες, ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες, ασάφειες του θεσμικού πλαισίου…». Προσθέτει δε ότι «τέτοιες καταστάσεις πρέπει να τελειώνουν, γιατί λειτουργούν ως τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού των δήμων και των περιφερειών».

Βασικά σημεία του άρθρου της Ρένας Δούρου στη Νέα Σελίδα:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο προάσπισης της Δημοκρατίας

-              Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, που χαρακτηρίζεται σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, από την έξοδο του τόπου από την επιτροπεία και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο από την άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, μπορεί να παίξει σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο και, παράλληλα, να λειτουργήσει ως εργαλείο προάσπισης της δημοκρατίας. Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο, οι περιφέρειες της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν ως «ατμομηχανές» ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων. Δημιουργώντας και στηρίζοντας ένα σοβαρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

-              Για να λειτουργήσουν όμως με τον τρόπο αυτό, απαιτείται η ανάλογη θεσμική προσαρμογή - μεταρρύθμιση. Απαιτούνται εκείνες οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, που χωρίς δημοσιονομικό κόστος, θωρακίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαλλάσσοντάς την από αρμοδιότητες ενοχής, διασαφηνίζοντας και απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο και απελευθερώνοντας έτσι την τεράστια δυναμική που έχουν οι περιφέρειες.

Η Περιφέρεια Αττικής εγκαίρως έχει καταθέσει τις προτάσεις της, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης

 

-              Η Περιφέρεια Αττικής εγκαίρως έχει καταθέσει τις προτάσεις της, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης (σελίδες 239 - 261 στη σχετική Έκθεση της Δημόσιας Διαβούλευσης, που εκδόθηκε πρόσφατα). Στόχος ο επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων και της λειτουργίας περιφερειών με τα πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά της Αττικής και η ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα της. Μια προσπάθεια στην κατεύθυνση μιας σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, με παράλληλη αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο πλαίσιο ενός νέου υποδείγματος άσκησης διοίκησης, το οποίο οικοδομούμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Δίνουμε καθημερινό αγώνα αξιοπιστίας και χρηστής διοίκησης για το νέο ηθικό υπόδειγμα εξουσίας

-              Ήδη η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί να αντιμετωπίσει εμπράκτως τη γραφειοκρατία, που συχνά αποτελεί άλλοθι διαφθοράς. Είναι έτσι ο μόνος οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μετέχει στην πρωτοβουλία της ΕΕ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια, για το Σύμφωνο Ακεραιότητας στις Δημόσιες Συμβάσεις, με το έργο της κατασκευής δικτύου ομβρίων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου - Ταύρου. Παράλληλα, δημιουργούμε νέα δεδομένα στις δημόσιες συμβάσεις, με ηλεκτρονικές διαδικασίες, με υψηλά ποσοστά έκπτωσης και με υγιή ανταγωνισμό. Μετέχουμε δε σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου στην περιφέρεια. Έχουμε καταγράψει, ομογενοποιήσει και κωδικοποιήσει όλες τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Έχουμε μειώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για την έκδοση των διοικητικών πράξεων, προσαρμόζοντας κατάλληλα τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Δίνουμε καθημερινό αγώνα αξιοπιστίας και χρηστής διοίκησης για το νέο ηθικό υπόδειγμα εξουσίας – αγώνα αποτελεσματικής λειτουργίας για τους συμπολίτες μας.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια