Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γίνετε καλύτεροι συνομιλητές με αυτά τα τρία τρικ!


Όλοι μας θέλουμε και έχουμε την ανάγκη να γοητεύουμε τους συνομιλητές μας.

Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να κάνει κανείς έξυπνους διαλόγους και για να είναι, αν όχι η ψυχή των πάρτι, τουλάχιστον ένας έξυπνος συνομιλητής και κυρίως ένας καλός ακροατής.   

Η Jen Doll, συγγραφέας και αρθρογράφος, έχει γράψει έναν από τους πιο σοφούς οδηγούς με λίγες και καλές συμβουλές για το πώς κάποιος μπορεί να αποδειχθεί πραγματικός θησαυρός σε μία συζήτηση. Βασικά, η Doll αναφέρεται σε τρία βήματα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ο καλός συνομιλητής.   

1. Γνωρίστε τα τρία επίπεδα που διέπουν μία συζήτηση

Κατ' αρχάς οφείλει κανείς να γνωρίζει τα τρία επίπεδα που διέπουν μία συζήτηση. Στο πρώτο, γνωστό και ως ασφαλής περιοχή, όλα μπορούν να συζητηθούν: ο καιρός, τα αθλητικά, τα διάφορα νέα διασημοτήτων και ποπ κουλτούρας, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί κοινό πεδίο συζήτησης.
   
Το δεύτερο επίπεδο «χωράει» κάπως αμφιλεγόμενα θέματα: θρησκεία, πολιτική, θέματα προσωπικής ζωής. Καλό είναι να τεστάρετε το κατά πόσο αντέχει ο συνομιλητής να θίξετε κάτι από αυτά. Αν κρίνετε ότι δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο, πισωγυρίστε άμεσα και σώστε την παρτίδα.   

Στο τρίτο επίπεδο εντάσσονται πιο ευαίσθητα θέματα που μπορεί να συζητήσουν οι άνθρωποι: η οικογένεια, η υγεία, θέματα επαγγελματικής ζωής και οικονομικής κατάστασης. «Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για την οικογένεια και τα παιδιά τους, για το τι κάνουν στη ζωή τους γενικώς, αλλά μην κάνετε μία τολμηρή ερώτηση, αν δεν έχουν ανοίξει πλήρως οι πύλες επικοινωνίας σε μία συζήτηση», προτείνει ο Daniel Post Senning, ειδικός σε θέματα πρωτοκόλλου συζήτησης και εθιμοτυπίας.  

Επίσης, να θυμάστε ότι ενώ στην Αμερική η ερώτηση «πώς είσαι;» είναι απλώς αποδεκτή, στην Ευρώπη είναι μάλλον κοινότοπη. Αν πρέπει να δείξετε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον ώστε να ανοίξετε μία συζήτηση προτιμήστε το πιο άμεσο και ανθρώπινο: «Φαίνεται να σε απασχολεί κάτι. Όλα καλά;».  

Η Debra Fine, ομιλήτρια και συγγραφέας βιβλίων γύρω από την Τέχνη της Καλής Συζήτησης έχει έναν άλλο βασικό κανόνα: «Μη ρωτάς κάτι που θα μπορούσε να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση».  


2.  Ενδιαφερθείτε για τους άλλους

Να κάτι που κάνει ενδιαφέροντα ένα συνομιλητή. Μην μπαίνετε σε μία κουβέντα με την πρόθεση να διασκεδάσετε ή να θαμπώσετε τους πάντες εκτός κι αν είστε επαγγελματίας κωμικός. «Αναζητήστε την Όπρα που κρύβετε μέσα σας», συμβουλεύει η συγγραφέας Morra Aarons-Mele.  

«Αν συνηθίζετε να μιλάτε πολύ, είναι σίγουρο ότι σε κάποια φάση της συζήτησης θα εξαντληθείτε, αλλά αν κάνετε ερωτήσεις και ακούτε προσεκτικά αυτό που σας λέει ο συνομιλητής σας, τότε είστε ένας ελκυστικός σύντροφος στην κουβέντα και όλοι θα νομίζουν ότι είστε και ένας εξαιρετικός συνομιλητής», εξηγεί η ίδια.   

Για την Akash Karia, το πιο σημαντικό είναι να ενδιαφέρεσαι για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου ακόμη και στην ψιλοκουβέντα. Αυτό καθιστά ενδιαφέροντα ακόμη και ένα συνομιλητή που ακόμη δεν έχει προλάβει να ανοίξει το στόμα του. Σ' αυτό έχει δίκιο.  

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, οι άνθρωποι εισπράττουν τεράστια ευχαρίστηση όταν μιλούν για τον εαυτό τους, σχεδόν παρόμοια με αυτήν που τους προσφέρει η κατανάλωση του αγαπημένου τους φαγητού. Οπότε να κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς στην απόπειρά του να ανοίξει κουβέντα με κάποιον.   


3. Μη γίνεστε το θύμα μιας συζήτησης

Όλοι κάποτε έχουμε εμπλακεί σε κουβέντες που δεν καταφέραμε να σταυρώσουμε κουβέντα. Το ιδανικό είναι να μπορούμε να μοιράζουμε την πίτα της συζήτησης σε όλους. Μισό - μισό αν οι συνομιλητές είναι δύο, από 1/4 στον καθένα αν είναι περισσότεροι, συμβουλεύει ο Post Senning. Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε τόσο, όσο θα ακούμε τους άλλους, αλλά αυτή είναι μία σχετικά δίκαιη μοιρασιά σε μια συντροφιά ανθρώπων που έχουν πιάσει ψιλοκουβέντα.   

Πάντως οι αληθινοί σούπερ σταρ μιας συνομιλίας, ακολουθούν τα παρακάτω: 
  • Είναι πάντα προσεκτικοί σε όσα λένε οι άλλοι και φροντίζουν να κρατούν οπτική επαφή.
  • Είναι εκφραστικοί.
  • Κάνουν ερωτήσεις. 
  • Ακόμη κι αν διακατέχονται από την επιθυμία να διακόψουν για να επισημάνουν κάτι, μένουν σιωπηλοί εκείνη τη στιγμή και επιστρέφουν όταν τελειώσει ο συνομιλητής τους.
  • Όταν μιλούν, ενδιαφέρονται για τη γνώμη των άλλων πάνω σε αυτό που είπαν.


Πηγές: nytimes.com, lifo.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια