Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έρευνα υποστηρίζει ότι το σπίτι σας μπορεί να σας προκαλεί … υπέρταση!



Η ζωή σε ένα πιο κρύο σπίτι μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυξημένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.

Και παρότι η ίδια η υπέρταση σπάνια δίνει σοβαρά συμπτώματα, αυξάνει τον κίνδυνο για πιο σοβαρά νοσήματα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή.

Η υπέρταση επηρεάζει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ.

Ένας νέος παράγοντας κινδύνου

Πρόσφατη μελέτη από το University College London (UCL) στο Ηνωμένο Βασίλειο προσθέτει ένα νέο παράγοντα κινδύνου στον κατάλογο. Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Journal of Hypertension» και εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην υπέρταση και τη θερμοκρασία του χώρου όπου περνάμε πολλές ώρες. Για να καταλήξουν σε αντιπροσωπευτικά στοιχεία, οι ερευνητές πήραν δεδομένα από τη μεγάλη βρετανική έρευνα Health Survey for England του 2014, η οποία συμπεριλάμβανε πληροφορίες από 4.659 ανθρώπους ηλικίας άνω των 16 ετών. Αρχικά, κάθε συμμετέχοντας ολοκλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τον τρόπο ζωής του. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες δέχτηκαν την επίσκεψη μιας νοσοκόμας που μέτρησε τη θερμοκρασία του καθιστικού του σπιτιού τους και την αρτηριακή τους πίεση (συστολική και διαστολική).

Τι βρέθηκε;

Για κάθε 1°C χαμηλότερη θερμοκρασία, υπήρχε κατά 0,48 mmHg αύξηση στη συστολική και 0,45 mmHg αύξηση στη διαστολική πίεση του ατόμου. Εκείνοι που ζούσαν στα πιο ζεστά σπίτια είχαν κατά μέσο όρο121,12 mmHg και 70,51 mmHg, «μεγάλη» και «μικρή» πίεση αντίστοιχα.

Το εύρος της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης κυμαίνεται ανάμεσα στα 90/60 η «μικρή» και 120/80 mmHg η «μεγάλη».

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη θερμοκρασία του σπιτιού μας;

Τα ευρήματα αυτά παρέμειναν σημαντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και αφού προσμετρήθηκαν διάφορες μεταβλητές, όπως τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και η εξωτερική θερμοκρασία. Η σχέση ανάμεσα στην εσωτερική θερμοκρασία και την αρτηριακή πίεση ήταν πιο έντονη στους συμμετέχοντες που δεν ασκούνταν τακτικά. Αυτό σημαίνει, πως η αυξημένη φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αντιστροφή της πιθανώς αρνητικής συνέπειας ενός πιο κρύου σπιτιού.


«Η έρευνά μας», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Stephen Jivraj, από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Φροντίδας Υγείας του UCL, «βοήθησε να εξηγήσουμε τα υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης, καθώς και την πιθανή αύξηση των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή τους χειμερινούς μήνες, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας στη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές τις εσωτερικές θερμοκρασίες».

Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η νέα μελέτη προσφέρει αρκετά ισχυρά στοιχεία που θα βοηθήσουν στη «ρύθμιση» ορισμένων ασθενών με υπέρταση. «Θα συστήναμε στους ειδικούς να λάβουν υπόψη την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σε ασθενείς με οριακή υπέρταση, ενώ άνθρωποι που ζουν σε πιο κρύα σπίτια μπορεί να χρειάζονται προσαρμογή στην αντιυπερτασική τους αγωγή το χειμώνα». Ποια θερμοκρασία θεωρείται ιδανική για το εσωτερικό του σπιτιού μας, σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Βρετανία; Οι 21°C ή και λίγο περισσότερο.


Πηγή: capital.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια