Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανθρωποκυνηγητό για τους μαυροντυμένους ληστές

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες στην ΕΛ.ΑΣ. η δράση μιας πολυμελούς συμμορίας, η οποία από τον περασμένο Ιούλιο επιδίδεται συστηματικά σε ένοπλες ληστείες σε
βάρος, κυρίως, μικρών καταστημάτων και περιπτέρων.

Τα μέλη της οργάνωσης χαρακτηρίζονται από πηγές που έχουν γνώση της δράσης τους ως άτομα με
ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, αφού, όπως προκύπτει από καταθέσεις και στοιχεία που έχουν προσκομίσει κατά καιρούς τα θύματά τους στις Αρχές, είναι πάντα οπλισμένα και δεν διστάζουν να βιαιοπραγήσουν ανεξάρτητα από την ηλικία των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους.

Το modus operandi 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, η εν λόγω συμμορία, ανάλογα με τον στόχο που έχει κάθε φορά, χτυπά είτε σε ομάδες των τριών ατόμων, είτε των πέντε, είτε των οκτώ. 

Η δράση τους ξετυλίγεται ως εξής: οι επιθέσεις τους γίνονται στο τρίγωνο Κερατσίνι - Νίκαια - Δραπετσώνα. Αρχικά επιλέγουν τον στόχο τους και αποφασίζουν τη σύνθεση της ομάδας που θα επιχειρήσει. Δρουν τα ξημερώματα (μεταξύ 02.00 και 05.00) φορώντας μαύρα ρούχα, γάντια και κουκούλες full face, ενώ για τα χτυπήματά τους χρησιμοποιούν κλεμμένα αυτοκίνητα, συνήθως ίδιας μάρκας και χρώματος.

Όταν το έργο τους ολοκληρωθεί, τότε για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούν -όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα- είτε τη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη είτε τη λεωφόρο Σχιστού. 


(Φωτογραφία με ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησε η συμμορία)
Τα «χτυπήματα»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εν λόγω οργάνωση, τα μέλη της οποίας είναι το πιθανότερο Ρομά, φέρεται να εμπλέκεται σε τουλάχιστον εννέα ληστείες, οι οποίες -όπως προαναφέρθηκε- εντοπίζονται στις περιοχές Κερατσίνι, Νίκαια και Δραπετσώνα.

Ειδικότερα:

Στις 11 Ιουλίου 2018, λίγο μετά τις 05.00 τα ξημερώματα, οκτώ άτομα φορώντας κουκούλες full face και γάντια προσέγγισαν ένα περίπτερο στη Νίκαια και απέσπασαν τις εισπράξεις. Νωρίτερα είχαν απειλήσει και ακινητοποιήσει τον υπάλληλο με αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα. 

Στις 22 Ιουλίου η ιστορία επαναλήφθηκε. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο των ληστών μπήκε ένα περίπτερο στη Δραπετσώνα. Όλα συνέβησαν γύρω στις 02.30 τα ξημερώματα, όταν ένας άνδρας προσέγγισε πεζή τον υπάλληλο και, βγάζοντας ένα πιστόλι ασημί, τον διέταξε να σηκώσει τα χέρια του στον αέρα και να του ανοίξει την πόρτα. Έπειτα ο δράστης έβγαλε τον υπάλληλο από το περίπτερο και του έβαλε την μπλούζα του στο πρόσωπο, ώστε να μη βλέπει. Τότε εμφανίστηκαν δύο συνεργοί του, οι οποίοι εισήλθαν στο κιόσκι και αφαίρεσαν 500 ευρώ, ένα τάμπλετ iPad και πακέτα τσιγάρα, αξίας 2.500 ευρώ. Οι ληστές φορούσαν κουκούλες και γάντια.

Στις 29 Ιουλίου, δηλαδή επτά ημέρες μετά, η συμμορία ξαναχτύπησε, αυτήν τη φορά στη Νίκαια. Ήταν γύρω στις 05.20 τα ξημερώματα, όταν πέντε άτομα με ένα άσπρο Hyundai έφθασαν έξω από ένα περίπτερο στη Νίκαια. Τότε, o ένας εκ των δραστών πλησίασε τον υπάλληλο και του έβαλε ένα κατσαβίδι στο στομάχι διατάσσοντάς τον να γονατίσει ανάμεσα στα ψυγεία του περιπτέρου, ώστε να μη γίνεται αντιληπτός από τυχόν περαστικούς. Οι έτεροι δράστες αφαίρεσαν εμπορεύματα αξίας 12.000 ευρώ. Έπειτα από πέντε λεπτά οι ληστές αποχώρησαν και επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο, όπου τους ανέμενε ο οδηγός-συνεργός τους. 

Στις 18 Αυγούστου η ομάδα ξαναχτύπησε και πάλι στη Νίκαια, αυτήν τη φορά με τριμελή σύνθεση. Συγκεκριμένα, ήταν 06.30 τα ξημερώματα, όταν τρία άτομα μετρίου αναστήματος με μαύρα ρούχα, γάντια και κουκούλες full face έφθασαν με δύο μηχανάκια έξω από ένα περίπτερο, το οποίο βρίσκεται επί της Θηβών. Οι δράστες με την απειλή όπλου και τη χρήση σωματικής βίας ακινητοποίησαν τον οδηγό εταιρείας που δραστηριοποιείται στην προμήθεια καπνικών προϊόντων και λίγα λεπτά πριν είχε σταθμεύσει έξω από την επιχείρηση. 

Οι ληστές οδήγησαν τον οδηγό δίπλα στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών και κατάφεραν να του αποσπάσουν εμπορεύματα αξίας 15.000 ευρώ. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Έναν μήνα μετά, στις 18 Σεπτεμβρίου 2018, η οργάνωση προέβη σε ακόμη ένα χτύπημα. Ήταν 03.30 τα ξημερώματα, όταν ένας δράστης από τους πέντε συνολικά που επιχείρησαν πλησίασε τον ιδιοκτήτη περιπτέρου που βρίσκεται στη Λ. Σαλαμίνος στο Κερατσίνι και κραδαίνοντας έναν κόκκινο λοστό τού φώναξε: «Ληστεία, άνοιξε την πόρτα». 

Ταυτόχρονα, δύο άλλοι δράστες έριξαν το θύμα στο έδαφος και το ακινητοποίησαν. Τότε οι ληστές εισήλθαν στο περίπτερο και αφαίρεσαν ένα laptop, ένα κινητό iPhone, 480 ευρώ και όλα τα πακέτα τσιγάρα και τις συσκευασίες καπνού. Οι δράστες είχαν ύψος 1,75 - 1,80 μ., ήταν αδύνατοι και φορούσαν φόρμες και κουκούλες full face. 



Η επόμενη επίθεση σημειώθηκε στις 2 Οκτωβρίου. Ήταν 05.30 τα ξημερώματα, όταν ο υπάλληλος ενός περιπτέρου, ενώ τοποθετούσε γάλατα στο ψυγείο, ένιωσε την παρουσία ενός ατόμου. Σήκωσε τα μάτια του και είδε έναν μαυροφορεμένο άνδρα με ένα γαλλικό κλειδί στο χέρι να του ζητεί να παραμείνει ακίνητος. Πίσω του έρχονταν ακόμη τέσσερα άτομα, τα οποία έτρεξαν στο εσωτερικό του καταστήματος και έσπασαν ένα προστατευτικό που βρισκόταν στην πόρτα. 

Δευτερόλεπτα μετά, την εμφάνισή του έκανε ένα άσπρο αυτοκίνητο. Οι δράστες έβγαλαν από αυτό καφάσια και έβαλαν μέσα 1.400 πακέτα τσιγάρα συνολικής αξίας 6.000 ευρώ, ενώ, παράλληλα, απέσπασαν 800 ευρώ, ένα χρηματοκιβώτιο με 2.000 ευρώ καθώς και το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο άσπρο Ι.Χ. και έγιναν καπνός. 

Δύο ημέρες μετά, στις 4 Οκτωβρίου, και πάλι πέντε δράστες με τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή με γάντια και full face, επιβαίνοντας σε ένα άσπρο αυτοκίνητο σταμάτησαν γύρω στις 06.00 το πρωί έξω από ένα περίπτερο στην Πέτρου Ράλλη, στη Νίκαια. 

Κρατώντας λοστούς, ακινητοποίησαν τον υπάλληλο και απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό. 

Τέλος, χθες, 23 Οκτωβρίου, στις 05.30 τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα χτύπημα, αυτήν
 τη φορά στην περιοχή του Κερατσινίου. Πέντε δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και σκούρα ρούχα προσέγγισαν τον ιδιοκτήτη περιπτέρου που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο κιόσκι και ο ένας εξ αυτών τον άρπαξε βίαια από την μπλούζα και τον έβγαλε έξω. 

Οι συνεργοί του άρχισαν να ψάχνουν το εσωτερικό της επιχείρησης και κατάφεραν να αφαιρέσουν 500 ευρώ καθώς και ένα laptop. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν, κατά την προσφιλή τους τακτική, σε ένα άσπρο αυτοκίνητο Toyota και έγιναν καπνός, με τον παθόντα να δηλώνει σίγουρος πως πρόκειται για αθίγγανους. 

Η εκτεταμένη δράση της συγκεκριμένης συμμορίας απασχολεί ιδιαίτερα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της συχνότητας των χτυπημάτων και της βίαιης συμπεριφοράς που επιδεικνύουν τα μέλη της. Αστυνομικές πηγές ωστόσο εμφανίζονται σίγουρες πως η σύλληψή τους αποτελεί θέμα ημερών…


zougla.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια