Δέκα λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να υπάρχει φυσικό φως στο σπίτι σας!Όλοι γνωρίζουμε για τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου στην επιδερμίδα μας. Ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε και τις ευεργετικές ιδιότητές του, καθώς είναι αρκετές και κάνουν καλό.

Δεν είναι τυχαίο που πολλές θρησκείες και κουλτούρες, ανά τους αιώνες, έχουν θεοποιήσει τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή στο πλανήτη.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα πολλοί αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο εξαιτίας των βλαβερών επιδράσεων που αυτή μπορεί να έχει στον άνθρωπο, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η πρόωρη γήρανση. Όμως, αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν μόνο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και δεν θα πρέπει να μας κρατούν μακριά του.

Στην πραγματικότητα, η ηλιακή ακτινοβολία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία μας, εφ’ όσον φυσικά γίνεται με σύνεση. Μια μετρημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορεί να έχει πάρα πολλά και ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να μπαίνει φυσικό φως στο σπίτι μας. Ο ήλιος κάνει πολύ καλό όχι μόνο στην ψυχολογία μας, αλλά επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας.


Διαβάστε τα πιο σημαντικά οφέλη του ήλιου:
  1. Αυξάνει τη σεξουαλικότητα: Ο ήλιος διαχέει στην ατμόσφαιρα τις φερορμόνες, τις ορμόνες που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα.
  2. Εξασφαλίζει ήρεμο ύπνο: O ήλιος επηρεάζει τη μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθά να κοιμόμαστε. Γι’ αυτό το καλοκαίρι κοιμόμαστε καλύτερα.
  3. Χαρά και ευτυχία: Οι ηλιόλουστες ημέρες ανεβάζουν τα επίπεδα της «ορμόνης της χαράς», όπως αποκαλείται η σεροτονίνη. Ο ήλιος μάς κάνει να αισθανόμαστε αισιοδοξία κι ευεξία.
  4. Ο καθαρός αέρας και το φως μάς δίνουν μια καλή δόση της βιταμίνης D, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και είναι βασική για το αμυντικό, αλλά κυρίως για το μυοσκελετικό μας σύστημα. Η βιταμίνη D αποκαλείται και «βιταμίνη του ήλου» επειδή παράγεται στο δέρμα μας από την έκθεσή μας στον ήλιο.
  5. Καθαρό δέρμα από σπυράκια και μαύρα στίγματα: Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και καθαρίζει το δέρμα.
  6. Βοηθά την καρδιά: Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το ποσοστό των εμφραγμάτων είναι υψηλότερο στις χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα.
  7. Ο ήλιος βοηθά στη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, ακόμα και στην παράταση της ζωής.
  8. Αντιμετωπίζει το έκζεμα, την ψωρίαση και άλλες δερματοπάθειες: Η ηλιοθεραπεία είναι παλιά πρακτική που χρησιμοποιείται και σήμερα για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του δέρματος.
  9. Κάνει τα μαλλιά όμορφα και γερά: Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αποτελεσματική ενάντια στις δυσλειτουργίες του τριχωτού της κεφαλής.
  10. Προστατεύει από τον καρκίνο: Ο ήλιος μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των όγκων και καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό, χάρη στη βιταμίνη D.

Tip: Για να μπαίνει περισσότερο φυσικό φως μέσα στο σπίτι σας, τοποθετείστε καθρέφτες στους χώρους του σπιτιού. Κρεμάστε καθρέφτες απέναντι από παράθυρα ή γυάλινες πόρτες για να μεγιστοποιήσετε το φυσικό φως στο δωμάτιό σας.

Κατεβάστε τις βαριές κουρτίνες: Αν οι κουρτίνες σας είναι πολύ χοντρές, τότε το φυσικό φως δεν θα μπαίνει με ευκολία μέσα στο δωμάτιό σας. Κατεβάστε τις χοντρές κουρτίνες και επιλέξτε άλλες από πιο λεπτά υφάσματα, όπως λινό ή βαμβάκι.


Πηγή: bovary.gr
_