Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καρφιά και λάσο, Πως ακινητοποιείται ένα αυτοκίνητο σε καταδίωξη και η ... φιλοσοφική λίθος


Πρόκειται για ένα ζήτημα που προβλημάτισε πολλές αστυνομίες διαφορετικών χωρών. Πώς σταματάς- ακινητοποιείς λοιπόν ένα αυτοκίνητο που καταδιώκεται και ο οδηγός, για
ανεξάρτητους λόγους επιδίωξης ή συμπεριφοράς, δεν πείθεται να ακινητοποιήσει το όχημα.

Η ΕΛΑΣ, πριν από χρόνια, την περίοδο σύστασης των ΟΠΚΕ και των ειδικών ομάδων ελέγχου της τροχαίας, είχε προβάρει ένα σύστημα ακινητοποίησης ατίθασων οδηγών, με την χρήση ταινιών με καρφιά. Από τότε, το πιο πιθανό είναι οι ακίδες να έχουν περιβληθεί το χρώμα της σκουριάς και της αχρησίας. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Οι αποθήκες και τα αρχεία της αστυνομίας είναι γεμάτα από υλικά και ιδέες που αν και παρουσιάστηκαν ως πρωτοποριακές και αποτελεσματικές, για λόγους σκοπιμότητας, αφέλειας ή και πολιτικών εντυπώσεων, σαπίζουν ως αχρεωστήτως (φευ) καταβληθέντες. Βλέπε για παράδειγμα τα οχήματα που αναπτύσσουν μεταλλικό φράχτη και κρατούν σε απόσταση αστυνομικούς και διαδηλωτές.

Στο bloko.gr δεν είμαστε ειδικοί ώστε να προτείνουμε ενδεδειγμένες λύσεις, ούτε μπορούμε να προκρίνουμε μεθόδους και τακτικές ασφαλούς ακινητοποίησης στη διάρκεια μιας καταδίωξης, ειδικά μέσα στο αστικό περιβάλλον, χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους για επιβάτες και διερχόμενους. Είμαστε όμως πεπεισμένοι, πως παρόμοιες καταστάσεις όπως λ.χ. η πρόσφατη, εντάσσονται στο πλαίσιο των μη προβλέψιμων ασύμμετρων απειλών. Δουλειά λοιπόν της αστυνομίας είναι δια του ... φιλοσοφικού λίθου να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο ώστε να επιτευχθεί το ανώτατο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για το προσωπικό, τον παραβάτη και τον απλό πολίτη που βρίσκεται τη λάθος ώρα στη λάθος στιγμή. Βλέπε την περίπτωση των Άνω Λιοσίων.


Το bloko.gr παραθέτει βίντεο και πληροφορίες από την χρήση ταινιών με ακίδες αλλά και μιας μεθόδου ακινητοποίησης με λάσο, έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα πως υπάρχουν ποικίλα όσα βίντεο και τακτικές, μεταξύ των οποίων μπορεί να επιλεχθεί η καλύτερη. Στοιχειώδη λογική απαιτείται και μελέτη της ειδοποιού απειλής.



Η σκηνή που θα παρακολουθήσετε καταγράφηκε σε βίντεο την 1η Μαΐου του 2017 στην επαρχία Jõgeva της Εσθονίας. Η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει έναν αυτοκινητιστή που οδηγούσε μεθυσμένος σε ένα Opel, αλλά χωρίς επιτυχία.
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν μια λωρίδα ακίδων. Στο βίντεο, ένας αστυνομικός φαίνεται να ξετυλίγει τη λωρίδα λίγο πριν περάσει το όχημα, τρυπώντας τα ελαστικά του και κάνοντας τον οδηγό να σταματήσει.






Η δεύτερη μέθοδος αφορά σε μια κατασκευή που ονομάζεται Grappler Police Bumper και είναι ένα πλαίσιο σε σχήμα Y που τοποθετείται στονεμπρός προφυλακτήρα του περιπολικού και είναι εφοδιασμένο με μια θηλιά από γερούς ιμάντες, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται για ρυμούλκηση.
Όταν το περιπολικό πλησιάσει το καταδιωκόμενο αυτοκίνητο, το GPB κατεβαίνει με μηχανισμό και πιάνει τον πίσω τροχό του κακοποιού όπως το λάσο των καουμπόηδων ή καλύτερα εκείνο που χρησιμοποιούν οιβιολόγοι για να πιάνουν άγρια ζώα από αυτοκίνητο.
Οι ιμάντες του GPB μπερδεύονται στον τροχό του καταδιωκόμενου αυτοκινήτου και τον μπλοκάρουν. Το περιπολικό μπορεί τότε να φρενάρει και να σταματήσει τον κακοποιό – ή να ελευθερώσει τους ιμάντες και να περιμένει το αυτοκίνητο του κακοποιού να ακινητοποιηθεί μόνο του.



Ο εφευρέτης της κατασκευής, Leonard Stock, δήλωσε στο Fox News ότι η ιδέα του ήρθε αφού είχε παρακολουθήσει πολλές καταδιώξεις της αστυνομίας: «Η κατάληξη μιας από αυτές ήταν να εμβολιστεί ένας αθώος οδηγός, οπότε έπεσα για ύπνο εκείνη τη νύχτα πολύ αναστατωμένος. Ξύπνησα απότομα στις 3 το πρωί και αυτή η κατασκευή ήταν η πρώτη μου σκέψη».
Το 40% περίπου των καταδιώξεων της αστυνομίας στις ΗΠΑ καταλήγουν σε συγκρούσεις.
Ο Stock υποστηρίζει ότι το PBG έχει δοκιμαστεί εξαντλητικά σε διάφορα οχήματα. Δεν έχει ακόμη πουλήσειτην εφεύρεσή του, αλλά είναι πρόθυμος να κάνει ζωντανές επιδείξεις σε όποιον ενδιαφέρεται.
Μέχρι σήμερα πάντως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η αστυνομία ένα φυγάδα με αυτοκίνητο είναι η διαδικασία TPAC των Βρετανών, που όμως απαιτεί συνδυασμένους ελιγμούς από πολλά περιπολικά συν τη χρήση καρφιών κλπ. Πολύ περίπλοκο…





_ br />


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια