Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φυλακή και Γλώσσα-επαναληπτική έρευνα της Αγγελικής Καρδαρά

Φυλακή και Γλώσσα-επαναληπτική έρευνα: όταν η επιστημονική ομάδα ξεπερνάει ακόμα και τις πιο υψηλές προσδοκίες, πραγματικά το συναίσθημα είναι μοναδικό!! Το έγραψα εχθές στην ηλεκτρονική
επικοινωνία μας με τα παιδιά-μέλη της επιστημονικής ομάδας ΚΕ.Μ.Ε. για τη διεξαγωγή της επαναληπτικής μας έρευνας, στην οποία είμαι επιστημονικά υπεύθυνη, ότι τους καμαρώνω και με έχουν κάνει πάρα πολύ υπερήφανη. Γι’ αυτό τους αφιερώνω με όλη μου την αγάπη και εκτίμηση το σημερινό κείμενο στο blog.
Είναι νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες που δουλεύουν με αγάπη, επιμέλεια και υπευθυνότητα, συστηματικά και μεθοδικά, για να παρουσιάσουν μια πολύ αξιόλογη δουλειά, συνδυάζοντας μάλιστα την έρευνά μας με το απαιτητικό καθημερινό τους πρόγραμμα -δουλειάς, σπουδών και υποχρεώσεων. Το γεγονός αυτό με οδηγεί στη διαπίστωση ότι η νέα γενιά μπορεί να έχει πολύτιμη συμβολή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να προσφέρει πολλά στην έρευνα και την επιστήμη. Αξίζει συνεπώς να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.
Τα παιδιά μας έχουν, σχεδόν, ολοκληρώσει τη συγγραφή του θεωρητικού πλαισίου, στο οποίο θα κάνουμε το επομενο χρονικό διάστημα την τελική επεξεργασία. Παράλληλα, πραγματοποιούν συνεντεύξεις με διακεκριμένους εγκληματολόγους, ποινικολόγους, γλωσσολόγους και δημοσιογράφους, που θα συμβάλλουν στη βαθύτερη διερεύνηση του ιδιαίτερου γλωσσικού κώδικα επικοινωνίας με τον έγκλειστο πληθυσμό.
Η δεύτερη φάση της μελέτης μας περιλαμβάνει το πρακτικό κομμάτι -την έρευνα στα καταστήματα κράτησης και τις συνεντεύξεις με αποφυλακισθέντες.
Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι και -τολμώ να πω- παθιασμένοι με το αντικείμενο της έρευνάς μας. Ασφαλώς, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον Καθηγητή μας και μέντορά μου, Ομ.Καθηγητή Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Πανούση, στον οποίο θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ”.
Άλλωστε η ιδέα της έρευνας για τη γλώσσα της φυλακής που αποτέλεσε το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής και μετέπειτα βιβλίου μου “Φυλακή και Γλώσσα” (Ιούνιος 2014) του ανήκει και χωρίς την πολύτιμη στήριξη και καθοδήγησή του δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε τόσο καλά. Επομένως, ήταν μια συγκινητική στιγμή για όλους μας που τα παιδιά της ομάδας μας, εχθές, πήραν συνέντευξη από τον Καθηγητή, ο οποίος εξακολουθεί να μας δίνει ισχυρά εφόδια για να συνεχίσουμε με δύναμη την έρευνα.
Προχωράμε, συνεχίζουμε και θέτουμε στόχους!!

Ιούνιος 2018-Συνάντηση με την ομάδα στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος

Ιούνιος 2018-Το ΚΕ.Μ.Ε. εν δράσει! Εβδομάδα ενημέρωσης και επικοινωνίας

aggelikikardara.wordpress.com
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια