Μήπως η δουλειά σου είναι τοξική για την υγεία σου; Πώς θα το καταλάβεις;



Επιστρέφεις αργά το απόγευμα στο σπίτι μετά τη δουλειά. Νιώθεις ότι δεν έχει απομείνει ούτε σταγόνα ενέργειας μέσα σου και δεν θες να μιλήσεις σε άνθρωπο.

Μήπως αυτή η εικόνα είναι πολύ γνώριμη σε σένα;

Πολλοί αισθάνονται ότι το περιβάλλον εργασίας τους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κόλαση. Αρρωσταίνουν δουλεύοντας. Στρες, πίεση, ανταγωνισμός, κούραση, απουσία κατανόησης και ευγενούς άμιλλας, μικρές ή μεγάλες αδικίες: όταν το περιβάλλον εργασίας είναι τοξικό, η καθημερινότητα -στο μεγαλύτερο μέρος της- είναι μια μάχη επιβίωσης.

Δες παρακάτω ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το περιβάλλον εργασίας σου είναι τοξικό:

Δεν υπάρχει ωράριο με αποτέλεσμα οι ώρες εργασίας συνθλίβουν κάθε ευκαιρία για χαλάρωση μέσα στην ημέρα

Σίγουρα, το τυπικό 8ωρο, ιδίως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν συναντάται εύκολα. Οι στόχοι είναι μεγάλοι και οι απαιτήσεις, επίσης. Όταν, όμως, η εργασία σε καθημερινή βάση, δεν έχει κανένα χρονικό όριο, τότε με γεωμετρική πρόοδο, κούραση και ψυχική κόπωση κάνουν την εμφάνισή τους. Αν, μάλιστα, η δουλειά δεν σταματά ακόμα κι όταν επιστρέφεις στο σπίτι, τότε, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης.

To άγχος σου είναι συνεχώς στο κόκκινο

Όταν νιώθεις έναν κόμπο στο λαιμό και ένα σφίξιμο στο στομάχι, ακόμα και στη σκέψη ότι «Αύριο πάλι δουλεύεις», τότε κάτι πάει λάθος. Το σώμα πάντα μας μιλά, άσχετα αν πολλές φορές κάνουμε ότι δεν το ακούμε. Όταν νιώθεις το άγχος να σε τρώει και να «καταπίνεις με δυσκολία» όσο βρίσκεσαι στο γραφείο, τότε σωστά κατάλαβες: βρίσκεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Bullying

Δεν το συναντάμε μόνο στο σχολικό περιβάλλον. Στο περιβάλλον εργασίας υπάρχει με διάφορες μορφές: με καβγάδες, με έντονα ξεσπάσματα θυμού από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους, με προσβολές, με απειλές τύπου «…αλλιώς θα απολυθείς». Είναι ένας ακόμα παράγοντας που κάνει την καθημερινότητά σου ένα κολαστήριο.

Κακεντρεχή σχόλια μεταξύ συναδέλφων

Κουτσομπολιό. Αδιακρισία. Σχόλια μικροπρέπειας και αναξιοπρέπειας σε «πηγαδάκια». Όταν βλέπεις άτομα που ασχολούνται συνεχώς «με τη ζωή των άλλων», κράτα αποστάσεις ασφαλείας.


Όταν δεν ακούς ποτέ μια καλή κουβέντα από κανέναν

Γκρίνια, αλληλοκατηγορίες, παράπονα, φωνές. Όταν δεν ακούς ποτέ, τίποτα καλό, από κανέναν, τότε αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Όταν φοβάσαι να μιλήσεις, γιατί ξέρεις ότι θα σε κριτικάρουν

Όταν δουλεύεις, χάνοντας τον εαυτό σου. Η κριτική είναι αναπόφευκτη στο εργασιακό περιβάλλον. Υπάρχουν δύο είδη: η κριτική που μας επισημαίνει λάθη και μας βελτιώνει και η κριτική που εμποδίζει την προσωπική έκφραση και προκαλεί φόβο και ανασφάλεια. Αν δέχεσαι συνεχώς το δεύτερο είδος κριτικής και νιώθεις διαρκώς αρνητικά συναισθήματα, τότε η δημιουργικότητα συνθλίβεται και η απόδοση πέφτει.

Όταν η οικογένεια και οι φίλοι σου παρατηρούν αλλαγή στη συμπεριφορά σου λόγω της δουλειάς

Πολλές φορές τις αλλαγές στη συμπεριφορά μας δεν τις αντιλαμβανόμαστε ή αρνούμαστε να τις συνειδητοποιήσουμε. Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας προκαλεί θυμό, νεύρα, επιθετικότητα.

Αν οι γύρω σου, σού επισημάνουν την αλλαγή στη συμπεριφορά σου, κινητοποιήσου.


Πηγή: healthynews.gr
_