Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι καθυστερεί την εμφάνιση των δοντιών στα παιδιά;


Με αγωνία παρακολουθούν τα ούλα του μωρού τους οι νέοι γονείς για την άφιξη του πρώτου δοντιού του μωρού.

Έτσι, όταν τα δόντια δεν εμφανίζονται, είναι φυσιολογικό να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ενώ για τα περισσότερα παιδιά χωρίς δόντια, αυτή η καθυστέρηση δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχήσετε, μπορεί να υπάρχουν υποκείμενες αιτίες αυτής της κατάστασης σε μερικά βρέφη, επισημαίνει ο Αλέξανδρος Μάνος DDS, MOrth, Οδοντίατρος, Ειδικός Ορθοδοντικός, Tel Aviv University.

Πότε εμφανίζονται συνήθως τα δόντια;

Τα μωρά γεννιούνται με τα περισσότερα δόντια που έχουν ήδη σχηματιστεί μέσα στα ούλα τους και συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Τα δύο κάτω εμπρόσθια δόντια αναδύονται πρώτα, ακολουθούμενα από τα τέσσερα άνω εμπρόσθια δόντια, τότε τα υπόλοιπα δύο κάτω εμπρόσθια δόντια. Τα υπόλοιπα γενικά φθάνουν δύο κάθε φορά -ένα σε κάθε πλευρά του στόματος- και μέχρι την ηλικία των τριών, σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ένα πλήρες σύνολο 20 πρωτευόντων δοντιών.

Πότε μια καθυστέρηση θεωρείται ανώμαλη;

Τα παιδιά χωρίς δόντια μέχρι την ηλικία των 18 μηνών θα πρέπει να επισκεφτούν έναν οδοντίατρο, συστήνει ο κ. Μάνος. Η ηλικία από 4 έως 15 μηνών είναι το φυσιολογικό εύρος για την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και τα άλλα δόντια συνήθως ακολουθούν τακτικά χρονοδιαγράμματα. Τα περισσότερα παιδιά έχουν τέσσερα δόντια μέχρι να είναι 11 μηνών, οκτώ δόντια σε 15 μήνες, 12 δόντια στους 19 μήνες, 16 δόντια στους 23 μήνες και 20 δόντια στους 27 μήνες. Τα μόνιμα δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου έξι ετών. Τα δόντια που δεν ακολουθούν αυτό το φυσιολογικό σχέδιο έκρηξης, δεν είναι αναγκαστικά κάτι ανησυχητικό, λέει ο ειδικός.


Τι το προκαλεί;

Ορισμένα πράγματα μπορεί να φταίξουν όταν η ανατολή των δοντιών ενός παιδιού πέφτει έξω από το κανονικό πρόγραμμα. Μερικές φορές, η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι απλά ένα οικογενειακό χαρακτηριστικό. Τα πρόωρα και τα μωρά χαμηλού βάρους μπορεί επίσης να παρουσιάσουν καθυστερημένη ανατολή δοντιών και τα δόντια μπορεί να έχουν ελαττώματα σμάλτου. Έρευνα αναφέρει ότι ορισμένες σπάνιες γενετικές ανωμαλίες μπορούν να προκαλέσουν κακώς σχηματισμένα δόντια και καθυστερημένη εμφάνιση. Τέλος, η καθυστερημένη ανατολή μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου Down ή ενός παρόμοιου αναπτυξιακού ελαττώματος.

Η επιβράδυνση της ανατολής των δοντιών είναι επιβλαβής;

Η καθυστερημένη έκρηξη των δοντιών που δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος δεν αποτελεί σοβαρή ανησυχία, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο οδοντικών προβλημάτων αργότερα στη ζωή. Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη με παιδιά που είχαν γενετική προδιάθεση στην αργή εμφάνιση των δοντιών, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες να χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία μέχρι την ηλικία των 30 ετών ήταν 35% υψηλότερες. Επιπλέον, έχετε κατά νου ότι τα πρωταρχικά δόντια παίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τα παιδιά να τρώνε καλά και είναι ένας οδηγός για τα μόνιμα δόντια που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Όταν αυτά τα δόντια εμφανίζονται τελικά, απαιτούν τακτικό καθαρισμό με οδοντόκρεμα για βρέφη και μια μαλακή οδοντόβουρτσα, για την πρόληψη της πρόωρης αποσύνθεσης, επισημαίνει ο κ. Μάνος.

Οι γονείς θα πρέπει να κανονίσουν μια οδοντιατρική επίσκεψη για τα παιδιά των οποίων τα δόντια εμφανίζονται αργότερα από το κανονικό, ειδικά εάν ανησυχούν ότι η καθυστέρηση μπορεί να υποδηλώνει ένα σοβαρότερο ζήτημα. Η φροντίδα των δοντιών του παιδιού σας, όσο αργά και να εμφανιστούν, τους δίνει το καλύτερο ξεκίνημα για μια μακροχρόνια σωστή στοματική υγιεινή.


Πηγή: mothersblog.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια