Γλίτωσε τα ισόβια (!) ο Σύριος διακινητής που «έπνιξε» 19 πρόσφυγες (μαζί με 4 παιδιά)

Γλίτωσε την ισόβια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Ρόδου , Σύριος «σύγχρονος δουλέμπορος», ο οποίος «έπνιξε» – κατά την κατηγορία- 19 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες. Η υπόθεση είχε
συγκλονίσει το πανελλήνιο όταν στις 29-10-2015 , ως καπετάνιος  σύμφωνα με το κατηγορητήριο ενός ξύλινου σκάφους μήκους 14,50 μέτρων και πλάτους 4,3 μέτρων, επιβίβασε τουλάχιστον 160 υπηκόους Συρίας, Ιράκ και Παλαιστίνης, ανάμεσά τους και παιδιά,  για να τους μεταφέρει έναντι αδράς αμοιβής στην Ελλάδα.
Ανατράπηκε
Στα τούρκικα ύδατα έγινε αντιληπτός από δύο περιπολικά της Τούρκικης Ακτοφυλακής και αύξησε ταχύτητα, μπήκε στα ελληνικά ύδατα. Μετά από καταδίωξη μιας ώρας , στη θαλάσσια περιοχή της μεταξύ Καλόλιμνου και Καλύμνου, το σκάφος ανατράπηκε. Ο άτυχοι πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν στην θάλασσα και σύμφωνα με την κατηγορία δεν παρείχε καμία βοήθεια σε ανθρώπους που πνίγονταν.
Από το ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους δεκαεννέα(19) άνθρωποι , 14 υπήκοοι Συρίας και 5 υπήκοοι Ιράκ, ανάμεσα τους και 4 παιδάκια.
«Δεν ήμουν ο κυβερνήτης»
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ο κυβερνήτης, όπως του αποδόθηκε, αλλά ένας εκ των διακινουμένων, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα δύο άτομα  που οδηγούσαν το σκάφος, οι πραγματικοί διακινητές, κατά την καταδίωξη από τα τούρκικα σκάφη εξαφανίστηκαν αφήνοντας το σκάφος ακυβέρνητο.
Όπως είπε εκείνος απλά προσπάθησε να σταθεροποιήσει το τιμόνι για να αποτρέψει τον κίνδυνο που είχε δημιουργηθεί για όλους τους επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, από το σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο και έκανε στροφές. Εν τέλει δεν κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα, όπως είπε.
Γλίτωσε
Το Μικτό Ορκωτό Ρόδου τον καταδίκασε τελικά σε ποινή κάθειρξης εικοσιπέντε ετών( εκτιτέα) , αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο  την ισόβια κάθειρξη, που θα μπορούσε να του επιβληθεί λόγω του θανάτου των δεκαεννέα ανθρώπων.
Ο δικηγόρος του καταδικασθέντος Ιωάννης Γλύκας δήλωσε: «Δικάστηκε και ευτυχώς δεν εξοντώθηκε ο κατηγορούμενος Σύριος υπήκοος χωρίς οι έμπειροι λιμενικοί να εισφέρουν στοιχείο, με μοναδικό τις -αμφισβητούμενης γνησιότητας- προανακριτικές πανομοιότυπες (καρμπόν) καταθέσεις με ελεγχόμενο διερμηνέα, αυτών που φέρονταν ως διακινούμενοι- ίδιας εθνικότητας με τον καταδικασθέντα -κι ουδέποτε υποστήριξαν ανακριτικά ή επ’ ακροατηρίου τις προανακριτικές τους καταθέσεις. Εκφράζουμε ικανοποίηση για τη μη επιβολή της εσχάτης των ποινών».


_