Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την 28η Οκτωβρίου


Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας!

 

Σήμερα, τιμούμε και γιορτάζουμε μία από τις πλέον ένδοξες και καθοριστικές στιγμές της Ιστορίας μας.

 

Την Ημέρα εκείνη, εβδομήντα οκτώ (78) χρόνια πριν, που το αποφασιστικό, λακωνικό και ομόφωνο ΟΧΙ του ελληνικού λαού ήρθε να προστεθεί στο «μολών λαβέ» του 480 π.Χ. και στο «ελευθερία ή θάνατος» του 1821.

 

Πουθενά στην Ιστορία δεν απαντάται πιο λιτό, πιο εύγλωττο, πιο σταθερό, πιο πειστικό, πιο ξεκάθαρο, παγκόσμιο μήνυμα.

 

Ποτέ, κανείς λαός, δε μπόρεσε να αναδείξει και να υπερασπιστεί με μεγαλύτερη συνέπεια τις αρχές, τις αξίες και ιδανικά του.

 

Γιατί, αυτό το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, δεν ήταν μία απλή, απερίσκεπτη, στιγμιαία απάντηση ενός μικρού, άρα καταδικασμένου να υποκύψει στη στρατιωτική και οικονομική υπεροπλία, λαού απέναντι στους πανίσχυρους επίδοξους εισβολείς.

 

Ήταν η απολύτως σαφής, αδιαπραγμάτευτη και χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης απάντηση ενός λαού μαθημένου στα δύσκολα, ενός λαού μαθημένου ν’ αγωνίζεται, ενός λαού ταγμένου να γεννά και να υπερασπίζεται τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της τιμής, της αξιοπρέπειας.

 

Αυτό το ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στις ιταμές απαιτήσεις της φασιστικής μεγαλομανίας ήταν η αταλάντευτη άρνηση στην υποταγή, στην υποδούλωση, στην καταπάτηση των αρχών και των ιδανικών του, στην απάρνηση της ιστορίας του. Ήταν μια παγκόσμια παρακαταθήκη τιμής και χρέους. Με το ΟΧΙ αυτό, οι ενωμένοι στα δύσκολα Έλληνες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά, στους λαούς την αλήθεια των στίχων του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, πως :

 

«Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

 

Όμως, οι σημαντικές στιγμές της Ιστορίας δεν αποτελούν μόνον αντικείμενο τιμής και υπερηφάνειας για πράξεις και έργα των προγόνων αλλά, παράλληλα, μαθήματα και παραδείγματα για τους επιγόνους, ώστε να ενεργοποιείται η ιστορική μνήμη και να μετουσιώνονται σε πράξη οι προγονικές παρακαταθήκες.

 

Η βαριά, λοιπόν, κληρονομιά που τιμούμε σήμερα, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, μας υπαγορεύει να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε την ιστορική μας διαδρομή ως λαός με τον ίδιο αταλάντευτο προσανατολισμό, με τις ίδιες αρχές, αξίες και ιδανικά που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

 

Μας υπαγορεύει το καθήκον μας απέναντι στις ιστορικές μας καταβολές, απέναντι στις θυσίες των προγόνων μας, απέναντι στις γενιές που θα μας διαδεχθούν. Μας υπενθυμίζει το χρέος μας, όπως επισημαίνει και ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ’ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί».

 

Η Ελληνική Αστυνομία, ως σταθερός θεματοφύλακας των διαχρονικών πατρογονικών μας αξιών και ιδανικών, καλείται και σ’ αυτή την κρίσιμη εποχή της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας να συνεχίσει να εμπνέεται από τα μηνύματα και τα κελεύσματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, και να εξακολουθήσει να υπηρετεί με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης, τις αξίες, τα ιδανικά και τα συμφέροντα της χώρας και του λαού.

 

Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, σας καλώ να συνεχίσουμε, όλοι μαζί, την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Μια προσπάθεια που στηρίζεται στις ίδιες εκείνες αρχές, στις ίδιες αξίες, στα ίδια ιδανικά που υπερασπίστηκαν οι πρόγονοί μας και που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και εμείς. Μια προσπάθεια που έχει ως βασικό στόχο να προσφέρει στη χώρα και την κοινωνία τις συνθήκες προστασίας και ασφάλειας που είναι απαραίτητες για να ξεπεράσουμε οριστικά τις δυσκολίες του σήμερα και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια