Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα


Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για ορισμένες παθήσεις σε συνδυασμό με συγκεκριμένες τροφές μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία της αγωγής ή να προκαλέσει παρενέργειες.

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τροφών, που τα στοιχεία που περιέχουν, μπορούν να επιδράσουν αρνητικά με τα φάρμακα.

Αντικαταθλιπτικά με τυρί μακράς ωρίμανσης

Μία συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, αναστέλλουν τη διάσπαση της τυραμίνης, του αμινοξέος που βρίσκεται στην μπύρα, στα τυριά μακράς ωρίμανσης, στα αλλαντικά και στις ώριμες μπανάνες. Το αμινοξέο της τυραμίνης μπορεί να αυξήσει την πίεση, αν δεν γίνει η διάσπασή του. Όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, απαγορεύεται να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν τυραμίνη. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα, με δυνατούς πόνους στο στήθος, εφίδρωση και πονοκέφαλο. Καλό είναι να αποφεύγεται και η καφεΐνη.

Χημειοθεραπεία με χυμό πορτοκαλιού και κράνμπερι

Ο χυμός πορτοκαλιού και τα κράνμπερι, αν ληφθούν ταυτόχρονα με ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις χημειοθεραπείες σε αρκετές μορφές καρκίνου, έχουν σαν αποτέλεσμα το φάρμακο μπορεί να μην απορροφηθεί και να μη δράσει.

Αγωγή για την υπέρταση με γλυκόριζα

Όπως η γλυκόριζα, έτσι και το αλάτι απαγορεύεται, καθώς είναι γνωστό ότι ανεβάζει αισθητά την πίεση. Η γλυκόριζα περιέχει μία ουσία, τη γλυκυρριζίνη, που είναι υπεύθυνη για αρκετές παρενέργειες στον οργανισμό. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι μία παρενέργεια. Αν παίρνετε αγωγή για την υπέρταση, μην καταναλώνετε γλυκόριζα. Η γλυκυρριζίνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής, αλλά και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.


Αντιβίωση με γαλακτοκομικά

Μία ομάδα ουσιών που περιέχουν τα αντιβιοτικά, οι κινολόνες, δεσμεύονται από το σίδηρο και το ασβέστιο. Όταν παίρνετε αντιβίωση, αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και συμπληρωμάτων με σίδηρο, γιατί τα αντιβιοτικά μπορεί να μη λειτουργήσουν. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο.

Στατίνες με χυμό γκρέιπφρουτ

Ο χυμός από γκρέιπφρουτ μπορεί να αναστείλει το ένζυμο το σώματος, που οφείλεται στο μεταβολισμό των φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης. Τα φάρμακα μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά και να μη μειώνεται η χοληστερίνη.

Αντιπηκτικά με μαρούλι, μπρόκολο ή ρεβίθια

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ, όπως είναι το μαρούλι, το μπρόκολο και τα ρεβίθια, μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Τα αντιπηκτικά περιέχουν βαρφαρίνη, μία ουσία που, αν αναμειχθεί με τη βιταμίνη Κ, αναστέλλεται η λειτουργία του. Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η αντίδραση, καθώς τα αντιπηκτικά συνήθως χορηγούνται για να μην προκύψει θρόμβωση. Η θρόμβωση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις τροφές που επιτρέπονται ή απαγορεύονται όταν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.


Πηγή: valueforlife.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια