Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα «εξαφανίσει» την μπύρα; Τι απαντούν οι επιστήμονες;Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα καταστήσει τις επόμενες δεκαετίες την μπύρα δυσεύρετη, αλλά και πολύ ακριβή.

Αυτό προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι οποίοι προσθέτουν ότι η παραγωγή του κριθαριού, κύριου συστατικού της μπύρας, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, λόγω της ξηρασίας που προκαλούν οι ακραίες θερμοκρασίες και αναμένονται να γίνουν όλο και πιο συχνές, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Κατά μέσο όρο, η πτώση της σοδειάς κριθαριού θα είναι από 3% έως 17%, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συνθηκών», αναφέρει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε.

Ο καθηγητής Νέιθαν Μιούλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανέφερε ότι, λόγω των κλιματικών συνθηκών, η τιμή της μπύρας ενδέχεται να καταστήσει το δημοφιλές ποτό ως «άπιαστο» αγαθό για εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά από μελέτη που έκαναν. Στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψουν τις πιθανές κλιματικές αλλαγές στην παραγωγή κριθαριού, σε 34 περιοχές σε όλο τον κόσμο. Υπολόγισαν επίσης τον αντίκτυπο των κλιματικών συνεπειών στην τιμή της μπύρας.

Η τιμή της μπύρας πρόκειται να διπλασιαστεί κατά μέσο όρο, επειδή θα λιγοστεύει η ποσότητα κριθαριού. Η Ιρλανδία είναι μία από τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο, καθώς η τιμή θα αυξηθεί περίπου κατά 338%, μέχρι το 2099, σε περίπτωση που τα σενάρια των επιστημόνων βγουν αληθινά.

Λόγω της αύξησης της τιμής της μπύρας, θα επηρεαστεί και η κατανάλωσή της. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μειωθεί μέχρι 16% σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: valueforlife.gr
_