Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βόλβη: «Γροθιά στο στομάχι» οι εικόνες από τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

«Γροθιά στο στομάχι» είναι οι εικόνες που κατέγραψε το Life-Events.gr από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο
καταφτάνουν συνεχώς πρόσφυγες, ενώ μόνο σήμερα έφτασαν 100 άτομα από τη Μόρια στη Λέσβο, στην επιχείρηση αποσυμφόρησης του νησιού, και θα υπάρξει και συνέχεια, παρότι είναι ήδη πλήρες.
Το πλέον ανησυχητικό βέβαια είναι οι συνθήκες διαβίωσης, που όπως θα διαπιστώσετε και στις εικόνες, είναι αρκετά δύσκολες. Οι σκηνές βρίσκονται στον κάμπο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα σ’ αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλές. Μικροί και μεγάλοι αναζητούν τον ίσκιο ενός δέντρου για να ξαπλώσουν, αν και είναι ελάχιστα, το πόσιμο νερό είναι ζεστό, παιδιά βρώμικα μέσα στον ήλιο και σκουπίδια και αποφάγια, που ευνοούν την επίσκεψη των εντόμων.
Ενας πρόσφυγας που φιλοξενείται στο κέντρο, αναφέρθηκε στο Life-Events.gr για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν, ωστόσο στάθηκε στη συμπεριφορά και στη βοήθεια που προσφέρουν οι κάτοικοι του Βαγιοχωρίου, του Ασκού και της Νυμφόπετρας, τονίζοντας πως είναι πολύτιμη και πως κάνουν ότι μπορούν.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της περιοχής, κάνουν και αυτοί τη δική τους υπομονή, ζητάνε καλύτερες συνθήκες για όλους καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει ενώ πλέον τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας.
Το συγκεκριμένο σημείο είχε επιλεγεί και το 2016, όταν πρόσφυγες και μετανάστες κατέφτασαν στην Ελλάδα κατά κύματα, αλλά τότε λειτούργησε μόνο για λίγο καιρό, αφού ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήθελαν να μείνουν στο σημείο και λίγες ημέρες μετά την έλευσή τους έφευγαν.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως ο αρχικός λόγος επαναλειτουργίας της δομής στο Βαγιοχώρι ήταν για να φιλοξενήσει όσους μετανάστες και πρόσφυγες δεν χωρούσαν στις δομές σε Λαγκαδίκια και Διαβατά.
Το Βαγιοχώρι είναι ένα μικρό χωριό με μόλις 40-50 κατοίκους, στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε μίνι μάρκετ ούτε συγκοινωνία και σύμφωνα με την τοπική κοινωνία δεν ήταν κατάλληλο για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει κόσμο. Από τη στιγμή που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε πως το κέντρο φιλοξενίας θα λειτουργήσει, ο δήμος Βόλβης εξέδωσε ψήφισμα που γνωστοποιούσε την αντίθεσή του. Ωστόσο,δεν εισακούστηκε.
Δείτε τις φωτογραφίες από το Life-Εvents.gr:
Πηγή: life-events.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια