Τα σημαντικά οφέλη της βιταμίνης Α στην υγεία μας – Σε ποιες τροφές θα την βρείτε;


Είναι γνωστή για την ευεργετική της επίδραση στην όραση, αλλά τα οφέλη της για τον οργανισμό μας δεν περιορίζονται σε αυτά που μπορούμε να… δούμε.

Η βιταμίνη Α ή ρετινόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος Hodgkin, καθώς και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.

Διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του σώματος, ενώ συμμετέχει στην παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στη σύλληψη και καθαρισμό βακτηρίων και άλλων παθογόνων παραγόντων από την κυκλοφορία του αίματος.

Η έλλειψή της  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής, ενώ η επαρκής κατανάλωσή της υποστηρίζει την υγεία των οστών και προάγει την υγιή ανάπτυξη και αναπαραγωγή. Στις εγκύους, η βιταμίνη εμπλέκεται επίσης στην ανάπτυξη πολλών κύριων οργάνων και δομών του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένου του σκελετού, του νευρικού συστήματος, της καρδιάς, των νεφρών, των ματιών, των πνευμόνων και του παγκρέατος. H συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 1000mg.

Σημειώστε πως οι ενώσεις βιταμίνης Α βρίσκονται σε ζωικές και φυτικές τροφές και διατίθενται σε δύο διαφορετικές μορφές: προσχηματισμένη βιταμίνη Α και προβιταμίνη Α. Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α είναι γνωστή ως η ενεργός μορφή της βιταμίνης, την οποία το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ακριβώς όπως είναι. Η προβιταμίνη Α από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά και απαιτεί από το σώμα να την μετατρέψει σε βιταμίνη Α.

Κάποιοι οργανισμοί, αναλόγως τα γονίδια, δεν μπορούν να μετατρέψουν επαρκώς την προβιταμίνη αυτή σε βιταμίνη Α, έτσι δεν απορροφούν όλη την ποσότητα που αυτά περιέχουν.

Τροφές με βιταμίνη Α
  • Συκώτι: Μια μερίδα μοσχαρίσιο συκώτι καλύπτει το 713% της Συνολικής Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ), ενώ μια μερίδα συκώτι αρνιού το 236%
  • Μουρουνέλαιο: Μια κουταλιά του γλυκού καλύπτει το 150% της ΣΗΠ
  • Σκουμπρί: Μισό φιλέτο σκουμπριού καλύπτει το 43% της ΣΗΠ
  • Σολομός: Μισό φιλέτο καλύπτει το 25% της ΣΗΠ
  • Ερυθρός τόνος: Μια μερίδα 100 γραμμαρίων καλύπτει το 84% της ΣΗΠ
  • Κατσικίσιο τυρί: Μια φέτα τυριού καλύπτει το 13% της ΣΗΠ


  • Βούτυρο: 1 κουταλιά της σούπας καλύπτει το 11%
  • Τσένταρ: Μια φέτα τσένταρ καλύπτει το 10% της ΣΗΠ
  • Camembert: Το γαλλικό τυρί περιέχει το 27% της ΣΗΠ ανά 100 γραμμάρια
  • Ροκφόρ: 20 γραμμάρια ροκφόρ δίνουν το 9% της ΣΗΠ βιταμίνης Α
  • Βραστό αβγό: 1 μεγάλο αβγό καλύπτει το 8% της ΣΗΠ
  • Πέστροφα: 1 φιλέτο καλύπτει το 8% της ΣΗΠ


  • Blue Cheese: 20 γραμμάρια καλύπτουν το 6% της ΣΗΠ
  • Τυρί κρέμα: 1 κουταλιά της σούπας καλύπτει το 5% της ΣΗΠ
  • Χαβιάρι: Δεν συμφέρει οικονομικά, αλλά μια κουταλιά της σούπας καλύπτει το 5% της ΣΗΠ
  • Φέτα: Μια μερίδα 30 γραμμαρίων καλύπτει το 4%

Φρούτα και λαχανικά με προβιταμίνη Α
  • Γλυκοπατάτα: 204% της ΣΗΠ ανά κούπα μαγειρεμένη
  • Κολοκύθα: 127% της ΣΗΠ ανά κούπα μαγειρεμένη


  • Kale: 98% της ΣΗΠ ανά κούπα μαγειρεμένη
  • Γογγύλι: 61% της ΣΗΠ ανά κούπα μαγειρεμένη
  • Καρότο: 1 μεσαίο καρότο παρέχει το 44% της ΣΗΠ μαγειρεμένο
  • Κόκκινη πιπεριά: 1 μεγάλη παρέχει το 29% της ΣΗΠ ωμή
  • Πεπόνι κανταλούπ: 1 μεγάλη φέτα δίνει το 29% της ΣΗΠ
  • Γκρέιπφρουτ: 1 μεσαίο δίνει το 27% της ΣΗΠ
  • Σπανάκι: 1 κούπα δίνει το 26% της ΣΗΠ


  • Μάνγκο: 1 μεσαίο δίνει το 20% της ΣΗΠ
  • Πεπόνι κανονικό: 1 μεγάλη φέτα δίνει το 9% της ΣΗΠ
  • Παπάγια: 8% της ΣΗΠ σε μια μικρή παπάγια


Πηγές: healthline.com, iatronet.gr, in2life.gr

_ br />