Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς θα σταματήσετε την αιμορραγία με υλικά που έχετε στο σπίτι σας;


Μετά από έναν τραυματισμό τις περισσότερες φορές έχουμε αιμορραγία, είτε μικρή, είτε εντονότερη.
Ανεξάρτητα όμως από την ένταση της αιμορραγίας, είναι απαραίτητο να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Υπάρχουν ορισμένες «σπιτικές συνταγές» που μπορούν να σταματήσουν την αιμορραγία. Το βασικότερο βήμα πριν από οτιδήποτε, είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, για να αποφευχθεί η μόλυνση στην πληγή.

Εφαρμόστε πίεση στην πληγή

Όταν ασκείτε πίεση στην πληγή, η αιμορραγία σταματάει πολύ σύντομα. Χρησιμοποιήστε έναν επίδεσμο ή μία πετσέτα, καθαρά τοποθετήστε τα επάνω στο τραύμα και πιέστε το με το χέρι. Μην σταματήσετε να πιέζετε, αν δεν βεβαιωθείτε ότι έχει σταματήσει και η αιμορραγία.

Για να βεβαιωθείτε αν σταμάτησε η αιμορραγία, σηκώστε απαλά τον επίδεσμο ή την πετσέτα από το τραύμα, για να επουλωθεί γρηγορότερα.

Πάγος

Με τον πάγο επάνω στην πληγή, συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και επουλώνεται γρηγορότερα το τραύμα. Τυλίξτε σε ένα στεγνό και καθαρό κομμάτι υφάσματος λίγο πάγο και βάλτε το επάνω στο τραύμα. Προσοχή, μόλις σταματήσει η αιμορραγία πρέπει να απομακρύνετε τον πάγο.

Σηκώστε ψηλά το τραύμα

Όταν σηκώνουμε ψηλά ένα μέλος του σώματός μας, μειώνεται η ροή του αίματος. Αν έχετε τραυματιστεί, σηκώστε ψηλά το σημείο, αν είναι εύκολο. Σε περίπτωση που η πληγή είναι στο χέρι ή στο βραχίονα, βάλτε το πάνω από το κεφάλι. Αν η πληγή βρίσκεται στα πόδια, ξαπλώστε και σηκώστε ψηλά τα πόδια, παράλληλα με το σημείο που βρίσκεται η καρδιά.

Βαζελίνη

Η βαζελίνη περιέχει μείγμα από κεριά και έλαια, που χρησιμοποιούνται για την προστασία του δέρματος. Βαζελίνη χρησιμοποιούν για τα τραύματα και οι πυγμάχοι, για την άμεση παύση της αιμορραγίας, αλλά και για γρηγορότερη επούλωση. Πριν εφαρμόσετε τη βαζελίνη στο τραύμα, σκουπίστε το καλά. Βάλτε βαζελίνη και στη συνέχεια καθαρίστε τη από πάνω, για να φύγει η περιττή ποσότητα.

Τσάι

Είναι γνωστό ότι το τσάι σταματάει την αιμορραγία, ιδιαίτερα μετά από επέμβαση στο στόμα. Χάρη στις τανίνες που περιέχει το τσάι, σταματάει το αίμα και προστατεύει από πιθανή λοίμωξη. Αφού έχετε χρησιμοποιήσει ένα φρέσκο σακουλάκι τσαγιού, αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το επάνω στην πληγή. Οι τανίνες του τσαγιού συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και έχουν αντισηπτική δράση.

Στοματικό διάλυμα με οινόπνευμα

Το στοματικό διάλυμα με οινόπνευμα λειτουργεί ως στυπτικό μέσο, δηλαδή ξηραίνει τους ιστούς. Έτσι η πληγή επουλώνεται γρηγορότερα. Το αμινοκαπροϊκό οξύ που βρίσκεται στο διάλυμα, βοηθάει στην αιμορραγία του στόματος, μετά από οδοντιατρική επέμβαση. Αποφύγετε να κάνετε μπουκώματα με το στοματικό διάλυμα, γιατί μπορεί να ανοίξει ξανά η πληγή.

Αντιιδρωτικό

Τα αντιιδρωτικά περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο, που μπορεί να προκαλέσει συστολή στα αιμοφόρα αγγεία και να κλείσει το τραύμα. Σύμφωνα με μελέτη, το χλωριούχο αλουμίνιο μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά στην επιδερμική αιμορραγία.

Προσοχή!

Ακόμη και αν έχει σταματήσει η αιμορραγία στην πληγή, το τραύμα πρέπει να παραμένει καθαρό για να μην προκληθεί μόλυνση. Κρατήστε καθαρό το τραύμα με δροσερό νερό και σαπούνι, ξεπλένοντας τη γύρω περιοχή. Προσπαθήστε να μη βάλετε σαπούνι επάνω στην πληγή. Μόλις σταματήσει η αιμορραγία και πλύνετε το τραύμα, βάλτε επάνω του έναν επίδεσμο ή μία γάζα, για να μη μολυνθεί και φυσικά τρέξτε στο γιατρό για σωστή περίθαλψη.


Πηγή: valueforlife.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια