Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέος Ποινικός Κώδικας: Πληρώνεις, απαλλάσσεσαι!

Στα όρια της πλήρους απαλλαγής για οικονομικά εγκλήματα είτε κατά ιδιωτών είτε και κατά του δημοσίου σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αποκαταστήσει πλήρως την ζημία που προκάλεσε
, κινείται σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Νομαπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα .
Η πρόταση δηλαδή είναι στο πλαίσιο η αποκαλούμενη ποινική συνδιαλλαγή να διευρυνθεί σε περισσότερα οικονομικά εγκλήματα απ΄όσα προέβλεψε η νομοθεσία του 2014.
Η ποινική συνδιαλλαγή θα εφαρμοστεί σε περισσότερα αδικήματα
Κι αυτό γιατί θεωρήθηκε μεν βήμα προς τα εμπρός αλλά στην πράξη δεν καρποφόρησε γιαυτό και η η επιτροπή προτείνει να ενταχθούν σε αυτή περισσότερα οικονομικά εγκλήματα  που στρέφονται είτε κατά ιδιωτών είτε  κατά του Δημοσίου.
Στην περίπτωση αυτή ο κατηγορούμενος θα έχει τη δυνατότητα ακόμα και της πλήρους απαλλαγής ή γενικότερα ευνοϊκής μεταχείρισης, αν αποκατασταθεί η ζημία του παθόντος.
Σπάνε τα ισόβια;
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Επιτροπή προτείνει επίσης σπάσιμο των ισοβίων για τους καταχραστές του δημοσίου, αλλά και για σειρά άλλων οικονομικών αδικημάτων.
Ο νέος ΠΚ και ΚπΔ θα εισαγάγει
  • την κατάργηση
  • των ισοβίων για
  • τους καταχραστές
  • του Δημοσίου;

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταστροφή την οποία προτείνουν εδώ και χρόνια οι περισσότεροι δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δικηγορικοί θεσμικοί παράγοντες καθώς αποτελεί παγκόσμια τάση η ανωτέρα των ποινών να επιβάλλεται μόνον για αδικήματα ανθρωποκτονίας, ληστείες μετά φόνου και βαριές περιπτώσεις ναρκωτικών με την έννοια ότι αυτές στρέφονται κατά της ανθρώπινης ζωής.
Η συγκεκριμένη διαβάθμιση, όπως επισημαίνεται από νομικές πηγές, θα διευκολύνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα καθώς η χώρα μας , είναι πιθανόν από τις τελευταίες στον παγκόσμιο χάρτη που επιβάλλει ισόβια για σειρά οικονομικών αδικημάτων.
Άλλωστε το βασικό πρόβλημα στη χώρα δεν ήταν ποτέ η αυστηρότητα των ποινών αλλά κυρίως ο τρόπος και ο χρόνος έκτισης της όποιας ποινής επιβαλλόταν από τα δικαστήρια.
Οι περισσότεροι ισοβίτες
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή τους περισσότερους ισοβίτες σύμφωνα με τον πίνακα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αντιστοιχία με άλλες χώρες με ανάλογο αριθμό κατοίκων , γεγονός που δεν σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα αλλά με τους νόμους που ισχύουν:
Η χώρα μας έχει 1.000 ισοβίτες (σε συνολικά 9.000 κρατούμενους) 
Σουηδία, Πορτογαλία, Τσεχία , Αυστρία κ,λπ έχουν 40!
Ολόκληρη Γερμανία έχει 140!
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός ποινικός νόμος 1608 με τον οποίο προβλέπονται ισόβια για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος , ψηφίστηκε και ισχύει από το 1950 , δηλαδή ισχύει απαράλλακτος εδώ και 68 χρόνια.
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή και τους ποινικολόγους Χριστ. Αργυρόπουλο και Θοδ. Μαντά , προτείνει τα εγκλήματα κατά του δημοσίου να ενσωματωθούν στις βασικές διατάξεις του ποινικού κώδικα και να αποτελούν επιβαρυντική περίσταση (επαύξησης της ποινής όχι όμως μέχρι ισόβια) σε αδικήματα όπως είναι η απιστία, η υπεξαίρεση, η απάτη κλπ.
Η πρόταση επίσης είναι η ανώτατη ποινή για οικονομικά αδικήματα (όχι κατά του δημοσίου) να φτάνει τα 15 χρόνια . Οι ποινές μέχρι 3 χρόνια να αναστέλλονται υποχρεωτικά και από 3-5 χρόνια να δίδεται προτεραιότητα στη μετατροπή τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια