Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από τα κατοικίδια;


Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι αναμφίβολα τα ζώα, καθώς δίνουν απεριόριστη αγάπη στους ανθρώπους και είναι αφοσιωμένα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κατοικίδιων και χρειάζεται ενημέρωση και προσοχή.

«Δεν ζούμε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και τα ζώα, που είναι κατοικίδια και γίνονται μέλη της οικογένειάς μας, δεν είναι απαλλαγμένα από μικρόβια. Μερικές φορές μπορεί να κολλήσουμε κάποια ασθένεια από το κατοικίδιο ζώο μας», τονίζει η Susan Rehm, αντιπρόεδρος του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κλινική Κλίβελαντ στο Οχάιο.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Canadian Medical Association Journal», οι ευπαθείς ομάδες ατόμων, όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες, είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες που μεταφέρονται από τα ζώα.

Οι ασθένειες και τα συμπτώματα

Ringworm: Μεταφέρεται από μικρούς σκύλους και γάτες

Τα μικρά σε ηλικία ζώα είναι πιθανότερο να μεταδώσουν αυτού του είδους την ασθένεια στους ανθρώπους. Η ασθένεια ringworm προέρχεται από μύκητα που προκαλεί εξάνθημα στο ανθρώπινο δέρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως οι μεγαλύτερες ηλικιακά γάτες, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας.

Μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένο ζώο, ακόμη και με ένα απλό άγγιγμα με το ίδιο ή το κουβερτάκι του. Ο μύκητας που προκαλεί το εξάνθημα, βρίσκεται και στο χώμα κι έτσι γίνεται πιο εύκολο για το ζώο να κολλήσει την ασθένεια.

Σε περίπτωση που σας τη μεταδώσει, υπάρχουν συγκεκριμένες αντιμυκητιακές αλοιφές, για τοπική χρήση. Αν η περίπτωση είναι πιο σοβαρή, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε ένα γιατρό, για να σας χορηγήσει ειδική αγωγή.


Σαλμονέλα: Μεταφέρεται από ερπετά κατοικίδια

Οι λάτρεις των ερπετών, όπως είναι τα φίδια ή οι σαύρες, κινδυνεύουν από σαλμονέλωση. Η σαλμονέλωση προκαλείται από το βακτήριο της σαλμονέλας, εξου και η ονομασία της. Πέρα από τις σαύρες και τα φίδια, τα ιγκουάνα και οι χελώνες μεταδίδουν την ασθένεια.

Τα ζώα δεν εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας, αλλά το βακτήριο προκαλεί προβλήματα στον άνθρωπο. Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο πυρετός, οι κράμπες και η διάρροια, με διάρκεια περίπου μία εβδομάδα.

Ψιττάκωση: Μεταφέρεται από τα πτηνά

Τα πτηνά, όπως τα καναρίνια ή ο παπαγάλος, έχουν μεγάλες πιθανότητες να μολυνθούν από το βακτήριο Chlamydophila psittaci, που μεταδίδεται στους ανθρώπους. Μεταφέρεται με την εισπνοή ξεραμένων εκκρίσεων από τα πτηνά που είναι μολυσμένα. Μπορεί ένα πτηνό να είναι μολυσμένο, αλλά να μην έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας.

Τα συμπτώματα για τους ανθρώπους είναι ο πυρετός, τα ρίγη, ο ξηρός βήχας και οι μυϊκοί πόνοι. Η ασθένεια θεραπεύεται με αντιβιοτικά.


Ασκαρίδες, αγκυλόστομα και ταινία

Τα περισσότερα νεογέννητα κουτάβια και γατάκια, γεννιούνται έχοντας ασκαρίδες. Γι’ αυτό, πρέπει να ελέγχονται συχνά από κτηνίατρο και να τους χορηγείται θεραπεία, αν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό.

Τα αβγά της ασκαρίδας επιβιώνουν σε υγρό περιβάλλον, μέχρι και ένα μήνα. Η άμμος και το χώμα που χρησιμοποιούν τα κατοικίδια για να κάνουν την ανάγκη τους, είναι ευνοϊκό περιβάλλον.

Η ασθένεια μπορεί να μεταφερθεί, αν πιάσετε άμμο ή χώμα μολυσμένο, με γυμνά χέρια. Αν δεν πλύνετε τα χέρια σας, υπάρχει πιθανότητα να καταπιείτε τα αβγά και να μην το καταλάβετε. Τα συμπτώματα της μόλυνσης από αβγά ασκαρίδας, είναι προβλήματα στα μάτια, στους πνεύμονες, στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα.

Η σπλαχνική τοξοασκαρίαση, που προκαλείται από ασκαρίδα, αντιμετωπίζεται με αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Τα αγκυλόστομα, βρίσκεται συνήθως σε σκύλους και γάτες και προκαλούνται από παράσιτα. Η μετάδοση της ασθένειας στον άνθρωπο γίνεται όταν οι προνύμφες των αγκυλόστομων στο μολυσμένο έδαφος, διαπεράσουν το δέρμα. Συνήθως η λοίμωξη περνάει μόνη της, αλλά μπορεί ο γιατρός να χορηγήσει αντιπαρασιτική αγωγή.

Η ταινία μεταδίδεται από τους ψύλλους που βρίσκονται μέσα στο τρίχωμα των ζώων. Όταν το κατοικίδιο ξύνεται ή καθαρίζει το τρίχωμά του, μπορεί να καταπιεί μολυσμένο ψύλλο. Έπειτα, μπορεί να μολυνθεί και ο άνθρωπος, αν και ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος για τον εξής λόγο. Η ταινία μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο, όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με τον πρωκτό του ζώου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα, κυρίως η διάρροια ή η ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Η μόλυνση είναι αντιμετωπίσιμη με ειδική αγωγή.

Τοξοπλάσμωση: Μεταδίδεται από γάτες

Το τοξόπλασμα είναι παράσιτο και μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κόπρανα στην άμμο, όταν το κατοικίδιο είναι μολυσμένο. Είναι αρκετά επικίνδυνη ασθένεια, κυρίως για τα έμβρυα. Αν μία έγκυος μολυνθεί με το παράσιτο, μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.


Η τοξοπλάσμωση προκαλεί τα συμπτώματα της γρίπης. Αν και συνήθως υποχωρούν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, το παράσιτο μπορεί να επιβιώσει στο σώμα για αρκετό καιρό. Συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ο γιατρός χορηγεί φάρμακα στον ασθενή.

Γριπώδης φυματίωση: Μεταδίδεται από πτηνά

Τα κατοικίδια πτηνά είναι πιθανό να νοσήσουν από γριπώδη φυματίωση, όμως δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Η ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της εισπνοής, όταν το μικρόβιο αιωρείται στον αέρα.

Έχει τα ίδια συμπτώματα με τη φυματίωση και προσβάλει τους πνεύμονες, αλλά είναι σπάνια. Η μόλυνση δεν θεραπεύεται εύκολα και συχνά τα αντιβιοτικά δεν είναι λειτουργικά.

Λεπτοσπείρωση: Μεταδίδεται από μολυσμένα ούρα κατοικίδιων ζώων

Το βακτήριο που βρίσκεται στα ούρα μολυσμένων ζώων, όπως σε ποντίκια, σε αρουραίους ή και σκύλους, ονομάζεται leptospira. Μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω άμεσης ή και έμμεσης επαφής με τα μολυσμένα ούρα.

Το βακτήριο είναι ανθεκτικό στο νερό και στο έδαφος και μπορεί να επιβιώσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες. Αν το κατοικίδιο έρθει σε επαφή με μολυσμένα ούρα και τα μεταφέρει στο σπίτι, ο άνθρωπος νοσεί από λεπτοσπείρωση.

Τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης είναι πυρετός, εμετός, εξάνθημα και ρίγη. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, με αντιβιοτικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Όλες οι ασθένειες έχουν θεραπεία και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την καθαριότητα των κατοικίδιων, τόσο για την υγεία τους, όσο και τη δική μας.

Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες.


Πηγή: valueforlife.gr

_ br />


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια