Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η «ανύπαρκτη» βιταμίνη Β17! Τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας;



Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί μόνος του να τις συνθέσει.

Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη D, όπου κύρια πηγή είναι ο ήλιος και όχι τα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές όλοι μας έχουμε ακουστά αν όχι όλες, κάποιες από τις βιταμίνες, όπως για παράδειγμα τις βιταμίνες A, C, D, B12.

Πριν μερικά χρόνια, μια νέα «βιταμίνη» έκανε την εμφάνισή της, η «βιταμίνη Β17». Η ουσία αυτή, όπως αναφέρει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhDc , Μαρία Μαντζώρου, ονομάζεται αμυγδαλίνη και στην πραγματικότητα δεν είναι βιταμίνη. Η ουσία αυτή βρίσκεται κυρίως στα κουκούτσια, όπως και τους πυρήνες βερίκοκου και τα πικραμύγδαλα. Ψευδοεπιστήμονες, με ανυπόστατους ισχυρισμούς, παρουσίαζαν την ουσία αυτή και την κατανάλωση πυρήνων βερίκοκου ως θεραπεία ή και μέσο πρόληψης του καρκίνου.

Η έρευνα, όμως, έχει αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τοξικότητας και θανάτου λόγω δηλητηρίασης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουσία αυτή είναι κυανιούχα και η κατανάλωσή της μπορεί να επιφέρει δηλητηρίαση από υδροκυάνιο, καθώς όταν το κουκούτσι καταστραφεί (π.χ. με τη μάσηση), τότε η αμυγδαλίνη μετατρέπεται σε υδροκυάνιο.

Αρκετά περιστατικά έχουν αναφερθεί στη χώρα μας και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα ενός ασθενούς με καρκίνο, στον οποίο παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια χειρουργείου, λόγω πολύ υψηλών επιπέδων υδροκυανίου στο αίμα, μετά από χρόνια κατανάλωσης εκχυλίσματος πυρήνων βερίκοκου. Στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά από κέντρα δηλητηριάσεων.

Η διασπορά ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τη δράση διαφόρων ουσιών μπορεί να είναι αν όχι απλά επικίνδυνη, θανατηφόρα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή κρυφές θεραπείες κι αν η κατανάλωση τσαγιών και εκχυλισμάτων λειτουργούσε, τότε δεν θα υπήρχαν ασθένειες. Από την άλλη, αν κάποιος πεθάνει από δηλητηρίαση, έχει «πετύχει» η πρόληψη του καρκίνου και άλλων νοσημάτων.


Πηγή: clickatlife.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια